Rechinii din construcții au făcut adevărate averi în pandemie. Un caz de șantaj scoate la iveală grave nereguli în construcții, în urma cărora mii de oameni au fost păgubiți cu zeci de mii de euro prin nepăsarea autorităților. Asupra calității îndoielnice în construcții, Oficiul de stiri a atras atenția, încă de la începutul anului.
Rechinii din construcții își fac de cap sub nasul autorităților. În plină pandemie au nesocotit legile și au lucrat la foc continuu, fără să țină cont de cele mai elementare noțiuni în domeniu. Ce a rezultat? Un fiasco total, cu repercusiuni grave în rândul celor care, de bună credință, au ales să își cumpere o casă sau un apartament de lux dintr-un complex rezidențial. Mii de oameni au fost, ca atare, păgubiți din punctul de vedere al calității pe care se așteptau – și au fost asigurați, de altfel, că așa stau lucrurile! – să o aibă locuința achiziționată pe bani grei. Mai grav este că, deși știute aceste lucruri, ele nu sunt sancționate de oamenii legii sau de către autoritățile abilitate să facă ordine în construcții! Dovadă stă faptul că un caz de șantaj, legat de afacerile imobiliare cu cântec, a ajuns să cântărească mai greu în balanță decât aspectul în sine al calității în construcții. Asupra calității îndoielnice în construcții, Oficiul de stiri a atras atenția, încă de la începutul anului.
Rechinii din construcții au făcut averi în pandemie
Piața imobiliară din România cunoaște, în ultimii ani, un parcurs ascendent aproape fără egal în ultimele decenii. Asta în pofida faptului că, asemenea Europei – și a lumii întregi, de altfel -, am fost obligați să facem față unei situații pandemice ingrate care ne-a izolat pe toți în case și care, teoretic, ar fi trebuit să înfrâneze la modul serios procesul tehnologic de construcție a caselor particulare, blocurilor sau complexelor rezidențiale – ultima modă și cea mai în vogă în materie de locuințe. Nu s-a întâmplat deloc așa! S-a construit în draci în plină pandemie! Au avut grijă rechinii din construcții de asta! Totul sub nasul autorităților!
S-a construit în draci!
Peste tot – în București, în marile orașe sau chiar în localități din mediul rural – s-a auzit huruitul escavatoarelor, al utilajelor grele, cu percuție, murmurul zecilor de muncitori (mult prea puțini, totuși, pentru a face treabă de calitate!) angrenați în diferite munci specifice domeniului construcțiilor, la înălțimea amețitoare a schelelor. S-a lucrat! Deși restricțiile impuneau cu totul și cu totul altceva: să stăm acasă, să nu interacționăm cu nimeni, să purtăm măști de protecție și tot tacâmul!
Nota de plată, catastrofală!
Rechinii din construcții. S-a lucrat! Ei și? Românul s-a descurcat mereu în vremuri de restriște! Bravo lui, veți spune! Știe cum și când să fenteze regulile de așa natură încât să îi fie lui bine! Nu e chiar așa! Ba din contră! Nota de plată, venită la pachet cu zecile de mii de euro plătite (uneori, în avans) de către cei care își doreau cu tot dinadinsul – legitim, la urma urmei! – propia lor casă, se dovedește a fi catastrofală! Iar repercusiunile „hei-rupismului” din pandemie se văd din plin la ani distanță de momentul în care Covid-ul a fost pus cu botul pe labe și am ieșit cu toții din mizeria numită pandemie: case construite după ureche, în grabă sau „pe genunchi”, cum spune românul; complexe rezidențiale care au de toate pentru toți, mai puțin siguranță și confort; subsoluri de bloc inundate la cea mai mică rafală de ploaie; balustrade metalice, care de abia se țin în monturile lor în câteva puncte de sudură, montate pe balcon la zeci de metri distanță de sol. Iar lista poate continua. Fără intervenția autorităților!
Oficiul de stiri a avertizat asupra pericolului care poate afecta calitatea în construcții
În primăvara lui 2024, iar mai apoi în septembrie anul acesta, Oficiul de stiri a atras atenția aupra pericolului care poate afecta calitatea în construcții. Iată ce se scria, la vremea respectivă, în paginile ziarului online: „O serie de controale RENAR au fost declanșate la companii care emit autorizații în domeniul calității. Concret, Asociația producătorilor de sisteme termoizolante din România QETICS a tras un semnal de alarmă referitor la calitatea termoizolării. Specialiștii QETICS au explicat că, din cauza apariției unor sisteme compozite termoizolante care se abat de la prevederile legale naționale și europene, au pus PNRR în pericol. Mai exact, România riscă să piardă fondurile europene, puse la dispoziție prin PNRR”. Comentariile par a fi de prisos! Reacția autorităților, la fel!
