Pe data de 15 octombrie anul curent, ANMSC (Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate) organizează o dezbatere publică ( on-line ) unde o să se discute intenția Guvernului de a implementa standarde proprii de calitate pentru asistența medicală paraclinică – laboratoare de analize medicale.
Pentru cei neavizați , ANMSC este un fel de struto-cămilă inventată de Guvernul României care are menirea să dea impresia că în sistemul de sănătate spitalele sunt locuri unde calitatea este la ea acasă și noi pacienții nu avem nici un fel de motiv de îngrijorare. Dacă vă uitați cu atenție, o să vedeți pe absolut toate spitalele din țară o placuță cu sigla “ANMSC – unitate în curs de acreditare”. Dar acele plăcuțe sunt acolo de ani de zile și probabil și peste 6-7 ani tot acolo vor fi și tot “în curs de acreditare”. În realitate este o formă de a ne păcăli pe noi pacienții simpli și de a da o impresie de professionalism. În fapt, în afară de câteva centre de excelență unde, prin grija directorilor cu dorința de a realiza ceva bun și cu proptele politice mari ca să reușească să facă investițiile strict necesare, spitalele din țara noastra sunt la pământ și dacă te duci prin capitalele de județ o să vezi clădiri insalubre și cu faianța de pe vremea lui Ceaușescu! Acesta este și motivul pentru care spitalele din București sunt sufocate de pacienți din toată țara, pentru că dacă teoretic, poți să beneficiezi de tratamente și/sau operații în orașele mari, la “Județean” la Pitești, Buzău sau Tg-Jiu de exemplu, în practică, dacă vrei să trăiești faci un efort și mergi într-un spital din capitală.
Sunt de notorietate scandalurile cu celebrele “nosocomiale” care omoară pe bandă rulantă bolnavi fix în unitățile “în curs de acreditare”. Acinetobacter Baumani, Clostridium Difficillae sau Proteus sunt motivul pentru care mortalitatea post-operatorie este așa mare în țara noastră. Mai pe scurt, operația de orice este reușită dar în urma contactului cu bacterii de genul asta ai șanse extrem de mari să treci rapid pe lumea cealaltă.
Ei bine, în această situație, ANMSC vrea să își extindă autoritatea și asupra laboratoarelor de analize medicale, care în proiectul de act normativ supus “dezbaterii publice își propune să acrediteze aceste laboratoare după standarde proprii. Proiectul de act normativ poate fi consultat pe site-ul ANMSC, secțiunea Transparență decizională, unde a fost publicat în data de 8 august anul current.
În expunerea de motive, suntem informați ca ANMSC “elaborează standarde și metodologii de evaluare și acreditare a unităților sanitare, cu consultarea Ministerului Sănătății și a autorităților, instituțiilor și organizațiilor care au reprezentanți în Colegiul Director al AMNSC, și îndeplinește formalitățile necesare recunoașterii internaționale a acestora”. Tot din același document ticluit cu atenție aflăm că: “ în vederea reviziei standardelor ANMSC pentru categoria de asistență medicală – paraclinic – Laborator de analize medicale, acestea trebuie să fie fundamentate pe necesitatea adaptării la noile realități, tehnologii și nevoi ale sistemului de sănătate.”
Toate bune și frumoase în această expunere de motive, care poate este elocventă pentru cineva care nu este familiarizat cu un sistem de asigurare a calității destul de greu de înțeles dar în realitate standarde de calitate strict necesare există, și sunt la fel în toata Uniunea Europeană. Comisia Europeană ia așa de în serios aceasta problema a standardelor de calitate încat există un sistem întreg legislativ în domeniu (Regulamentul 765/2008). Mai mult, și în acest domeniu, ca o condiție de aderare, țara noastră s-a obligat să respecte legislația europeană în domeniu.
Există chiar un Jurnal oficial unde sunt prevăzute standarde armonizate. Există și un organism care este desemnat de Comisie ca să supravegheze respectarea acestor standarde – EA (European cooperation for Accreditation) .În țara noastră, RENAR este singurul organism national de acreditare care este membru EA. Logica Comisiei Europene este extrem de simplă și anume: în toate domeniile standardele trebuie să fie armonizate, adică la fel în toate țările parte din Uniune. Analizele medicale, că despre ele vorbim în cazul de față, trebuie să fie supuse acelorași reguli și standarde și în Germania și în România sau Portugalia. Acesta este motivul pentru care Comisia a realizat standarde care trebuie să fie respectate pe tot cuprinsul UE.
Conform Regulamentului (CE) nr. 765/2008, acreditarea nu se poate face de un organism guvernamental cum este ANMSC. Acesta este și motivul pentru care tot demersul Ministerului Sănătății prin acest act normativ este suspect. Cum poți să iti propui sa realizezi “standarde proprii” ? când există deja reglementări foarte precise ale UE în acest domeniu? Care ar fi motivația reală prin care Guvernul vrea să pună sub umbrela AMNSC laboratoarele de analize medicale ?
Realizează guvernul că prin acest demers, analizele de laborator nu vor mai fi recunoscute în restul statelor Uniunii sau pur si simplu pe decidenti nu îi interesează aceste aspecte și vor să ofere un “spațiu de manevră” mai generos operatorilor din domeniu care sunt nevoiți să facă investiții serioase pentru a respecta standardele europene.