Limita de 100 de mililitri pentru lichidele pe care le putem lua în avion, în bagajul de mână, ar urma să fie eliminată pe marea majoritate a aeroporturilor din Europa în perioada următoare. Evident, de această regulă ar urma să scape în cele din urmă și pasagerii care se vor îmbarca pe unul dintre aeroporturile din România.
Regula celor 100 de mililitri pentru lichidele îmbuteliate în bagajele de mână la îmbarcarea într-un avion a fost introdusă ca măsură de securitate la nivel global după un incident notoriu din 2006. În acel an, autoritățile au descoperit un complot care presupunea utilizarea unor lichide explozive pentru a distruge mai multe aeronave, ceea ce a condus la restricții mai stricte privind transportul lichidelor în avioane.
De ce sunt interzise lichidele de peste 100 de mililitri
Astfel, regulamentul a fost implementat pentru a limita cantitățile de lichide pe care pasagerii le pot transporta în bagajele de mână. Această limitare a fost concepută pentru a preveni posibilitatea introducerii unor substanțe periculoase la bord, care ar putea fi utilizate în scopuri teroriste, potrivit Euronews.
Limitarea cantităților de lichide facilitează procesul de control de securitate la aeroporturi. Acest lucru permite personalului de securitate să se concentreze asupra altor aspecte ale bagajelor de mână și să efectueze verificări mai eficiente asupra altor elemente de risc. Prin limitarea cantităților de lichide, regula celor 100 de mililitri contribuie la prevenirea riscului de reacții chimice nedorite sau periculoase care ar putea să apară în cazul amestecării unor substanțe la bordul aeronavelor.
Acum, pasagerii care nu respectă această regulă riscă să aibă lichidele confiscate la controlul de securitate. Mai mult, nerespectarea regulii poate duce la întârzieri și inconveniențe în procesul de îmbarcare, deoarece personalul de securitate va trebui să investigheze și să gestioneze situația. În unele țări, nerespectarea regulilor de securitate în aeroport poate atrage chiar și amenzi.
Regulile privind bagajul de mână nu vor mai fi atât de stricte
Tehnologia de scanare a bagajelor și a echipamentelor de securitate a evoluat, permițând detectarea mai eficientă a substanțelor periculoase. Datorită noilor scanere 3D cu care vor fi dotate marile aeroporturi, limita de 100 de mililitri pentru lichidele pe care le putem lua în avion, în bagajul de mână, va fi eliminată. Potrivit specialiștilor, scanerele CT de înaltă performanță vor elimina necesitatea acestei reguli, vor eficientiza controalele de securitate și vor reduce timpii de așteptare.
Eliminarea restricțiilor ar îmbunătăți experiența pasagerilor, făcând procesul de îmbarcare mai rapid și mai eficient. Totuși, eliminarea acestei reguli se va face treptat, odată ce aeroporturile vor fi echipate cu noile scanere de înaltă performanță. Așadar, trebuie să avem încă grijă la această regulă și să ne informăm cu privire la regulile aplicate în aeroporturile pe care știm că urmează să le tranzităm.
Pentru moment, în România, doar în Aeroportul din Timișoara pasagerii vor putea avea în bagajele de mână lichide în recipiente mai mari de 100 de mililitri. De asemenea, pasagerii nu vor mai fi nevoiți să scoată aceste recipiente din bagaj la controlul de securitate.
Potrivit oficialilor aeroportului, “implementarea acestui sistem modern de control de securitate a fost posibila in urma achizitionarii celor mai noi echipamente de specialitate prin accesarea unei finantari nerambursabile obtinute prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020”.
Citește și: Destinații turistice recomandate în 2024: De la țări altfel, la farmecul sălbăticiei