Registrul Auto Român (RAR) a publicat un anunț adresat șoferilor români, privind procedura de recuperare a certificatului de înmatriculare reținut de Poliția Rutieră.
Din cauza numărului tot mai mare de șoferi care se adresează biroului RAR pentru recuperarea certificatului reținut de Poliția Română, Registrul Auto Român a făcut o serie de clarificări în privința etapelor necesare pentru recuperarea documentului respectiv.
RAR, clarificări pentru șoferii români
RAR a evidențiat că nu intră în atribuțiile instituțitiei să elibereze certificatele de înmatriculare reținute de Poliția Română și nu are autoritatea de a opri vehiculele în trafic, competențe care, de altfel, intră strict în competențele agenților de Poliție.
Totodată, Registrul Auto Român a explicat că în cazul controalelor făcute în comun făcute cu Poliția Rutieră, inspectorii RAR realizează doar verificarea tehnică a autoturismului, iar polițiștii sunt cei care stabilsc valoarea amenzilor. De exemplu, lipsa certificatului de înmatriculare se sancționează cu amenzi de până la 1.620 de lei.

RAR nu eliberează certificatele de înmaticulare
De asemenea, Registrul precizează că pentru recuperarea cărții de identitate a mașinii, dacă documentul a fost reținut din cauza lipsei ITP-ului, se impune o nouă verificare tehnică la service-urile autorizate RAR, conform procedurile RNTR 1. Ulterior, dacă autovehiculul trece inspecția se eliberează o dovadă care permite recuperarea certificatului de la Poliție.
În cazul în care cartea de identitate a fost reținută din cauza defecțiunilor tehnice, RAR verifică doar remediarea acetora. Urmând ca, după confirmarea avariilor, inspectorul RAR să confirme acest lucru pe dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare, pentru ca mai apoi solicitantul să-și poată recupera documentele de la autorități.

„Colegii nu au dreptul să oprească autovehiculele în trafic”
„Vrem să fiți informați și să aveți o imagine clară asupra a ceea ce intră în atribuțiile Registrului Auto Român. Colegii noștri nu au dreptul să oprească autovehicule în trafic și nici să rețină un certificat de înmatriculare. În cadrul unui control efectuat de un echipaj mixt RAR-Poliția Rutieră, aceste decizii le poate lua doar reprezentantul MAI.
Specialiștii Registrului Auto Român doar verifică autovehiculul cu ajutorul echipamentelor disponibile în autolaboratorul CTT și întocmesc un raport cu constatările, pe care îl înmânează polițistului rutier. Acesta poate lua decizia aplicării unei sancțiuni”, a transmis RAR într-un mesaj publicat pe Facebook.