Registrul Naţional de Cancer va deveni operaţional până la finalul anului. Aceasta este declarația făcută de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul conferinței “Câștigă lupta cu cancerul – noile arme”.

Registrul Naţional de Cancer va deveni operaţional
“Registrul Național de Cancer va deveni operațional până la sfârșitul acestui an. Acum se face caietul de sarcini, pentru ca registrul să poată fi pus în funcțiune și implementat. Formularele care țin de datele legate de pacient sunt realizate de specialiștii din comisia de oncologie. Registrul devine operațional prin modificările legislative pe care le-am adoptat”, a declarat ministrul Rafila, citat de Antena3.

Monitorizarea și tratamentul cancerului
Rafila a subliniat importanța acestui registru în monitorizarea și gestionarea cazurilor de cancer în România, oferindu-ne o perspectivă asupra evoluției acestui demers: “Eu cred că s-au făcut foarte multe lucruri concrete în acest domeniu. Datele din 2019-2020 au fost publicate în 2023, așa că raportul din acest an îl vom avea în 2026.”

Îmbunătățirea serviciilor și a tratamentelor
Rafila a evidențiat de asemenea eforturile depuse pentru îmbunătățirea serviciilor și tratamentelor disponibile pacienților: “Situația e în schimbare rapidă, că multe resurse terapeutice sunt disponibile acum: stereotaxia, metodă de radioterapie, nivelul de decontare a serviciilor, pentru că lucrăm ca el să fie bine acoperit.”
Reorganizarea sistemului de sănătate
Totodată, ministrul Sănătății a subliniat necesitatea unei reorganizări a sistemului de sănătate, cu accent pe oncologie: “Lucrăm și construim nu prin eliberarea unor acte normative, ci la standardele clinicilor care deservesc pacienții oncologici, facem rețele regionale din punct de vedere al competenței și facem un circuit la pacientul care să nu mai umble de la București la Cluj, ci trebuie să fie rezolvat cât mai aproape de casă sau la nivel regional.”

Tratamentul cancerului, o abordare holistică și continuă
În final, Rafila a menționat că “avem aprobat un plan național de paliație în momentul de față și încet-încet entitățile publice încep să-și facă simțită prezența”, subliniind că eforturile în lupta împotriva cancerului necesită o abordare holistică și continuă.