Potrivit unei analize realizată de Consiliul Concurenței, asigurările RCA ar putea să se scumpească începând de anul viitor. Documentul arată că scumpirea ar putea fi o consecință a dezechilibrului dintre cerere și ofertă.
În această situație, s-ar putea ajunge fie la o creștere a tarifelor RCA, fie la o scădere a cererii din cauza contextului economic și geopolitic actual.
Prețurile asigurărilor de tip RCA ar putea crește considerabil anul viitor
Autoritatea amintește faptul că industria asigurărilor, mai ales cele de tip RCA, a trecut prin transformări semnificative după 2020, ca urmare a ieșirii de pe piață a trei jucători. Doi dintre aceștia dețineau cele mai mari cote pe piața RCA.
Astfel, în septembrie 2021, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizația de funcționare a companiei City Insurance. Două luni mai târziu a aprobat retragerea, la cerere, a autorizației de funcționare a societății Uniqa Asigurări.
În sfârșit, 2023 a debutat cu un nou șoc pe piața asigurărilor, atunci când ASF a retras autorizația de funcționare a societății Euroins România, lider de piață pe RCA. În martie, la momentul retragerii autorizației, aceasta deținea 27% din piața asigurărilor obligatorii RCA.
Raportul publicat de Consiliul Concurenței arată în mod clar faptul că, începând cu 2024, prețurile asigurărilor RCA ar putea crește considerabil. Practic, șoferii ar urma să încheie polițe RCA la prețuri mult mai mari decât au făcut-o până în prezent. De asemenea, ei ar avea și varianta să nu mai încheie astfel de polițe, situație în care ar fi nevoiți să renunțe să mai circule cu automobilele personale.
Dezechilibrul între cerere și ofertă la nivel de piață va continua și în 2024
În luna octombrie a fost adoptat actul normativ de prelungire a plafonării prețului RCA. În acel moment, numărul contractelor de asigurare obligatorie încheiate de una dintre companiile de asigurări era de circa 1,7 milioane de contracte. Acest total reprezenta în jur de 17% din întreg parcul auto național.
Începând cu data de 9 septembrie 2023, polițele RCA încheiate la Euroins ar fi expirat automat, ca urmare a trecerii termenului de 90 de zile de la data deschiderii în instanță a procedurii de faliment a companiei (9 iunie 2023). Cu toate acestea, termenul a fost prelungit cu trei luni, până la data de 8 decembrie 2023.
„În condițiile în care prelungirea valabilității contractelor RCA ale Euroins se suprapune cu încetarea plafonării tarifelor de primă RCA, până la sfârșitul anului 2023, un număr extrem de ridicat de asigurați RCA vor solicita încheierea unor noi contracte, ce vor trebui preluate de către asigurătorii activi rămași pe piața RCA. Astfel, situația de dezechilibru între cerere și ofertă la nivel de piață va continua și în anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o creștere a tarifelor RCA practicate, fie la o scădere a cererii, în contextului economic și geopolitic actual, iar asta poate genera dificultăți financiare populației”, se arată în raportul publicat de Consiliul Concurenței.
La începutul lunii aprilie a anului curent, tarifele RCA au fost plafonate pentru o perioadă de șase luni, la nivelul celor practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023. Scopul a fost acela de a preveni un efect negativ, de creștere accentuată a tarifelor de primă, similar celui indus de falimentul City Insurance din ultimul trimestru al anului 2021.
Ce asigurători sunt pe piața din România?
Conform celor mai recente date oficiale, pe piața RCA, la data de 30 iunie 2023 activau șase asigurători naționali: Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom Vienna Insurance Group, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig Vienna Insurance Group.
În afară de aceste societăți, în România își mai desfășoară activitatea două sucursale ale asigurătorilor străini Axeria Iard și Hellas Direct, pe baza libertății de stabilire (FOE), respectiv asigurătorul bulgar DallBogg, pe baza libertății de a presta servicii (FOS). La 19 septembrie, a fost înregistrată societatea Eazy Asigurări, care este autorizată să practice si asigurări RCA.
Pe primele șase luni din 2023, Axeria Iard a înregistrat un volum al primelor brute subscrise pentru RCA în valoare de aproximativ 339 milioane lei. Asta înseamnă 7,3% din totalul primelor brute subscrise pentru acest segment. În schimb, Hellas Direct a cumulat în aceeași perioadă un volum de prime brute subscrise de peste 267 milioane lei (5,8% din piața RCA).
Gradul de concentrare a pieței polițelor de asigurare RCA s-a menținut ridicat și în primul semestrul din 2023. Trei jucători – Euroins, Groupama și Allianz Țiriac – acumulaseră aproximativ 60% din piață.