Frequenza Festival
De la clasic la improvizații moderne
În perioada 22-25 mai 2025, Bucureștiul va găzdui unul dintre cele mai rafinate evenimente dedicate muzicii de cameră – Frequenza Festival. O călătorie muzicală intensă și captivantă, menită să celebreze reinterpretările inovatoare și fuziunea între tradițional și modern, Frequenza Festival va reuni la București artiști de talie internațională într-o serie de patru concerte excepționale ce vor îmbina spiritul clasic și creativitatea prezentului, într-o formulă inedită ce aduce împreună instrumente de coarde, de suflat și pian, în Salas Auditorium a Muzeul Național de Artă al României.
Binecunoscutul trompetist Serghei Nakariakov și pianista Maria Meerovitch, au conceput festivalul ca o călătorie muzicală în care, pe parcursul a patru zile, putem asculta opere clasice reinterpretate și perspective moderne, de la omagii aduse marilor compozitori – Bach, Beethoven și Brahms – până la explorări inovatoare în sfera improvizației și fuziunii clasic-jazz.

Le vom asculta în interpretarea unor muzicieni precum Kristóf Baráti – vioară, Sergio Carolino – tubă, Kevin Zhu – vioară, Jing Zhao – violoncel, David Taylor – trombon bas, Roman Spitzer – violă, Zvi Plesser – violoncel, Pavel Berman – vioară, Elias Faingersh – trombon, Eva Bindere – vioară, alături de trompetistul Sebastian Burneci, reprezentant de elită al scenei de jazz din România.
Acces gratuit la materclass-uri
Paralel concertelor principale, în datele de 20, 24 și 25 mai, festivalul oferă tinerilor muzicieni o serie de masterclass-uri găzduite de Universitatea Națională de Muzică din București. Deschise gratuit publicului, aceste sesiuni interactive oferă o oportunitate unică de a descoperi universul muzicienilor invitați, de a le observa tehnica îndeaproape și de a explora arta interpretării celor mai renumite opusuri camerale.
Prima seară a Frequenza Festival, joi, 22 mai 2025, de la ora 19.00, este un omagiu adus celor „3 mari B” ai muzicii clasice – Bach, Beethoven, Brahms. Variațiuni pentru pian și violoncel într-un aranjament pentru pian și fligorn interpretat pentru prima oară în România.
Vineri, 23 mai 2025, de la ora 19:00, este programată o seară cu accente impresioniste: Sonata pentru două viori de Eugène Ysaÿe, Sonatina pentru violoncel și pian de Zoltán Kodály, Cvintet de coarde de Glazunov, dar și programul special „Kopfkino”, un concert care trezește senzații și imagini vii, în care muzica devine filmul pe care îl trăiești cu ochii închiși: fără decoruri, fără ecran – doar sunetul care aprinde imaginația și transformă fiecare notă într-o poveste.
Sâmbătă, 24 mai 2025 de la ora 19:00, cuprinde Adagio și Allegro de Robert Schumann, Trei madrigale pentru vioară și violă de Bohuslav Martinů, Sonata pentru corn, trompetă și trombon de Francis Poulenc, Passacaglia pentru vioară și violoncel de Händel/Halvorsen și Cvintetul cu pian în fa minor de César Franck.
Duminică, 25 mai 2025, de la ora 19:00, Frequenza Festival se încheie cu un concert ce îmbină muzica clasică și jazz-ul: „Brass Fusion” – o fuziune electrizantă între repertoriul clasic și elementele de improvizație jazz, realizată de Sergio Carolino, David Taylor, Elias Faingersch și Serghei Nakariakov, alături de invitatul special, trompetistul Sebastian Burneci.
Bookfest 2025
Țara invitată de onoare, Portugalia
Cea de-a XVIII-a ediție a Salonului internațional de carte Bookfest, care se va desfășura la Romexpo în perioada 28 mai – 1 iunie 2025, are ca invitat de onoare Portugalia, o ocazie specială pentru cititorii români de a redescoperi literatura portugheză și de a explora diversitatea culturală lusitană prin intermediul cărților, autorilor, traducătorilor și editorilor care vor lua parte la eveniment.
„«Unde marea s-a sfârșit și pământul așteaptă» este motto-ul care va ghida prezența noastră la Bookfest. Este un slogan bogat în semnificații, dar și o alegere care îi aduce împreună pe cei mai importanți scriitori portughezi: sunt cuvintele care încheie romanul «Anul morții lui Ricardo Reis» de José Saramago, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din anul 1998. Ricardo Reis este, însă, și unul dintre heteronimele lui Fernando Pessoa, unul dintre cei mai străluciți scriitori portughezi. Mai mult decât atât, este o parafrază a lui José Saramago, prin intermediul lui Pessoa, din «Lusiada», de Luís Vaz de Camões, cea mai importantă personalitate literară a Portugaliei, a cărui epocă stă la baza identității portugheze și care reprezintă figura principală pentru Ziua noastră națională, 10 iunie.
«Unde marea s-a sfârșit și pământul așteaptă» surprinde atât imaginea fizică a Portugaliei, ca locul unde Atlanticul întâlnește pentru prima dată continentul european, dar este și o evocare emoționantă care înglobează mai multe simboluri: descoperire, mister, nostalgie, aventură, dor, îmbarcarea într-o călătorie a cărei destinație nu este încă cunoscută, dar despre care se știe este că va fi plină de întâmplări, chiar minunată.
Vă invităm așadar să vă îmbarcați alături de noi în această călătorie literară, în lunile premergătoare, dar și de-a lungul celor cinci zile ale Bookfestului”, a mărturisit Excelența Sa, Domnul Paulo Cunha Alves, Ambasadorul Portugaliei în România.
Lista invitaților portughezi la Bookfest 2025 include atât numele unor scriitori îndrăgiți de cititorii români, dar și autori netraduși încă în limba română, alături de o serie de profesioniști ai pieței de carte lusitane.
Doi dintre laureații prestigiosului Premiului José Saramago se vor întâlni cu cititorii români la Bookfest. Este vorba despre José Luís Peixoto, cel care a câștigat premiul în anul 2001, și de Gonçalo M. Tavares, laureatul din 2005, ambii traduși cu succes în limba română.
Scriitoarea Ana Margarida de Carvalho, cunoscută ca jurnalistă multipremiată și scenaristă de succes, se află pe lista scriitorilor portughezi care vor sosi la București.
João Melo, un scriitor care își împarte timpul între Angola, Portugalia și Statele Unite ale Americii, va sosi de asemenea la București la finalul lunii mai. Membru fondator al Uniunii Scriitorilor din Angola și al Academiei Angoleze de Litere și Științe Sociale, João Melo este autorul a 26 de cărți, cuprinzând poezie, povestiri, eseuri și un roman. Scrierile sale au fost traduse în Statele Unite, Cuba și Italia și au fost incluse în numeroase antologii internaționale.
Un alt autor portughez laureat al Premiul Uniunii Europene pentru Literatură, în 2015, aflat pe lista oaspeților de onoare la Bookfest 2025 este David Machado. Și lista continuă cu nume importante din industria de carte portugheză și europeană pe care vă lăsăm să le descoperți singuri când veți vizita Bookfest 2025.