Registrul Național Unic al Pacienților Arși există de acum în România și ajută enorm la gestionarea informațiilor vitale despre persoanele care suferă arsuri grave.
Registrul Național Unic al Pacienților Arși există în România
Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu” a creat Registrul Național Unic al Pacienților Arși pentru a înregistra și gestiona date importante despre pacienții cu arsuri grave. Printre informațiile cuprinse în acest registru sunt numărul de arsuri înregistrate la copii și adulți, locurile unde sunt tratate și cauzele acestora.
Peste 10.000 de copii suferă arsuri în România
Profesorul doctor Dan Mircea Enescu, reprezentant al clinicii, a subliniat că acest registru va fi de mare ajutor pentru medicii specialiști, oferindu-le acces la dosarele și istoricul pacienților. Se estimează că anual peste 10.000 de copii suferă arsuri în România, iar aproximativ 100 dintre aceștia ajung în situații critice, necesitând tratament și recuperare pe termen lung.
O nouă bancă de piele
Pe lângă Registrul Național Unic al Pacienților Arși, se lucrează și la înființarea unei noi bănci de piele, care ar trebui să fie la nivel național sau regional. Profesorul Enescu consideră că o bancă de țesuturi, care să includă piele, ar fi suficientă pentru a răspunde nevoilor.
De asemenea, s-a desfășurat o campanie de conștientizare privind arsurile la copii, coordonată de Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă și Arsuri. Această campanie a inclus distribuirea de materiale informative și educative, precum broșuri, flyere, benzi desenate și documentare, menite să ofere informații și sfaturi privind prevenirea și tratamentul arsurilor. Mai mult, au fost organizate cursuri de prim-ajutor în școli și au fost instruiți medicii de familie pentru a aborda corect situațiile de urgență.
Activitățile au fost parte a unui proiect desfășurat în colaborare cu Academia de Științe Medicale și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, având ca scop îmbunătățirea asistenței medicale și prevenirea arsurilor în rândul copiilor și tinerilor din România, informează Agerpres.