Procesul de recalculare a pensiilor pentru cei care au realizat stagii de cotizare înainte de 2001 continuă să aducă probleme majore pentru pensionarii din România. Seniorii care trebuie să dovedească veniturile obținute înainte de această dată se confruntă cu o adevărată criză, fiind nevoiți să plătească sume exorbitante firmelor de arhivare pentru eliberarea adeverințelor necesare.
Recalcularea pensiilor face victime printre seniori
În timp ce guvernul promite soluții pe termen lung prin digitalizarea arhivelor, pensionarii continuă să fie victimele unui sistem care îi obligă să plătească sume uriașe pentru drepturile lor.
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a atras atenția asupra situației dificile în care se află pensionarii care au stagii de cotizare realizate înainte de anul 2001.
„Vorbim despre stagiile de cotizare realizate înainte de 2001, nu de cei care au ieșit la pensie după 2001. După această dată, activitatea profesională este clar evidențiată la casele teritoriale de pensii și nu mai este nevoie să aducă alte documente,” a explicat Baciu, la Antena3.
Șeful Casei de Pensii: „Sunt persoane vulnerabile. Instituțiile să-și facă datoria”
Problema principală constă în lipsa digitalizării datelor înainte de 2001, care obligă pensionarii să aducă dovezi fizice ale veniturilor obținute în acea perioadă. În lipsa unor arhive digitale, pensionarii trebuie să apeleze la firme specializate pentru a obține adeverințele necesare, iar costurile acestor servicii sunt adesea prohibitive.
„Primim și noi o mulțime de sesizări, pe care le-am înaintat Ministerului Muncii, și s-a făcut și această investigație de către Consiliul Concurenței și cred că se află în continuare în investigare, și nu este normal ca pensionarii să plătească aceste sume destul de mari, având în vedere că o mare parte dintre aceștia sunt persoane vulnerabile, și nu este normal să se întâmple lucrul acesta.” a adăugat Daniel Baciu.
Situația a stârnit nemulțumirea generală, iar autoritățile sunt sub presiune să ia măsuri urgente. Baciu a subliniat că „instituțiile abilitate ale statului trebuie să-și facă datoria” și să protejeze pensionarii de aceste practici comerciale injuste. De asemenea, a menționat că se lucrează la digitalizarea arhivelor, dar procesul este unul de durată și nu poate rezolva pe termen scurt dificultățile cu care se confruntă pensionarii.