Stratul de ozon al Pământului se află pe „calea unei recuperări pe termen lung”, în ciuda impactului unei erupții vulcanice masive din Pacificul de Sud, a anunțat marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM). Progresele sunt atribuite măsurilor globale de eliminare a substanțelor chimice care afectează stratul de ozon, relatează Reuters.
Potrivit OMM, stratul de ozon este așteptat să revină la nivelurile din 1980 până în anul 2066 deasupra Antarcticii, în 2045 deasupra Arcticii și în 2040 pentru restul planetei, dacă se mențin tendințele actuale.
Deși erupția vulcanică din apropierea Tonga, din primele luni ale anului 2022, a provocat o scădere temporară a nivelului de ozon deasupra Antarcticii, efectele globale au fost limitate. Scăderea a fost cauzată de creșterea vaporilor de apă în atmosferă, dar OMM a precizat în raportul său anual că pierderile totale de ozon au rămas sub control.
Stratul de ozon joacă un rol esențial în protejarea Pământului de radiațiile ultraviolete, care pot cauza afecțiuni grave precum cancerul de piele și alte probleme de sănătate.
Protocolul de la Montreal – un simbol al succesului cooperării internaționale
Adoptat în 1989, Protocolul de la Montreal a pus bazele eliminării treptate a clorofluorocarburilor (CFC) și a altor substanțe chimice dăunătoare ozonului. Acest acord internațional este considerat un „simbol puternic al speranței”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-o perioadă în care cooperarea internațională a fost supusă unor provocări majore.
CFC-urile au fost înlocuite în mare parte de hidrofluorocarburi (HFC), care, deși nu dăunează stratului de ozon, contribuie la încălzirea globală. În acest sens, Amendamentul de la Kigali, semnat în 2016, are ca scop reducerea treptată a producției de HFC-uri, prevenind o creștere a temperaturii globale cu aproximativ 0,5 grade Celsius până în 2100.
China, principalul producător mondial de HFC, își reduce producția
China, cel mai mare producător mondial de HFC-uri, cu o capacitate de producție echivalentă cu 2 miliarde de tone de dioxid de carbon, și-a asumat reducerea producției cu 85% între 2013 și 2045, conform normelor internaționale. Aproximativ 25% din producția de HFC a Chinei este exportată.
Ministerul Mediului din China a anunțat recent că va publica un plan detaliat pentru controlul producției de HFC-uri. Deși Beijingul a redus cotele de producție și a reprimat producția ilegală, autoritățile au avertizat că țara se confruntă cu „provocări semnificative” în eliminarea treptată a acestor substanțe, care sunt utilizate pe scară largă în diverse industrii, multe dintre acestea având dificultăți în a găsi alternative viabile.
CITIȚI ȘI: Capsula timpului, veche de peste un secol, deschisă în România