Radar pe glob vine să completeze, zilnic, cu informații succinte, radiografia actualității pe plan internațional, focusul fiind pe toate meridianele.
MONACO. Prinţul Albert al II-lea de Monaco şi soţia sa Charlene au lansat oficial, vineri, TV Monaco, primul canal public de televiziune de interes general al principatului mediteranean, care se alătură reţelei francofone TV5 Monde şi care îşi propune să se concentreze asupra mediului. Frédéric Cauderlier, fost jurnalist politic belgian şi purtător de cuvânt al fostului prim-ministru belgian Charles Michel, care a fost şi consilier al guvernului Principatului, este redactor-şef. Printre editorialişti, Laetitia Bernard, jurnalistă sportivă la Radio France, nevăzătoare din naştere, va vorbi, de asemenea, despre sport.
AUSTRALIA. Australia a lansat o operaţiune de urgenţă pentru a salva un cercetător cu o “afecţiune în curs de dezvoltare” din avanpostul izolat Casey din Antarctica, relatează BBC. Spărgătorul de gheaţă RSV Nuyina a plecat săptămâna trecută din Tasmania, a anunţat Programul Australian Antarctic (AAP). Acesta parcurge mii de kilometri pentru a ajunge la staţie, după ce o salvare pe calea aerului a fost exclusă din cauza condiţiilor dificile. AAP a precizat că cercetătorul, un australian, are nevoie de tratament de specialitate, dar nu a precizat care este afecţiunea.
ROMÂNIA. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că intrarea României în spaţiul Schengen rămâne obiectiv naţional prioritar. ”Preşedintele Consiliului ( Charles Michel, nr) susţine aderarea sau intrarea României şi a Bulgariei în Schengen de când îl cunosc, şi asta este de destul de mulţi ani, şi mulţi alţi politicieni. Cam toată Europa ne susţine, mai puţin Austria care face notă discordantă, dar în perspectivă, am speranţa că această chestiune să se rezolve”, a spus preşedintele, întrebat cum vede afirmaţia lui Charles Michel privind susţinerea ţării noastre pentru aderarea în spaţiul de liberă circulaţie.
RUSIA. Preşedintele rus Vladimir Putin va purta discuţii cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan luni, în staţiunea rusă Soci de la Marea Neagră, a anunţat vineri Kremlinul. Două surse turceşti declaraseră joi pentru Reuters că la întâlnire cei doi lideri vor discuta în principal despre exporturile de cereale pe Marea Neagră. În aceeași zi, secretarul general al ONU, António Guterres, a anunţat că a trimis Rusiei “un set de propuneri concrete” menite să revigoreze acordul care a permis exportul în siguranţă al cerealelor ucrainene pe Marea Neagră, în condiţiile în care Rusia controlează căile maritime ale Ucrainei.
GEORGIA. Partidul de guvernământ din Georgia a anunţat vineri că va începe procedura de destituire a preşedintei Salome Zourabichvili din cauza vizitelor sale în Uniunea Europeană, efectuate împotriva voinţei guvernului, a relatat agenţia de presă georgiană Interpress, citată de Reuters. Liderul partidului Visul Georgian, Irakli Kobahidze, a declarat că preşedinta Salome Zourabichvili (Zurabişvili) a “încălcat în mod flagrant” Constituţia.
UCRAINA. Ucraina a recunoscut vineri pentru prima dată că a efectuat un atac cu drone asupra unui aeroport rusesc săptămâna aceasta de pe teritoriul Rusiei, o premieră, în timp Kievul încearcă să mute ostilitățile în Rusia în mijlocul unei contraofensive pentru eliberarea zonelor ocupate. În cursul nopții de marți spre miercuri, dronele ucrainene au vizat aeroportul Pskov, un oraș rusesc situat în apropierea graniței cu Estonia, Letonia și Belarus, la aproape 700 de kilometri de Ucraina. „Dronele folosite pentru a ataca baza aeriană Kresty din Pskov au fost lansate din interiorul Rusiei”, a asigurat șeful serviciilor de informații militare Kirilo Budanov. Este pentru prima dată când Kievul a recunoscut că operează pe teritoriul Rusiei, unde au avut loc nu numai lovituri multiple cu drone, ci și presupuse acte de sabotaj, pe lângă incursiunile armate. „Operăm de pe teritoriul Rusiei”, a subliniat Budanov vorbind într-un interviu pentru site-ul The War Zone.
