Se împlinesc 140 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș, un simbol al monarhiei, dar și al României moderne. Pentru a împiedica degradarea accentuată a castelelor Peleș și Pelișor, autoritățile au început salvarea acoperișurilor și a teraselor, prin Programul Național de Restaurare.
„Sunt probleme la acoperiș, sunt probleme la terase, sunt probleme de structură. Se impune să facem eforturi, cu mic, cu mare, ca să putem conserva mai bine acest monument”, spune Narcis Dorin Ion, director, Muzeul Naţional Peleş. Oana Zaharia, director, Institutul Naţional al Patrimoniului evidențiază că “avem în derulare două proiecte prin Programul Național de Restaurare. Unul care vizează proiectarea la faza DALI a teraselor castelului Peleș și unul care vizează o intervenție de urgență la acoperișurile celor două castele, Peleș și Pelișor.”
Cu 4 ani în urmă, la inițiativa unor arhitecți, ingineri, istorici și profesori, cu sprijinul a 5 universități, a fost înființată Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș. Aceasta își propune să evalueze stadiul și nevoile de restaurare ale clădirilor de pe domeniul Peleș, dar și să mobilizeze resurse în sprijinul acestui simbol național.
“Asociația dezvoltă proiecte de restaurare, așa cum anul trecut, spre exemplu, s-a întâmplat la Căsuța Poartă, sau cum anul acesta avem în restaurare, spre fazele finale, Vila Șipot, Casa Arhitecților Peleșului, urmând ca anul viitor să ne dedicăm unui proiect de suflet, cu o puternică direcție educațională. Complexul Vulpărie trebuie de asemenea restaurat”, a declarat la un post de televiziune Ion Tucă, vicepreşedinte şi director executiv al Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş.
Domeniul Peleș cuprinde 23 de clădiri și este cel mai vizitat muzeu din țara noastră. Aproape o jumătate de milion de turiști, români și străini, îi trec pragul anual.
Pe fondul avertismentului lansat cu privire la starea de degradare a Castelului Peleș
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a participat, la invitația Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, alături de Alteța Sa Regală Principele Radu al României, de consilierul prezidențial Sergiu Nistor și de reprezentanți ai ministerelor și mediului academic, la conferința „Patrimoniul cultural, natural și construit la 150 de ani de la proiectarea Castelului Peleș”, organizată sub auspiciile Familiei Regale a României.
În acest context și pe fondul avertismentului lansat cu privire la starea de degradare a Castelului Peleș, Raluca Tucan vine cu noi precizări, pe pagina sa de Facebook, pe 20 septembrie.
„Din perspectiva de ministru al Culturii, cred că faptele sunt cel mai grăitor mod de a vorbi despre Peleș astăzi, pentru ca generațiile care urmează după noi să îl poată celebra mulți, foarte mulți de ani de acum înainte.
Ministrul Culturii a avertizat asupra degradării Palatului Peleș
Raluca Turcan a avertizat asupra degradării Palatului Peleș și anunță că a vizitat complexul Peleș-Pelișor pentru a inspecta siguranța lucrărilor la restaurarea complexului.
„Muzeul Peleș, obiectiv deosebit de patrimoniu, este supus degradării accentuate. Astăzi am fost să mă asigur că procedura de “intervenții de urgență” pentru acoperișurile Castelelor Peleș și Pelișor va începe în cel mai scurt timp, având în vedere necesitatea punerii în siguranță dar și a protejării elementelor decorative și a componentelor artistice. Bugetul estimat pentru acest contract este de aproximativ 1,7 milioane de Euro, chiar astăzi fiind demarată procedura de atribuire.
Nu mai puțin important este confortul turiștilor, iar Ministerul Culturii va realiza demersurile necesare pentru restaurări ale acestui complex care atrage un număr tot mai mare de vizitatori în fiecare an. Prin Institutul Național al Patrimoniului, Ministerul Culturii a finanțat elaborarea documentației tehnico-economice, faza DALI, pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleș, urmând ca soluția optimă să fie aprobată de Comisia Națională a Monumentelor Istorice, valoarea estimată a intervenției fiind cea corespunzătoare soluției avizate.
De la înființarea sa ca muzeu, peste 8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Castelului Peleș. Dincolo de valoarea de patrimoniu a edificiilor integrate Muzeului Național Peleș, colecțiile ce pot fi admirate de vizitatori includ peste 60.000 de lucrări de artă plastică, arte decorative, arme și armuri, documente istorice și numeroase fotografii, multe dintre acestea fiind clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural național.
Le mulțumesc domnului director al Muzeului Național Peleș, Narcis Ion, pentru implicarea domniei sale și domnului primar al orașului Sinaia, Vlad Oprea, pentru susținerea de care au dat dovadă în protejarea și punerea în valoare a patrimoniul acestui ansamblu cu o încărcătură simbolică inestimabilă pentru România”, a postat Raluca Turcan pe pagina sa de socializare.
Raluca Turcan a anunțat de curând restaurarea unui important conac
Raluca Turcan, ministrul Culturii, a anunţat că a semnat documentaţia pentru consolidarea şi restaurarea Conacului Vârnav-Liteanu din judeţul Suceava.
„Am semnat de curând documentaţia pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie) a proiectării lucrărilor de consolidare şi restaurare pentru un monument ce deserveşte Centrul de restauratori al Institului Naţional al Patrimoniului, aflat într-o stare gravă de degradare structurală şi arhitecturală.
Unitatea de Management a Proiectului a publicat în SEAP anunţul de participare simplificată pentru contractarea serviciilor de elaborare D.A.L.I. estimate la o valoare de 494.991 de lei fără TVA pentru Conacul „Vârnav-Liteanu” de la Liteni, jud. Suceava”, se arată în anunţul ministrului Culturii.
Ce va fi la conac
Conacul a fost ridicat de boierul Teodor Vârnav Liteanu în 1790, fiind apoi refăcut în 1900. Potrivit Suceava News, de localitatea Liteni şi de acest conac și-au legat numele patru familii cu notorietate: boierii Vârnav-Liteanu, Kogălniceanu, Krupenschi (fost primar la Iași) și Sturdza. La sfârșitul secolului XIX, aici a locuit o perioadă fiica lui Mihail Kogălniceanu, Lucia, care se măritase cu un descendent al neamului Liteanu.
În proprietatea unui descendent al domnitorului Moldovei
În anul 2020, moştenitorii familiei Sturdza au donat către ministerul Culturii acest conac și un teren de 150.000 de metri pătrați. O donaţie importantă în domeniul cultural, pe care Guvernul a adoptat-o printr-un act normativ. Ministerul Culturii a încheiat un contract de donație cu proprietarii, iar clădirea de patrimoniu a pornit pe drumul unui amplu proces de restaurare. Specificându-se, la momentul respectiv, că aici urmează să se dezvolte un centru de formare pentru restauratorii culturali.
Imobilul este înscris în Lista Monumentelor Istorice a județului Suceava cu denumirea Casa Vârnav Liteanu. Casa boierească, ridicată în secolul al XVIII-lea, era în 2020 în proprietatea unui descendent al domnitorului Moldovei Ioniță Sandu Sturdza, aflat în Germania.