România va fi obligată să colecteze selectiv deșeurile textile din 2025. Cum anume va decurge modul de reciclare haine vechi în țara noastră, în condițiile în care nici în România, nici în restul UE nu există deocamdată capacități suficiente de reciclare a acestor deșeuri textile.
Din acest an, România e obligată să implementeze colectarea selectivă pentru deșeuri textile conform unei directive europene. Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul.
„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA, potrivit BZI.ro.
„Producătorul va trbui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.
Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește. Măsura UE care prevede colectarea separată de textile în România plasează responsabilitatea financiară către producători, care trebuie să se asigure că fiecare produs textil nou scos pe piață nu va avea un impact negativ asupra mediului atunci când ies din uz.
Reciclare haine vechi în România. Din poartă în poartă
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a precizat la un post de televiziune cum va fi efectuată colectarea, precum și posibilele locuri unde hainele vechi pot fi depuse. „Fără îndoială, legea se aplică în toată țara, atât în mediul urban, cât și în mediul rural. Mai departe, măsura în care această colectare a fracției textile se va face din poartă în poartă, sau la puncte de colectare cu aport voluntar, rămâne la latitudinea primarului.
Obligația este aceea de a modifica contractele de delegare pentru serviciul de salubrizare, astfel încât, începând cu anul acesta să avem și colectarea separată a textilelor. Am constatat, atunci când am făcut determinări de compoziție a deșeurilor care ajung pe groapa de gunoi, că o parte însemnată din volumul acelor deșeuri era alcătuită și din astfel de materii, cum ar fi textilele, haine vechi sau alte tipuri de textile. Ele trebuie tratate, și trebuie reciclate”, a spus Mircea Fechet la Digi 24.
Reciclare haine și second-hand
„Asta și pentru că acest proces este unul extrem de complicat. Compoziția fiecărui material diferă în funcție de articolul vestimentar. O haină poate avea mai multe materiale, ceea ce dă bătăi de cap reciclatorilor. Spre deosebire de hârtie, de carton, de aluminiu sau de PET, unde lucrurile sunt mai simple. Reciclarea e una dintre metode. La fel de bine, ele pot fi valorificate energetic. O altă metodă prin care le putem gestiona este legată de reutilizarea acestor haine.
Sunt hainele second-hand cu care suntem obișnuiți. În România există foarte multe astfel de magazine. Din păcate, sunt anumite grupări care introduc în România în mod ilegal deșeuri mascate sub această titulatură de haine second hand, iar acum, odată cu intrarea în Schengen, atenția statului român va trebui să fie cu atât mai mare ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple. Textilele pot fi la fel de bine pregătite pentru reutilizare. Există aici normative specifice care țin de spălarea acelor haine, de tratarea lor”, a adăugat ministrul Mediului.
Potrivit aceleiași surse, obligația fiecărei primării este aceea de a asigura puncte de colectare. După cum a mai adăugat ministrul, „că aceste puncte vor fi unul la 10 blocuri, sau unu la 20 de blocuri, rămâne la latitudinea fiecărui primar”.
Tone de haine ajung la gunoi
Textilele reprezintă o sursă majoră de poluare, iar Uniunea Europeană produce aproape 13 milioane de tone de deșeuri textile anual, din care aproximativ jumătate constau în haine. Pentru a diminua poluarea, este necesară o amplificare a eforturilor de colectare și reciclare a textilelor.
Studiile internaționale arată că, deși cumpărăm în mod constant haine noi, purtăm mai puțin de o treime din acestea. Această discrepanță între consum și utilizare contribuie la o creștere constantă a deșeurilor textile, amplificând impactul asupra mediului.
Conform experților în mediu din Parlamentul European, ca cetățean al Uniunii Europene am aruncat 12 kilograme de haine în 2023, un kilogram în plus față de anul precedent. Această creștere alarmantă subliniază o problemă reală legată de gestionarea deșeurilor textile.