Andrei Șerban a revenit la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București (TNB), însoțit de echipa sa de colaboratori și a început chiar de azi repetițiile la piesa „Mary Stuart” de Robert Icke, după Fr. Schiller.
Robert Icke este același autor care a semnat și versiunea OEDIP, pusă în scenă stagiunea trecută de Andrei Șerban la Teatrul Bulandra), după Friedrich Schiller (tradusă de Irina Velcescu),
este piesa pe care Andrei Șerban o montează după 32 de ani de când s-a despărțit de scenele Teatrului Național „I.L.Caragiale”
Piesa de la TNB are o distribuție incitantă, în care regăsim actori cunoscuți ai TNB, dar și câteva nume ale unor actori invitați de la alte teatre.
Astfel, în distribuție îi găsim pe: Raluca Aprodu, Nicoleta Lefter, Ofelia Popii, Florin Aioane, Claudiu Bleonț, Marius Bodochi, Mihai Călin, Mihai Calotă, Florin Călbăjos, Tudor Cucu Dumitrescu, Conrad Mericoffer, Ștefan Mihai, Ciprian Nicula, Emilian Oprea (în ordinea afișată la avizierul teatrului, potrivit TNB). Andrei Șerban a revenit în România după evenimentele din decembrie 1989, în 1990 a regizat „Trilogia Antică”, piesă considerată drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti a sfârşitului de secol XX, iar între anii 1990-1993 a ocupat funcţia de director general al Teatrului Naţional din Bucureşti.
Andrei Șerban S-a născut la București, România. Atracţia lui Andrei Şerban pentru teatru a început din clasa a VII-a, când a regizat „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, după care, în clasa a XI-a a regizat „Năpasta” şi a jucat rolul lui Ion Nebunul, potrivit Radio România Cultural.
Citiți și: Ucraina restricționează Telegram. Cum s-a ajuns până aici
Când Andrei Șerban a ales…actoria
Deşi tatăl său l-a îndreptat spre Litere sau Filosofie, el a avut o altă pasiune, iar după admiterea la facultatea de teatru a ales actoria. Ion Finteşteanu şi Sanda Manu, profesorii săi, au identificat însă un talent mai mare decât cel de actor şi l-au îndrumat spre regie. În anul 1968, a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie din Bucureşti, secţia Regie, la clasa Radu Penciulescu.
A studiat regia la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, unde a absolvit în 1966. După terminarea studiilor, și-a început cariera ca regizor la Teatrul Bulandra.
Aici a pus în scenă numeroase piese de teatru, obținând recunoaștere pentru originalitatea și creativitatea sa. Totuși, în anii ’70, a fost nevoit să părăsească România din cauza regimului comunist și a emigrat în Statele Unite ale Americii.
În SUA, Andrei Șerban și-a continuat cariera în teatrul experimental, lucrând cu diverse companii și instituții renumite, cum ar fi „New York Shakespeare Festival”, „Lincoln Center Theater” și „La MaMa Experimental Theatre Club”. De-a lungul carierei sale, Șerban a regizat o gamă largă de piese, atât clasice, cât și contemporane. Printre cele mai notabile producții ale sale se numără „Crimă și pedeapsă” de Dostoievski, „Hamlet” de William Shakespeare și „Cei doi gemeni venețieni” de Carlo Goldoni. De asemenea, a pus în scenă numeroase opere, inclusiv “Carmen” de Georges Bizet și „Căsătoria lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart.