Rețeaua de rechini imobiliari care au vândut terenuri strategice cu acte false a ajuns în fața istanței. Ancheta DIICOT arată că sunt implicați funcționari publici, notari și executori judecătorești.
DIICOT i-a trimis în fața instanței pe rechini imobiliari care au vândut terenuri strategice cu acte false. În acest caz sunt cercetați și funcționari publici de la ONRC, de la cadastru, ANCPI, dar și notari și executori judecătorești.
Rechini mobiliari care au vândut terenuri strategice cu acte false
Rechini imobiliari care au vândut terenuri strategice cu acte false. Pe raza municipiului București și a județelor Cluj, Satu Mare, Olt, Călărași, Brașov, Ilfov și Maramureș a funcționat o adevărată rețea de rechini imobiliari. Din toamna anului 2021, un număr de 4 suspecți au constituit un grup infracțional organizat, la care pe parcurs au aderat ori au acordat sprijin alți 28 de membri. Membrii acestei structuri, bazată pe relații de amiciție, afinitate și subordonare, au acționat în mod coordonat până în cursul lunii decembrie 2024. În urma anchetei DIICOT, au ajuns în fața instanței 16 inculpați și măsura controlului judiciar 10 inculpați.
Rechini imobiliari caliăți mincinoase
DIICOT precizează că, prin folosirea înscrisurilor falsificate și declinându-și calități mincinoase, membri grupului infracțional au indus în eroare reprezentanții unor societăți comerciale, cu drept de dispoziție și control asupra activelor patrimoniale și persoane vătămate interesate în achiziționarea unor suprafețe de teren situate în zone strategice pe raza municipiului București și a județului Ilfov. Scopul acestor rechini imobiliari a fost obținerea, în mod injust, a unor beneficii patrimoniale semnificative.
Rechini imobiliari în fața instanței
Rechini imobiliari care au vândut terenuri strategice cu acte false. Curtea de Apel București a fost sesizată, miercuri, 11 decembrie, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile. În context, transmite DIICOT, „la datele de 10 și 11 decembrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea a 16 inculpați și măsura controlului judiciar față de 10 inculpați”. Acești rechini imobiliari sunt cercetați „sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, fals în declarații, uz de fals, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, punerea în circulație de instrumente de plată fără numerar falsificate, înșelăciune, spălarea banilor și efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos.”.
Percheziții la rechini imobiliari care au vândut terenuri strategice
Rechini imobiliari care au vândut terenuri strategice cu acte false. În urma perchezițiilor effectuate pe 10 și 11 decembrie, au fost identificate și ridicate laptopuri, telefoane mobile, medii de stocare a datelor, ștampile cu impresiunile unor instituții publice, societăți notariale, societăți comerciale, documente (contracte de vânzare cumpărare, acte proprietate imobile) a căror autenticitate urmează a fi verificată. De asemenea, a fost găsită hârtie specială utilizată la emiterea unor documente oficiale, dar și sume de bani în lei și euro, precum și alte mijloace de probă.
Anchetă DIICOT
Rechini imobiliari care au vândut terenuri strategice cu acte false. DIICOT transmite că „activitățile de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Sectorului 3 București-Serviciul de Investigare a Criminalității Economice și Poliției Sectorului 1 București- Serviciul de Investigare a Criminalității Economice.”. De asemenea, „acțiunea a fost efectuată împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, Brașov și Bacău, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Satu Mare, Sălaj și Olt și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Grupărilor Mobile de Jandarmi Cluj și Brașov, Inspectoratelor Județene de Jandarmi Satu Mare, Bacău și Olt.”.
CITIȚI ȘI: Percheziții de amploare la mai mulți escroci imobiliari