Război între OpenAI și Google: a fost anunțat SearchGPT, un motor de căutare care va fi integrat în ChatGPT. Acesta pune în pericol principala sursă de venituri pentru Google, companie reprezentativă de două decenii ca motor de căutare online.
Sam Altman, CEO Open AI, a anunțat SearchGPT, deși zvonurile existau de multă vreme. SearchGPT promite lucruri interesante: organizarea și sintetizarea informațiilor, nu doar oferirea de link-uri, rezumate ale rezultatelor, link-uri către sursa citată, follow-up la răspuns. Momentan e o fază de testare restrânsă a acestui motor de căutare, cu 10.000 de utilizatori care vor avea acces.
Ulterior însă, după corectarea erorilor care cu siguranță vor apărea, SearchGPT va fi integrat în ChatGPT. Acest motor de căutare a fost creat în parteneriat cu publicații importante precum Wall Street Journal, Associated Press, dar și Vox Media, cea care deține The Verge.
Este un motiv pentru care există expresia „caută pe Google”
Aceste parteneriate au oferit un feedback important în dezvoltarea motorului de căutare. ChatGPT este cel care rămâne numărul 1 când vine vorba despre chatboții cu Inteligență Artificială. Iar SearchGPT ar aduce un upgrade important la chatbot și ar da o lovitură importantă veniturilor pe care le are Google din motorul de căutare.
Totuși, analiștii spun că este un motiv pentru care expresia „caută pe Google” a devenit reprezentativă pentru căutările online. În plus, există de ceva vreme și Perplexity care face ceea ce promite SearchGPT, prin urmare e un segment deja foarte competitiv.
Cu cine se confruntă Google
Dacă e să ne axăm pe date recente în ceea ce privește „inamicul” lui Google, OpenAI, condusă de Sam Altman, a anunțat că chatbotul său de Inteligență Artificială (A.I.) ChatGPT este acum disponibil pentru utilizatorii de Apple Mac.
Un element crucial lipsește din aplicația ChatGPT Mac
Utilizatorii pot alege dintre diferite modele, cum ar fi GPT-3.5, GPT-4 și cele mai avansate modele GPT-4o și există, de asemenea, suport pentru versiuni GPT mai specializate, cum ar fi modelul DALL-E de generare a imaginilor. Cu toate acestea, există un element crucial care lipsește din aplicația ChatGPT Mac, deoarece în special nu acceptă utilizarea interfeței oficiale de programare a aplicațiilor OpenAI.
Principalul avantaj al existenței unei aplicații desktop dedicate pentru utilizatorii Mac este că aceștia pot utiliza comenzi rapide de la tastatură la nivelul întregului sistem (opțiunea + spațiu este valoarea implicită), ceea ce le permite să acceseze ChatGPT în orice moment. Această comandă rapidă face să apară o casetă de text, în care utilizatorul poate introduce rapid o solicitare.
Google a promis în mai a.c. să transforme viața de zi cu zi a utilizatorilor săi, potrivit France24. Cu alte cuvinte, Google se relansează, iar noua formulă a motorului de căutare va fi potențată de inteligența artificială generativă. Grupul a anunțat deja implementarea noii formule în SUA, apoi în alte țări, pentru a ajunge la peste un miliard de persoane până la sfârșitul anului 2024. Se presupune că inovațiile companiei au potențialul de a transforma viața de zi cu zi a utilizatorilor săi. Pornind de la căutările online, la numeroase sarcini cotidiene, grație unor asistenți din ce în ce mai evoluați.
Transformare: Căutarea online generativă pe Google
„Cea mai interesantă transformare este, evident, căutarea online generativă pe Google”, a declarat liderul grupului, Sundar Pichai recent, în cadrul unu „demo” susținut pe scena amfiteatrului în aer liber al companiei din Mountain View (California).
În ultimul an, Google și-a testat motorul de căutare bazat pe inteligența artificială generativă (producerea de conținut pe baza unei simple interogări în limbajul cotidian). Utilizatorii de internet introduc întrebarea lor, iar în partea de sus a paginii de rezultate primesc un răspuns generat de Gemini, modelul de inteligență artificială al Google. Aceștia pot apoi să facă clic pe întrebări sugerate sau, mai jos, pe linkuri către site-uri web. „Utilizatorii fac mai multe căutări și sunt mai mulțumiți”, mai spune cu satisfacție Sundar Pichai.
Sundar Pichai a prezentat viziunea sa asupra viitorului. Agenții AI vor fi „sisteme inteligente capabile să raționeze, să planifice și să rețină informații. Ei anticipează pașii și știu cum să lucreze cu software-ul pentru a face lucrurile în numele tău, sub supravegherea ta”.
Google DeepMind a publicat o demonstrație video a programului Astra
Compania, care a realizat un profit de aproape 74 de miliarde de dolari în 2023, investește masiv pentru a da substanță acestei viziuni. A introdus recent „Gemini Live”, care le va permite utilizatorilor să aibă „conversații aprofundate cu Gemini”, oral, prin intermediul aplicației mobile. Utilizatorii vor putea, de asemenea, să creeze „Gems”, asistenți personalizați. Iar progresele Proiectului Astra, un prototip de agent AI, ar trebui să îmbogățească aceste experiențe.
De asemenea, Google DeepMind a publicat o demonstrație video a programului Astra care arată cum un utilizator își îndreaptă camera de pe smartphone – sau ochelarii cu cameră integrată – spre mediul înconjurător și interoghează modelul, care îi identifică locația, rezolvă o problemă de calculator pornind de la o diagramă și își amintește unde a pus un obiect.
Tot recent, OpenAI a făcut o prezentare similară, în care ChatGPT a interacționat cu un inginer într-un mod atât de natural încât mașina părea umană. Dar fluiditatea conversației nu face încă din chatboți niște agenți de inteligență artificială omniscienți, proactivi și personalizați.