RAD ART FAIR 2024 – cel mai important eveniment dedicat pieței de artă contemporană din România este în plină desfășurare zilele acestea, la Hotel Caro din București.
„Până pe 19 mai așteptăm publicul iubitor de artă la Hotel CARO unde expunem peste 300 de lucrări de artă a celor mai relevanți artiști ai momentului. Ne-am propus ca RAD să însemne pentru publicul larg o comunitate, un spațiu de învățare și de inspirație, un timp valoros petrecut în preajma artei contemporane. Deja a venit un număr mare de oameni, care se bucură de toată efervescența scenei de artă de astăzi. Credeți-mă, e ceva unic!”, spune Catinca Tăbăcaru, co-fondator RAD FAIR.
Există „conceptul din spatele evenimentului”? „Da, să creăm ceva care nu există nicăieri altundeva. RAD este singura adunare a aproape tuturor oamenilor importanți de pe scena de artă din România – galeriști, artiști, curatori, colecționari. E Alice în Wonderland pentru o persoană care chiar vrea să descopere scena de artă din România cu toate lucrurile bune și chiar dramele ei!”, punctează Catinca Tăbăcaru.
Tot de la ea aflăm că anul acesta se înregistrează o creștere de 25 la sută a galeriilor prezente față de anul precedent, cumulând un număr de 26 de galerii care vor expune peste 90 de artiști și vor aduce în fața publicului 300 de lucrări de artă. Astfel, RAD FAIR 2024 prezintă 11 noi expozanți din București, Cluj, Iași, Frankfurt și Viena. În afara standurilor expoziționale, în cele 4 zile de eveniment, publicul iubitor de artă, colecționari și specialiști se pot bucura și de cele trei secțiuni distincte: RAD Design, Parcul de Sculptură, și RAD Talks.
RAD Art Fair și în aer liber/Foto: Roxana Roseti
Rad Art Fair artă contemporană
RAD Art Fair: Parcul de sculptură va fi deschis până pe 9 iunie
„Între cele 26 de galerii, expun peste 90 de artiști și aceștia includ vocile cele mai relevante pe scena artei: de la cei istorici ca Geta Bratescu adusă de Marian Ivan și Ion Grigorescu adus de Gregor Podner din Viena la cei mai tineri dar cunoscuți internațional ca Nona Inescu și Daniela Palimariu, aduse de galeriile noastre: Catinca Tabacaru și Sandwich. Și încă ceva interesant: descoperirile noi aduse de spații super fresh, precum Cazul 101 și Diptych care tocmai ce ies pe piață”, mai adaugă Catinca. „Pentru piața de artă din România, cel mai important lucru este ca se află într-o creștere exponențială”.
Galeriile participante la RAD Fair 2024 sunt: 2/3 galeria, Atelier 35, Biju, Borderline Art Space, Cazul 101, Diptych, G15 Design, IOMO, Ivan, Jecza, Laborna, Lutnița, NEW NOW, Plan B, Gregor Podnar, Galeria Posibilă, Anca Poterașu, Relicvar, Galeria Romană, Sabot, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit, Catinca Tabacaru, și Zina.
Parcul de sculptură a fost un succes la ediția anterioară, iar în acest an este deschis vizitatorilor până pe 9 iunie și aduce în prim plan piese de mari dimensiuni, ce se reunesc într-un adevărat spectacol de vibrații și de noutate. Parcul se desfășoară pe o suprafață de 5.000 mp, la Hotel Caro, București. În această expoziție pot fi admirate, printre altele: sculptura în piatră gravată de peste 800 de kilograme realizată de Miklos Onucsan, instalația Măsurătorile neterminate II (2014) prezentată de Galeria Plan B; pictura de 3,2 metri a artistului surinamez Xavier Robles de Medina, Îndepărtarea statuii Reginei Wilhelmina din Piața Independenței, Paramaribo, Surinam, creată în 2024 și prezentată de Galeria Catinca Tăbăcaru; monumentala Grass Harvester produsă de Dan Vezentan, Pentagona (1974) creată de Constantin Flondor și prezentată de Galeria Jecza, Sylva Lounger (2010) a lui Mike Bouchet, din colecția Galeriei Suprainfinit.
Artiștii care expun în Parcul de scultură 2024 sunt: Ambrus Apor-Nimbert, Cătălin Bădărău, Mike Bouchet, Flaviu Cacoveanu,Mirela Cerbu, Constantin Flondor,Nona Inescu, Adelina Ivan, Christian Jankowski, Peter Jecza, Marta Mattioli, Miklós Onucsán, Cristian Răduță, Xavier Robles de Medina, Ovidiu Toader, Dan Vezentan și Béla Zoltán. Susținătorii Parcului de sculptură sunt, în acest an, UniCredit Bank și VOXILITY. Banca Transilvania este Presenting Partner al evenimentului RAD Art Fair. Nu în ultimul rând, rolul formator al acestui eveniment este orientat în acest an către practicile curatoriale internaționale. Astfel, au fost reuniți peste 30 de curatori din 10 țări într-un format mixt, ce oferă o perspectivă amplă asupra evenimentelor publice, cât și asupra celor axate pe industrie.
RAD în Parcul de sculptură/Foto: Roxana Roseti
Entuziasm „So RAD”
Sâmbătă, 18 mai, la ora 13:00 va avea loc “TALK: COLLECTING 2.0”, o discutie moderata de Tevz Logar, curatorul bienalei Art Encounters 2025. Va reuni colectionari precum Ovidiu Sandor, Veronica Kirchner si Alexandru Rus și va explora procesul de dezvoltare a unei colecții, felul în care aceasta își găsește scopul și evoluează, în concordanță cu schimbarile și fluctuațiile pieței de artă. Tot sâmbătă, de la ora 17:00, va avea loc o dezbatere despre Pavilionul României la Bienala de la Veneția. Discutia reunește figuri-cheie din istoria recentă a bienalei: Mihai Pop (comisar al Pavilionului în 2007, curator în 2017, manager de producție în 2019), Mihnea Mircan (curator în 2007), Ciprian Mureșan (curator în 2024) și Magda Radu (curator în 2017).
Desigur, în tot acest entuziasm „So RAD” – ca să fim și un pic pe linia instagramabilă, există, la modul general vorbind, păreri că arta contemporană din România este aproape inexistentă.
„Da, nu știu de ce există percepția aceasta, dar este evident că ea există. Mulți spun ca vine din educație. Noi ce putem să facem e sa fill in the gaps, unde avem sentimentul că nu este educație, venim cu programe pentru cei tineri. Există o întreagă experientă comunității, care poate încă nu este înțelesă în România. RAD Art Fair s-a dovedit a fi în centrul acestei comunități, și acest lucru îl va face și în continuare”, conchide Catinca Tăbăcaru.
Citiți și: Povești cu artă: Cine este artistul român supranumit Pictorul Luminii