Anul 2024 a marcat un moment critic în criza climatică globală, fiind primul an în care temperatura medie globală a depășit pragul de 1,5°C peste nivelurile preindustriale, stabilit ca țintă în Acordul de la Paris.
Temperaturi record înregistrate în 2024
Potrivit datelor furnizate de Serviciul European pentru Schimbări Climatice Copernicus (C3S), temperatura medie globală a fost de 1,6°C peste nivelurile preindustriale, un salt semnificativ față de anul precedent, 2023, care a fost deja un an record din punct de vedere al temperaturilor, notează The Guardian.
Această creștere dramatică a fost în mare parte alimentată de arderea combustibililor fosili, agravând efectele devastatoare ale schimbărilor climatice asupra vieților și mijloacelor de trai din întreaga lume.
Creșterea temperaturii a avut consecințe profunde, intensificând evenimentele meteo extreme, cum ar fi valurile de căldură, ploile torențiale și secetele severe. În 2024, o zi istorică a fost cea de 22 iulie, considerată cea mai fierbinte zi înregistrată vreodată.
De asemenea, pe 10 iulie, un procent record de 44% din planetă a fost afectat de stres termic puternic sau extrem. Printre cele mai grave dezastre climatice s-au numărat inundațiile din Valencia, uraganele din SUA, taifunurile din Filipine și seceta prelungită din Amazon, fiecare amplificată de încălzirea globală.
Dr. Samantha Burgess de la C3S a subliniat faptul că aceste temperaturi globale ridicate, împreună cu nivelurile record de vapori de apă atmosferici, au dus la evenimente meteo fără precedent care au afectat milioane de oameni.
În același timp, Dr. Friederike Otto de la Imperial College London a catalogat anul 2024 drept un „semnal de alarmă”, subliniind pericolele la care se expun oamenii și ecosistemele odată ce pragul de 1,5°C este depășit. De asemenea, profesorul Joeri Rogelj a subliniat că fiecare fracțiune de grad în plus intensifică daunele, iar tăierea emisiilor devine din ce în ce mai urgentă.
Factorii care au contribuit la temperaturile extreme din 2024 includ fenomenul natural El Niño, care a amplificat temperaturile în prima jumătate a anului, precum și reducerea poluării din transportul maritim, care a diminuat reflexia luminii solare.
Nivelurile record de vapori de apă din atmosferă au agravat ploile torențiale și inundațiile, în timp ce temperaturile ridicate ale oceanelor au alimentat uragane și taifunuri devastatoare.
CITEȘTE ȘI – Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a prezentat obiectivele noului mandat