Își mai aduce cineva aminte de slogan-ul de pe timpul regimului comunist „Recuperare, reciclare, refolosire”? Nu? Nu-i nimic, există o campanie pentru nostalgici, în cadrul programului România reciclează.
Mulți sunt românii care își mai aduc aminte faimosul slogan de pe timpul regimului comunist „Recuperare, reciclare, refolosire”. Și chiar dacă toată lumea vede în ceea ce se întâmplă acum cu reciclarea o asemănare, tace mâlc. De ce? Unii spun că „simplu: e la modă să reciclăm”. Alții că „asta se întâmplă în mai multe domenii: de la fashion, la muzică, totul e suprareciclat și înfățișat cu o față nouă, pe potriva vremurilor noi”. Ei bine, aceste vremuri noi despre care cântau cu aplomb elevii cândva, ceva gen„noi în anul 2000/când nu vom mai fi copii” nu se întrezăresc a fi fericite, dintr-un motiv…simplu: Terra își cam termină resursele. Și mai e ceva, legat de „amintiri din comunism”: unii nu vor pur și simplu să recicleze ca să nu-și amintească!
Ecologistii, dar si oamenii de știință, atrag tot mai insistent atenția că Terra își va termina resursele și că reciclarea a devenit obligatorie pentru comunitatile care se pretind civilizate, după cum nota ecomagazin,ro.
Astazi, sistemul se numeste colectare selectivă a deșeurilor. În anii comunismului erau „cei 3R”: Recuperare – Recondiționare – Refolosire. După cum nota cineva „diferența este că pe atunci oamenii erau constrânși din rațiuni strict economice să fie <ecologiști>, fără a ști neapărat și ce înseamnă asta”.
Citiți și: Amintiri din comunism. Unde le poți asculta la telefon
Campanie de reciclare: Predai deșeuri, primești taloane la tombolă
Asociația ENVIRON a lansat pe 1 octombrie, în localitățile Lipnița și Ostrov din județul Constanța, cea de-a noua ediție „România Reciclează”, campania națională prin care s-au colectat peste un milion de kilograme de deșeuri de electrice și electronice din gospodăriile românilor.
Sub sloganul ,,Păstrează amintirile, dar renunță la aparatele electrice vechi și nefuncționale”, programul „România Reciclează” își propune să scoată din gospodăriile oamenilor toată aparatura veche, păstrată mai degrabă din atașament și nostalgie, care nu mai are nicio utilitate practică și mai mult decât atât, ocupă spațiu în locuințe sau birouri.
Campania se adresează tuturor locuitorilor, companiilor, școlilor sau instituțiilor din orașele și comunele participante în program care dețin și doresc să predea spre reciclare aparatura electronică veche sau defectă. Localnicii vor putea preda gratuit aparatura electrică veche fie în cadrul punctului fix de colectare, la primărie, fie prin ridicare de la domiciliu/sediu în baza unei solicitări la un număr de telefon (031.827.0000) sau secretariat@environ.ro . Participanții vor primi în schimbul deșeurilor predate taloane de participare la tombolă unde pot câștiga echipamente electrice noi.
4000 de puncte de colectare la nivel național
Regulamentul complet al campaniei, precum și calendarul acțiunilor de colectare sunt disponibile pe pagina www.romania-recicleaza.ro Campania România Reciclează se derulează în fiecare an, începând din 2018, în colaborare cu reprezentanții a peste 200 de autorități locale. Ediția din 2024 a programului se desfășoară în perioada 1 octombrie – 15 noiembrie, iar primăriile care doresc să organizeze acțiuni de colectare deșeuri electrice de la populație, se pot înscrie printr-un e-mail pe adresa mai sus menționată.
Conform articolului 9 din Legea 127/2024, care aprobă și modifică OUG 5/2015 autoritățile publice locale au obligația de a asigura pentru cetățeni infrastructura de colectare a DEEE (deșeuri de electrice și electronice), unul dintre fluxurile de deșeuri cu cea mai rapidă creștere din lume. În cei aproape 17 ani de activitate, ENVIRON a reușit să gestioneze peste 230.000 tone deșeuri de echipamente electrice și electronice și să organizeze peste 4.000 de puncte de colectare la nivel național.
Reciclare egal istorie socială
Fenomenul în desfășurare
Pe de altă parte, un fenomen să îi zicem ciudat se desfășoară. În 2021, 33 de milioane de tone de gunoaie generate de către țările UE au fost trimise către state din afara blocului, cu 77% mai mult decât în 2004, potrivit green.start.14.7 milioane de tone au ajuns în Turcia, cel mai mare importator de gunoaie de proveniență UE. Olanda a exportat cea mai mare cantitate de deșeuri dintre toate țările UE, 6.4 milioane de tone, iar Belgia și Germania au fost și ele în topul acestui clasament, cu 4.3 și 3.5 milioane de tone fiecare. Cehia și Cipru au trimis cea mai mică cantitate de deșeuri către alte națiuni, respectiv 100.000 de tone fiecare.
Omenirea reciclează, dar se și îngroapă în gunoaie…
Citiți și: Jihadul sticlelor goale