Știrea că un brad istoric va fi tăiat pentru a fi dus la Roma şi a pentru deveni bradul de Crăciun pe care să îl admire toată lumea a făcut înconjurul lumii. Deși a fost inițiată o campanie asiduă pentru a nu fi tăiat, în cele din urmă s-a întâmplat inevitabilul: a fost tăiat.
Tăierea bradului dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a iscat un „război” între comunitatea locală și autorități.
Bradul de 200 de ani dintr-un oraş italian de pe malul Lacului Garda a fost tăiat pentru a fi dus la Roma şi a deveni tradiţionalul brad de Crăciun din Piaţa Sfântul Petru, în pofida unui îndelungat şi înflăcărat protest local, potrivit agenţiei italiene ANSA. Campania împotriva tăierii bradului durează de la începutul lunii și aproape a făcut înconjurul lumii.
Bradul, situat în Val di Ledro, a fost tăiat în ciuda unei serii de proteste la lumina lumânărilor organizate de localnici pentru „salvarea dragului nostru Gigant Verde”. „Regretăm foarte tare tăierea bradului de 31 de metri”, a spus Lorenzo Vescovi, unul dintre primii localnici care a protestat împotriva doborârii bradului.
”Ceea ce va ajunge la Roma va fi o fiinţă vie muribundă. Lupta noastră nu se opreşte, vrem să împiedicăm tăierea arborilor în această vale şi pretutindeni pentru un obicei crud şi anacronic”, a mai spus el.
Bradul de Crăciun și părerea Vaticanului
Vaticanul a spus că „alegerea de a tăia arborele a fost una ecologică”. „Copacul a fost tăiat pentru a prioritiza dezvoltarea corectă a pădurii”, a mai spus Vaticanul. Într-o scrisoare deschisă adresată Papei Francisc, activiștii îi amintesc Suveranului Pontif, cunoscut pentru pozițiile sale ferme în legătură cu criza climatică, că multe dintre enciclicele sale au pus un accent deosebit pe protejarea mediului. „Este incoerent să vorbești despre combaterea schimbărilor climatice și, în același timp, să susții tradiții care necesită tăierea unui brad atât de vechi și simbolic”, au scris aceștia.