Limitele maxime pentru tarifele practicate de societățile de asigurare care subscriu RCA va rămâne neschimbată cel puțin în prima jumătate a anului viitor.
În acest sens, Guvernul lucrează deja la un draft de act normativ, relatează Economica.net.
Prețurile RCA au fost menținute la un nivel maxim valabil la 28 februarie
În luna aprilie, autoritățile române au adoptat o măsură care avea ca scop evitarea unei explozii a prețurilor în contextul falimentului, la jumătatea lui martie, a companiei Euroins, fostul lider de pe piața RCA-urilor.
La 1 octombrie, însă, măsura a fost prelungită până la finalul anului curent, iar începând cu 2024, va mai fi prelungită cu încă cel puțin șase luni, dacă nu chiar până la finalul anului viitor, notează sursa citată.
De această dată, nu au fost fixate prețuri pentru segmente omogene de clienți, iar tariful maxim a fost stabilit la cele mai mari prețuri de vânzare la data de 28 februarie 2023 pentru fiecare societate de asigurare și pentru fiecare segment de clienți.
Măsura a fost gândită astfel încât să fie acceptată de autoritățile europene și pentru a se evita un nou infrigement pe modelul celui impus României după plafonarea decisă de Guvernul condus de Dacian Cioloș, în 2016. În aceste condiții, o prelungire a „semicontrolului” asupra prețurilor la RCA este cu atât mai ușor de realizat din punct de vedere politic și administrativ.
Asigurătorii și brokerii pot trece ușor de la profit la pierdere
Pe de altă parte, asiguratorii spun că sunt afectați de plafonarea limitelor maxime și ar fi chiar mai afectați în cazul prelungirii acestei măsuri. În ceea ce îi privește pe brokeri, mecanismul prin care le sunt afectate afacerile este „la vedere”.
Comisionul pe care aceștia îl încasează pentru distribuția RCA este plafonat la 8%, în condițiile în care, anterior introducerii măsurii de plafonare a limitelor maxime, intermediarii încasau în medie în jur de 10-10,5%. În cazul brokerilor mari, comisionul ajunge și la 12% în relația cu unele societăți. Ținând cont de marjele foarte strânse în care lucrează brokerii, o diferență de 2-3 procente a comisionului poate să însemne trecerea de la profit la pierdere.
În cazul societăților de asigurare, relatează Economica.net, efectele nu sunt atât de vizibile ca până acum, însă prelungirea măsurii de plafonare tinde să anuleze marjele în care asigurătorii pot manevra tarifele. Nu toate companiie au vândut la maxim pe toate segmentele, ci a existat o marjă în care prețurile s-au mișcat în sus. Conform calculelor Economica.net, prețurile s-au majorat în medie cu 10-15%, în cazul persoanelor fizice. Situația este alta, însă, acum, iar în absența unei corelări a prețurilor cu aspectul de daunalitate, un asigurător va trece pe pierdere și va lua decizii în consecință.