Radar pe glob vine să completeze, zilnic, cu informații succinte, radiografia actualității pe plan internațional, focusul fiind pe toate meridianele.
REPUBLICA DEMOCRATĂ CONGO. Rebelii din Republica Democrată Congo au legat centuri explozive în jurul unor fetiţe gemene, ca o capcană pentru forţele de securitate. Acesta este doar unul dintre incidentele care ilustrează creşterea violenţei împotriva copiilor din această ţară, a declarat Organizaţia Naţiunilor Unite. Cele două fetiţe, în vârstă de un an, au fost găsite într-un sat din nordul Kivu. Vorbim despre o regiune în care un grup militant cunoscut sub numele de Forţele Democratice Aliate (ADF) şi-a intensificat atacurile cu bombă, a declarat UNICEF, agenţia ONU care se ocupă de copii. “Intenţia era ca odată cu sosirea poliţiei sau a militarilor congolezi să declanşeze explozia împotriva forţelor de securitate”, a declarat Grant Leaity, reprezentantul UNICEF în Congo, în cadrul unui briefing de presă susţinut la Geneva. Explozibilii au fost îndepărtaţi de către experţii genişti, fără a fi detonaţi.
SUA. Criza cauzată de migraţie ”va distruge New York-ul”, a dat asigurări primarul democrat al metropolei americane, Eric Adams, în contextul în care aceasta primeşte peste 10.000 de noi migranţi economici şi solicitanţi de azil în fiecare lună. În ultimele 18 luni, peste 110.000 de migranţi au sosit în New York, ce are o populaţie de 8,5 milioane de locuitori. Conform legislaţiei în vigoare, New York-ul este obligat să furnizeze adăpost, hrană şi îngrijire oricărei persoane care prezintă o cerere de azil.
COREEA DE NORD. Coreea de Nord şi-a lansat primul său “submarin nuclear tactic de atac” operaţional. Acesta a fost repartizat flotei care patrulează în apele dintre peninsula coreeană şi Japonia. Submarinul nr. 841 – numit “Eroul Kim Kun Ok”, după o figură istorică nord-coreeană – va fi unul dintre principalele “mijloace ofensive subacvatice ale forţei navale” ale Coreei de Nord, a declarat liderul Kim Jong Un la ceremonia de lansare. Analiştii spun că nava pare a fi un submarin modificat din epoca sovietică din clasa Romeo, pe care Coreea de Nord l-a achiziţionat de la China în anii 1970 şi a început să îl producă la nivel naţional. Designul său, cu 10 trape pentru tuburile de lansare, arată că cel mai probabil este înarmat cu rachete balistice şi rachete de croazieră, cred analiştii.
BREAKING: North Korea christened a new “tactical nuclear attack submarine” on Sept. 6 that has been under development for years, with leader Kim Jong Un attending the ceremony at the Sinpho shipyard on the east coast. More @nknewsorg soon pic.twitter.com/BzBzPuH4AI
— NK NEWS (@nknewsorg) September 7, 2023
CUBA. Autorităţile cubaneze au anunţat că au arestat 17 persoane care ar fi implicate într-o reţea de traficanţi de persoane ce ar fi ademenit tineri cubanezi pentru a servi în armata rusă pe frontul din Ucraina. Procurorul Jose Luis Reyes a declarat că cei implicaţi în scandal ar putea fi pedepsiţi cu până la 30 de ani de închisoare, cu închisoare pe viaţă sau chiar cu pedeapsa cu moartea, în funcţie de gravitatea şi tipul infracţiunilor, care variază de la trafic de persoane, luptă ca mercenari şi acţiuni ostile împotriva unui stat străin.
AUSTRIA. Ministerul de Externe al Austriei a anunţat joi că îl convoacă pe reprezentantul Comisiei Europene în această ţară pentru că ar fi criticat ritmul lent în care Austria încearcă să scape de gazul rusesc şi ar fi spus că Viena plăteşte “bani pătaţi de sânge” pentru acest combustibil. Martin Selmayr, un oficial german al UE care a fost până în 2018 influentul şef de cabinet al preşedintelui de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut aceste comentarii la un eveniment la Viena, potrivit agenţiei austriece de presă APA. “O, Doamne, 55% din gazul austriac continuă să provină din Rusia”, a declarat Selmayr, citat de APA. El şi-a exprimat uimirea că nimeni nu protestează că plăţile pentru gazul austriac ajută la finanţarea invaziei Rusiei în Ucraina, adăugând: “Bani pătaţi de sânge sunt trimişi zilnic în Rusia”.
Comisia Europeană a emis ulterior un comunicat în care l-a criticat pe Selmayr. “Comisia se distanţează de declaraţiile regretabile şi nepotrivite făcute de şeful Reprezentanţei din Austria”, a spus aceasta. “Comisia i-a cerut (acestuia) să raporteze imediat la Bruxelles cu privire la acest incident”, a adăugat executivul european.
Telex
- Procesul civil pentru fraudă al lui Donald Trump şi al fiilor săi va dura trei luni, din octombrie până la Crăciun, fostul preşedinte al Statelor Unite fiind acuzat de justiţia statului New York că şi-a “umflat” patrimoniul cu miliarde de dolari între 2011 şi 2021, notează AFP
- Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,8 a afectat centrul Marocului, făcând oamenii să iasă pe străzi, conform BBC. Ministerul marocan de Interne a anunţat sâmbătă la prânz un nou bilanţ: 1.037 de morţi şi 1.204 răniţi, dintre care 721 sunt în stare gravă. Continuă misiunile de salvare şi căutare a victimelor.
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că liderul rus Vladimir Putin se află în spatele morţii şefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care a murit într-un accident de avion luna trecută împreună cu principalii săi colaboratori. Zelenski, care nu a furnizat nicio dovadă pentru a-şi susţine afirmaţia, a făcut comentariul în treacăt, la o conferinţă la Kiev, în timp ce i s-a pus o întrebare despre preşedintele rus. “Faptul că l-a ucis pe Prigojin – cel puţin asta este informaţia pe care o avem cu toţii, nu de alt tip – asta vorbeşte şi despre raţionalitatea sa şi despre faptul că este slab”, a răspuns Zelenski.