back to top
spot_img

Reducere de impozit pe clădiri și terenuri pentru donatorii de sânge

Proiectul nu stabilește nivelul reducerii de impozit ce s-ar putea aplica celor ce donează sânge.

Un proiect de lege care așteaptă votul decisiv prevede reducere de impozit pe clădiri și terenuri pentru cei care donează sânge de cel puțin trei ori într-un an. Se vizează astfel modificarea Codului Fiscal care să le permită autorităților locale să implementeze hotărârea.

Proiectul de lege așteaptă votul deputaților și va modifica Codul Fiscal, în sensul introducerii unor beneficii pentru donatorii de sânge.

Concret, consiliile locale vor putea hotărî o reducere de impozit pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire din România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic.

1 martie 2024 Reducere de impozit pentru donatorii de sânge Foto: Pixabay
Reducere de impozit pentru donatorii de sânge Foto Pixabay

Reducere de impozit pentru donatorii de sânge

Reducerea se va putea cumula cu reducerea de 10% de care beneficiază acum cei ce plătesc anticipat impozitul datorat pentru întregul an.

Similar, donatorii de sânge ar putea beneficia de reducere de impozit, conform noii legi, și în cazul terenurilor.

Legea nu prevede și detaliile aplicării ei. Acestea, respectiv nivelul reducerii, dar şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge, vor fi stabilite în hotărârea de consiliu local prin care se instituie reducerea impozitului (pe clădiri și/ sau pe terenuri).

Proiectul detaliază pașii ce vor trebui urmați atunci când, din calculul sumei finale de plătit ca impozit după aplicarea reducerii, nu rezultă o sumă exactă.

Astfel, în proiect este prevăzut că “pentru determinarea sumei finale datorate, în situaţia aplicării reducerii instituite prin prezenta lege, se aplică rotunjirea, definită ca operaţiunea de stabilire a sumelor datorate bugetelor locale la nivel de leu, fără subdiviziuni, prin reducere când fracţiunile în bani sunt mai mici de 50 de bani şi prin majorare când fracţiunile în bani sunt de 50 de bani sau mai mari”, scrie Avocatnet.ro.

Potrivit datelor furnizate de inițiatori, în România, “nivelul donării de sânge este cel puțin de două ori mai mic decât necesarul de care au nevoie spitalele și, implicit, pacienții”.

author avatar
Magda Patrascu Redactor
Am pus mereu presa pe primul loc încă din studenție, la Facultatea de Jurnalism.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...