Șantajul care scoate la iveală „bubele” mari provocate de rechinii din construcții
Am plecat în redactarea acestui articol de la un fapt concret: nereguli foarte grave în procesul de construcție – care afectează viața între patru pereți a deținătorilor de imobile noi și foarte scumpe! – a unuia dintre cele mai căutate complexe rezidențiale din Iași: Fusion Towers. Recent, în jurul acestui complex imobiliar s-au țesut intrigile unui scandal uriaș. Adrian Nedelcu, președintele Asociației de Proprietari care gestionează complexul imobiliar cu pricina, a fost reținut de autorități, ca urmare a unei presupuse acțiuni de șantaj îndreptată împotriva dezvoltatorilor imobiliari care au construit complexul de locuințe. Dincolo de aspectul de telenovelă al arestării lui Adrian Nedelcu (nu acesta este scopul declarat al acestui articol), rămâne gravitatea extremă a faptelor nuanțate de el în perspectiva șantajului de care e acuzat. Și anume: infiltrații de apă în subsoluri, în apartamente și în fundație; lipsa de finalitate a unor lucrări, făcute de mântuială pe repede-înainte; faptul că adăposturile de protecție civilă nu sunt conforme cu legislația în vigoare sau lipsesc cu desăvârșire din planul construcției. Toate într-un complex imobiliar care se declară „perfect” pentru proprietari. Chiar dacă sunt duși de nas de către rechinii din construcții care dau cu tifla autorităților!
Rechinii din construcții, greu de șantajat!
Sunt doar câteva aspecte care ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne facă să ne întrebăm „cât de bine realizate din punct de vedere al construcției și cât de „safe” sunt apartamentele sau modulele imobiliare pentru care plătim bani grei fiecare dintre noi, cei care ne dorim o casă a noastră? Asta, pe de o parte. Pe de alta, e interesant să urmărim cine sunt rechini din construcții care fac averi impresionante peste noapte din speculații, bine ticluite, în sectorul construcțiilor de case sau apartamente cu destinație uz personal al populației civile. Nu în ultimul rând e interesant de văzut de ce autoritățile nu se autosesisează în cazul acestor „inconveniente” – știu, e foarte elegant spus! – de care se fac vinovate marile companii (unele, cu statut de multinaționale) al căror obiect de activitate ține de domeniul construcțiilor. De ce trebuie să avem parte de spectacolul halucinant al unui șantaj pentru a constata că, în proporție covârșitoare, casele sau apartamentele în care locuim au „bube” foarte mari în procesul tehnologic de realizare? Și, dacă tot facem asta – constatăm șantajul și îl repudiem public pe cel care l-a făcut – de ce nu luăm măsuri drastice împotriva celor care greșesc flagrant și ne construiesc case despre care afirmă că sunt perfecte pentru stilul nostru de conviețuire? Răspunsul pare unul destul de simplu: pentru că rechinii din construcții sunt cam greu de șantajat! D-aia! E un puct de vedere. Dar ce ne facem dacă este unul bazată pe realitate?
Inspectoratul de Stat în Construcții constată justețea neregulilor semnalate în cazul Fusion Towers
Responsabil de scandalul imobiliar din Iași, în care sunt acuzați rechinii din construcții, de practici neortodoxe este Adrian Nedelcu. „Războiul dintre dezvoltatorii Fusion Towers și clienți, cei cărora le-au fost vândute apartamentele, s-a lăsat cu cătușe. Pe data de 9 octombrie 2024 a fost reținut Adrian Nedelcu, reprezentantul proprietarilor, adică președintele Asociației de Proprietari de la Fusion Towers. În ultima perioadă Adrian Nedelcu a formulat la instituțiile statului (Inspectoratul de Stat în Construcții, Primărie, Poliția Locală) mai multe sesizări legate de calitatea lucrărilor și de faptul că acestea nu au fost finalizate”, au titrat cei de la „dezvăluirea.ro” pe pagina lor de site. Jurnaliștii au făcut referire la o situația de facto în care, proprietar al unui apartament în complexul rezidențial Fusion Towers, Nedelcu (devenit, ulterior – nu contează cum – președinte al Asociației de Proprietari de la respectivul complex rezidențial) trage un semnal de alarmă cu privire la modul precar în care au fost realizate lucrările de construcție a imobilului în care locuiește. „De fiecare dată când plouă, apartamentele sunt inundate. La fel, subsolul. Se întâmplă asta deoarece dezvoltatorul nu a captat izvoarele din zonă’’, a afirmat Adrian Nedelcu pentru sursa citată.
Nu puține au fost reclamațiile depuse de Nedelcu, pe considerentele arătate mai sus, la diferite instituții ale statului privind problemele grave cu care se confruntă cei care își doresc o casă în România secolului XXI. De altfel, cele mai multe dintre sesizările lui Nedelcu au fost confirmate de către inspectorii ISC care au constat că blocul în care locuiește Adrian Nedelcu „nu are recepția finală, fiind întocmit doar un proces verbal de recepție la finalizarea lucrărilor de construcție. Recepția finală trebuia făcută între dezvoltator și noii proprietari”.
Rechinii din construcții. Pile, cunoștințe și relații!
Rechinii din construcții au făcut averi în pandemie. E ceea ce a demonstrat cu vârf și îndesat Adrian Nedelcu care a susținut, în demersurile sale, că lucrările de construire ale complexului rezidențial Fusion Towers nu au fost finalizate. Fapt care nu i-a împiedicat pe dezvoltatorii să obțină un proces verbal de recepție. Rechinii din construcții au avut, și în acest caz, câștig de cauză, dovadă că demersurile lui Adrian Nedelcu nu au avut până acum o finalitate concretă. O fi din vila pilelor la ISC? Rămâne de văzut. Cum tot de văzut rămâne și ce se va întâmpla pe viitor cu, pe de o parte, beneficiarii complexurilor rezidențiale construite pe genunchi, iar pe de alta, cu rechinii din construcții care continuă să dea cu tifla autorităților, legiuitorilor și oamenilor de bună credință!
CITEȘTE ȘI: Controale RENAR după dezvăluirile Oficiul de stiri. Avertismentul QETICS. Ce companii sunt vizate