Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit despre motivele pentru care nu se trimit mesaje de avertizare prin RO-Alert în cazul unui cutremur. Șeful DSU a explicat că timpul de reacție ar fi prea scurt, iar trimiterea unui astfel de mesaj ar putea crea mai multă panică decât să ofere ajutor efectiv.
Raed Arafat explică de ce nu se trimit mesaje RO-Alert în caz de cutremur
„Nu se dă anticipat la cutremur, pentru că timpul este foarte scurt pentru ca oamenii să facă ceva concret. În loc să-i ajutăm, ar induce panică și i-ar face pe toți să iasă pe casa scărilor, ceea ce poate fi extrem de periculos. Nu putem să trimitem un mesaj prin RO-Alert în condițiile în care nu există un interval de timp suficient pentru ca oamenii să poată reacționa într-un mod sigur.” a explicat Raed Arafat.
Arafat: „Alertele la cutremur ar funcționa foarte bine pentru oprirea gazului și a curentului electric”
Șeful DSU a subliniat că, în prezent, avertismentele pentru cutremure ar fi mai utile pentru a întrerupe furnizarea de gaze și energie electrică, decât pentru a alerta populația direct.
„Alertele la cutremur ar funcționa foarte bine pentru oprirea gazului și a curentului electric, dar și în acest caz, populația trebuie educată să știe cum să reacționeze rapid. Este nevoie de pregătire pentru a ajunge în punctul în care să trimitem astfel de mesaje.”, a adăugat Arafat.
Șeful DSU: „Există riscul să primești mesajul când cutremurul deja a început”
Raed Arafat a menționat și un alt risc important: mesajele de avertizare ar putea ajunge prea târziu sau chiar în timpul cutremurului.
„Există riscul să primești mesajul când cutremurul deja a început. Poți primi notificarea cu doar o secundă-două înainte de seism sau chiar în timpul cutremurului, iar atunci vei spune că ai primit un mesaj fals. Aceste riscuri trebuie analizate cu atenție. Nu știm de țări care să folosească astfel de alerte, decât dacă există un interval mai lung între detectarea cutremurului și momentul în care acesta se resimte.” a explicat Arafat, la Digi24.
„Nu este sigur să evacuezi în timpul unui cutremur”
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a oferit și un exemplu concret dintr-o experiență personală trăită în Mexic: „În Mexic, de exemplu, unde am fost, există un interval de timp mai mare. Acolo poți primi avertizarea cu un minut sau mai mult înainte ca seismul să lovească. Însă, chiar și acolo, am primit mesajul că vine cutremurul când eram la etajul 8 al unui hotel. Nu au trecut decât câteva secunde până când a început seismul. Unde să evacuezi în acest timp? Nu este sigur să evacuezi în timpul unui cutremur.”
Raed Arafat, despre alertele la cutremur: „Încă nu există o soluție universală”
Raed Arafat a concluzionat că astfel de discuții vor continua, până când se va găsi o soluție adecvată și un standard unitar de avertizare.
„Trebuie să avem grijă cum abordăm acest subiect. Este o problemă complexă și încă nu există o soluție universală care să fie aplicată la nivel global,” a adăugat șeful DSU.
Astfel, trimiterea unui mesaj de alertă în timpul unui cutremur rămâne o chestiune complicată, iar autoritățile continuă să analizeze cea mai bună abordare pentru a asigura siguranța populației fără a crea panică nejustificată.
Corect ce explică șeful DSU Raed Arafat timpul este foarte scurt.