Marea Britanie se pregătește de o succesiune de atacuri în Marea Roșie împotriva rebelilor Houthi raspunzând astfel atacurilor acestora, pe care le consideră incacceptabile și destabilizatoare.
Regatul Unit și Statele Unite ale Americii au în vedere inceperea unor presiuni armate asupra rebelilor Houthi ca urmare a perturbărilor provocate de aceștia în ultima perioadă asupra transportului maritim din bazinul Mării Roșii.
Atacul din data de 30 decembrie a fost al douăzeci și treilea atac asupra transportului international maritim din zona mai sus menționată care determină accentuarea îngrijorărilor cu privire la creșterea insecuritații în această regiune.
Britanicii pregătesc deja setul de măsuri împotriva rebelilor Houthi
Guvernul Britanic este pe cale să aprobe setul de atacuri care vizează instalațiile si infrastructura militară unde rebelii Houthi iși depoziteaza armele care ulterior sunt folosite în atacurile navelor civile.
Strâmtoarea Bab-el-Mandeb, care este străbătută frecvent de către navele civile, este o ruta vitală care leagă Europa de Asia. Atacurile care au avut loc ultimele săptămâni din aceasta zona au avut ca ca tehnică militară drone, rachete, dar și deturnări efectuate de către militanții care operează în largul coastei Yemenului, fiind sustinuți de Iran. Gruparea șiită din Yemen sustine că vizează doar transportul maritim din aceasta zonă care are legătura cu Israelul, facând presiuni pentru stoparea războiului.
În ultima săptamână din an, U.S. Navy a anihilat 3 nave care transportau membrii houthi în Marea Roșie, care au incercat sa urce la bordul unei nave cargo. SUA se alatură succesiunii de atacuri ale Marii Britanii motivul fiind acela că este țara lider în operațiunea ”Prosperity Guardian” la care participă distrugatorul Britanic de rachete HMS Diamond și fregata de luptă anti submarin HMS Lancaster.
Desfășurările de forțe din Marea Roșie vor descuraja Iranul și China să creeze o situație controversată în regiunile lor pentru transportul maritim civil, consideră secretarul britanic al Apărării.
Se presupune că atacurile asupra țintelor militare se vor realiza cu aeronave de tip Eurofighter Typhoon, echipate cu rachete Storm Shadow cu o raza de acțiune care poate ajunge la 250 de kilometrii și sunt capabile sa ajunga la 1000 km/h la o înalșime minimă de 30-40 de metrii. Aparatele de zbor vor fi operate de la baza militară aeriană RAF Akrotiri din sudul Ciprului.