Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat marți că un exercițiu major de simulare a unui cutremur va avea loc în luna iunie, atât în București, cât și într-o altă localitate din România. Exercițiul va dura cinci zile și patru nopți, iar autoritățile vor evalua răspunsul simultan în două orașe afectate de un seism de mari proporții.
Declarația a fost făcută în cadrul unei dezbateri organizate de Academia Română, cu tema „Cutremurele – o provocare pentru cercetare și societate”.
Raed Arafat: „Am avut un exercițiu major de cutremur în 2018, am învățat multe din exercițiul respectiv, am schimbat parte din regulamentele noastre de intervenție, (…) mai ales conceptul de intervenție la cutremur pe care l-am realizat după exercițiul din 2018”.
„O să vedem cum o să intervenim în două localități, nu numai într-o singură localitate, Bucureștiul fiind inclus bineînțeles. Și o să vedem cum o să reacționăm și o să mai învățăm anumite lucruri, pentru a le îmbunătăți”, a declarat Arafat.
Anul acesta, în perioada 21 – 25 iunie, o să fie al doilea exercițiu major – cinci zile, patru nopți. O parte din exercițiu va fi un cutremur major, dar va atinge două orașe, nu va mai fi un singur oraș, mai spune Raed Arafat.
Ce părere are DSU?
Șeful DSU a subliniat riscurile ascunse cauzate de modificările neautorizate efectuate în apartamentele din blocurile de locuințe, a căror extindere nu este cunoscută.
„Nimeni nu știe care e amploarea. Adică, o clădire, care, poate, la inspecția externă o vedem că este perfectă, două – trei apartamente dacă au eliminat zidurile de rezistență, la un cutremur clădirea respectivă poate să se prăbușească.”
Răspunsul lui Arafat?

Arafat a subliniat că, pe lângă măsurile de prevenție, autoritățile trebuie să fie pregătite pentru intervenții. În acest sens, există un program finanțat de Banca Mondială pentru consolidarea clădirilor în care își desfășoară activitatea instituțiile de urgență.
Raed Arafat: „La IGSU, 142 de milioane de euro, la Poliție, 50 de milioane de euro și la Jandarmerie, în jur de 30 și ceva de milioane de euro. Programul se adresează clădirilor în care se stau cei care intervin în urma unui cutremur. Deci, IGSU a identificat 36 de clădiri, în principal unități de pompieri, care sunt sub risc seismic. (…) Am mers pe demolare, reconstrucție sau pe consolidare, acolo unde este posibilă”.