Telex
- Un alpinist român şi unul german au murit duminică în Alpii italieni, după ce unul dintre membrii unei expediţii a alunecat, luând cu el trei tovarăşi, relatează agenţia Ansa. Un alpinist român şi unul german au murit duminică în Alpii italieni, după ce unul dintre membrii unei expediţii a alunecat, luând cu el trei tovarăşi, relatează agenţia Ansa.
- Un tribunal din Kiev a dispus ca miliardarul ucrainean Igor Kolomoiski, un fost apropiat al preşedintelui Volodimir Zelenski, să fie reţinut pentru două luni, fiind suspectat de fraudă şi spălare de bani, a anunţat duminică presa locală.
- Trei kurzi au fost ucişi şi 16 persoane au fost rănite sâmbătă în Irak, în timpul unor manifestaţii interetnice la Kirkuk, un oraş multietnic din nordul ţării, unde autorităţile au impus stare de asediu după mai multe zile de tensiuni, relatează AFP.
- Traficul pe podul principal care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea a fost reluat după o scurtă suspendare duminică dimineaţa devreme, a anunţat operatorul podului fără a preciza motivul, relatează Reuters. Administratorul rus al structurii nu a dezvăluit motivul suspendării, dar podul Kerci din Crimeea a fost ţinta a tot mai multor atacuri cu drone aeriene şi maritime în ultimele luni.
- Cancelarul german Olaf Scholz a căzut în timp ce făcea jogging şi s-a ales cu vânătăi pe faţă, ceea ce l-a făcut să anuleze unele întâlniri din acest weekend, a anunţat sâmbătă guvernul Germaniei.
- Ambasadorii din Rusia și Belarus au fost invitați din nou la banchetul de decernare a Premiului Nobel, după ce anul trecut au fost excluși din cauza invaziei la scară largă a Moscovei în Ucraina, a anunțat Fundația Nobel, potrivit CNN.
- Următoarea ceremonie a Globurilor de Aur va avea loc pe 7 ianuarie, au anunţat joi organizatorii premiilor, a căror imagine a fost pătată în ultimii ani de acuzaţii de corupţie şi rasism. Nominalizările vor fi „dezvăluite luni, 11 decembrie”, au adăugat organizatorii într-un comunicat de presă.
- Un blogger militar rus, Andrei Kurşin, care a criticat modul în care se desfăşoară războiul Rusiei în Ucraina, a fost arestat joi la Moscova, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti. Andrei Kurşin conducea canalul Telegram Moscow Calling, care are aproximativ 87.000 de abonaţi.
- Guvernul rus solicită despăgubiri Norvegiei pentru renii care traversează frontiera dintre cele două țări și se hrănesc în Rusia în condițiile în care cele două țări au o graniță comună în zona Arctică. Rusia a trimis deja două solicitări de compensații, una dintre ele cerând 50.000 de coroane norvegiene (aproximativ 4.700 de dolari) pentru fiecare ren care a intrat în Rusia, iar cealaltă solicitând o sumă fixă de aproape 47 de milioane de coroane, echivalentul a 4,4 milioane de dolari. Directoratul norvegian pentru agricultură a anunțat că urmează să discute solicitările cu partea rusă și că 40 dintre cei 42 de reni care au traversat granița s-au întors și au fost sacrificați din cauza temerilor că ar putea trece din nou în partea rusă.