Carnea reprezintă o sursă importantă de proteine pentru cei mai mulți dintre noi. Dar care tip de carne este cel mai sănătos? Există recomandări în acest sens?
Ghidul dietetic american 2020-2025 sugerează 150 de grame de alimente proteice pe zi pentru un aport caloric de 2.000 de calorii, însă recomandările depind de mulți factori, precum greutatea, vârsta, sexul sau nivelul de activitate fizică.
Potrivit dieteticianului Amy Goodson, cea mai sănătoasă carne este carnea slabă. Conform standardelor USDA, o bucată de 100 de grame conține mai puțin de 10 grame de grăsime și 4,5 grame sau mai puțin de grăsimi saturate.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca nu mai mult de 30% din aportul caloric total să provină din grăsimi, din care mai puțin de 10% să provină din grăsimi saturate și mai puțin de 1% din grăsimi trans.
Recomandări Carnea la masă între necesar și mai puțin necesarKanal D
Recomandări: Fiecare tip de carne are nutrienți importanți
Fiecare tip de carne are un pachet nutritiv unic, conținând niveluri variate de fier, zinc, seleniu, fosfor, sodiu, magneziu, potasiu, riboflavină, vitaminele B12 și B6 și alte vitamine și minerale.
„Chiar și în cazul în care sunt bogate în grăsimi, sau în cele care nu sunt slabe, încă mai primești acei… nutrienți esențiali, dar grăsimea este mai mare, ceea ce face ca numărul de calorii să crească”, spune Goodson.
În final, totul se reduce la echilibru, preferințe și accesibilitate, spune dieteticianul. Ea face referire la regula 80-20 sau la alegerea alimentelor bogate în nutrienți 80% din timp, dar recunoscând dorința organismului de a mânca alimente mai puțin dense în nutrienți (deserturi, alimente bogate în grăsimi) în celelalte 20% din timp. Nevoile alimentare ale fiecărei persoane sunt diferite, dar dacă observi aceste efecte, ar putea fi timpul să reduci consumul de carne, potrivit publicației TheHealthy.com. Experții și cercetătorii au descoperit că un consum prea mare de carne poate să agraveze riscul de apariție a mai multor probleme de sănătate.
Recomandări Totuși creierul nostru are nevoie de carneFitbit blog
Recomandări: Creierul are nevoie de carne
Carnea este esențială pentru a evita depresia și anxietatea, arată un nou studiu publicat de dr. Georgia Ede, expert în nutriție de top la Harvard.
În ciuda aureolei de sănătate pe care dietele vegane le-au oferit în ultimii ani, dr. Ede susține că renunțarea la carne ar putea fi dăunătoare sănătății mintale. „Creierul are nevoie de carne”, a spus ea. „Suntem obișnuiți să auzim că dieta carnivora este periculoasă pentru sănătatea noastră, inclusiv pentru sănătatea creierului, iar plantele ar fi cel mai bun mod de a ne hrăni și proteja creierul”. Dar carnea este bogată în nutrienți precum zinc, vitamina B12 și colină, care sunt legati de o sănătate mintală mai bună și sunt mai greu de găsit în alimentele vegane.
Carnea este „singurul aliment care conține fiecare nutrient de care avem nevoie în forma sa adecvată și este, de asemenea, cel mai sigur aliment pentru nivelul zahărului din sânge și al insulinei”.
Vitamina B12, de exemplu, ajută la formarea globulelor roșii bogate în oxigen și a ADN-ului. A fost, de asemenea, legată de reglarea serotoninei care stimulează starea de spirit, iar nivelurile scăzute de serotonină au fost legate de riscuri crescute de depresie și anxietate.
Un raport din 2023 al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), de exemplu, a analizat peste 500 de studii și a conchis că sursele animale de hrană oferă „surse cruciale de nutrienți atât de necesari”.
Recomandări Care este carnea cea mai sănătoasăziarulromanescde
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.