Procedura de eliberare a medicamentelor de către farmacii a fost simplificată datorită digitalizării sistemului de sănătate. Astfel, în cazul în care un pacient va prezenta o rețetă în format electronic, își va primi tratamentul fără să fie obligat să aducă și o copie pe hârtie.
Digitalizarea unora dintre procesele din domeniul sănătății permite simplificarea multor proceduri care presupuneau deplasări ale beneficiarilor acestora, cu tot bagajul aferent de inconveniente: timpi mari de deplasare, de așteptare, conformarea la programul medicilor, care nu corespunde întotdeauna cu cel al pacienților etc.
Cu toate acestea, unele farmacii condiționează eliberarea medicamentelor de prezentarea unei copii a rețetei electronice. Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat pentru avocatnet.ro că acest tip de prescripție este suficient în varianta sa digitală.
În condițiile în care medicii de familie pot acorda consultații de la distanță, pentru diferite afecțiuni cronice sau boli ce necesită izolare, este normal să poată elibera și rețete medicale în format electronic. În aceste condiții, conform avocatnet.ro, este nevoie ca și farmaciile să se adapteze acestui stil de lucru.
Regulă nouă în farmacii
Rețeta electronică poate fi utilizată în sistemul de asigurări de sănătate pentru prescrierea de medicamente în tratamentul ambulatoriu. Formularul electronic aferent poate fi online sau offline. O rețetă electronic online este completată de un medic sau farmacist printr-o aplicație conectată la Sistemul Informatic al CNAS. Documentul este validat și înregistrat electronic înainte de a fi tipărit.
În cazul rețetelor offline, medicul completează formularul într-o aplicație care nu este conectată la sistemul CNAS. Documentul este tipărit fără să fie validat sau înregistrat. În astfel de cazuri formularul poate fi printat anterior și completat manual, pe hârtie.
De menționat că, în situații de urgență, farmaciile pot elibera anumite medicamente – antibiotice – fără rețetă, într-un dozaj care să acopere necesarul pentru 48 de ore. În astfel de situații, solicitanții trebuie să completeze o declarație pe propria răspundere. Termenul de eliberare a antibioticelor fără rețetă, în situații de urgență a fost redus, anul trecut, de Ministerul Sănătății.
Similare
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.