RAD Art Fair, eveniment important dedicat pieţei de artă contemporană din România, se va desfășura între 16 şi 19 mai la București. Despre ce își propune cea de-a doua ediție a evenimentului ne-a vorbit Catinca Tăbăcaru, co-director RAD.
Și anul acesta RAD Art Fair va avea loc la Hotel Caro din Bucureşti, reunind 26 dintre cele mai relevante galerii şi spaţii expoziţionale ale momentului. Această a doua ediţie va aduce în faţa publicului peste 90 dintre cei mai relevanţi artişti români contemporani, explorând un spectru larg de exprimări artistice, de la figuri emergente care îşi asumă riscuri şi experimentează cu diferite forme, până la artiştii care au contribuit decisiv la conturarea scenei artistice româneşti începând cu anii ’70.
Este vorba despre un târg creat de galeriile de artă, pentru galerii, în cea mai mare inițiativă colaborativă de până acum din România. La prima sa ediție, târgul a evidențiat dorința de demontare a mitului clasei elitiste a vizitatorilor, precum și prețurile accesibile pentru noua generație de colecționari și promovarea tineretului artistic.
Galeriile participante în acest an la RAD Art Fair sunt: 2/3 galeria, Atelier 35, Biju, Cazul 101, Diptych, G15 Design, IOMO, Ivan, Jecza, Laborna, Lutniţa, NEW NOW, Plan B, Gregor Podnar, Galeria Posibilă, Anca Poteraşu, Relicvar, Galeria Romană, Sabot, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit, Catinca Tabacaru, Zina. „Dacă întrebi cunoscătorii de artă contemporană din România, toţi îţi vor spune că RAD Art Fair 2023 a fost momentul zero pentru piaţa de artă contemporană din ţară. A fost prima oară în istoria ţării când majoritatea galeriilor de prestigiu s-au unit sub acelaşi acoperiş şi au consolidat ecosistemul lumii artei prin prezenţa unei mase critice de artişti, colecţionari, curatori şi scriitori români”, declară Catinca Tabacaru, co-director RAD.
RAD Art Fair se pregătește pentru cea de-a doua ediție
RAD Art Fair. „Realitatea ne-a arătat că piața este pregătită”
Sub direcţia artistică a Catincăi Tabacaru şi a Danielei Pălimariu, RAD 2024 este organizat de cele 9 galerii fondatoare, care se numără printre cele mai prestigioase şi vizibile din România: Cazul101, Jecza, Plan B, Galeria Posibila, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit, şi Catinca Tabacaru. Printre noutăţile acestei ediţii se numără expoziţia RAD Design ce aduce în prim plan obiecte de design în serie limitată (collectible design), precum şi simpozionul dedicat dialogului între curatori români şi internaţionali, RAD Curatorial.
Cât privește acronimul RAD (Radical Art Disruptive), aflăm că înseamnă „Artă Radicală, Disruptivă”. Scopul inițiativei fiind consolidarea nucleului scenei artistice din România, oferind vizibilitate artiștilor, galeriilor și producătorilor săi culturali și construind o bază pentru creșterea unei piețe de artă sănătoasă la nivel național”, după cum evidenţiază Catinca.
Catinca Tăbăcaru este cea care a fondat galeria de artă cu același nume (Catinca Tabacaru Gallery) în anul 2014, la New York, iar trei ani mai târziu a deschis un al doilea punct în Harare, Zimbabwe. Astăzi Catinca este galerist, creator cultural și co-fondator de târg, roluri care „îi hrănesc sufletul”, după cum spune, și îi aduc împlinire, atât în viața profesională, cât și în cea personală. Nu în ultimul rând, motivația reîntoarcerii ei în România este aceea de a contribui la progresul peisajului artistic contemporan.
Catinca Tăbăcaru la „Talk: Art Patronage”, din cadrul RAD
Ea a venit cu o abordare nouă pe „scena artei” din București, datorată și formării sale profesionale, și odată stabilită aici a identificat foarte bine punctele forte. „Piața de artă din România este efervescentă. Galeria Catinca Tăbăcaru a luat naștere și a funcționat o perioada foarte lungă de timp în New York, am lucrat pe foarte multe piețe de artă de la cea din NY, la Miami, Harare, la târgurile din Europa, mai nou la cele din Asia, dar nicăieri nu este la fel de fresh și plin de viață ca aici. Motivul este punctul în care suntem, România este singulară în lume, este fix în momentul de început în care valul de abia a luat naștere și o ia în sus și o sa fie un val imens. Se simte din tot ce facem, să fii parte din faza asta ințială și nu doar să faci parte, ci să ajuți la crearea unei industrii, it’s the best!””, punctează Catinca.
Vineri, 17 mai, ora 18:00, la RAD 2024, în cadrul dezbaterii-dialog „Talk: Art Patronage” , Catinca Tabacaru îl invită pe colecţionarul Tudor Grecu să împărtăşească din experienţa acumulată în ultimii 20 de ani alături de artiştii şi galeriile pe care el, alături de Geanina Grecu, le susţine, dar şi din filosofia sa despre ce înseamnă să fii colecţionar, în România, astăzi. Tudor Grecu va vorbi şi despre proiectul expoziţional Invitro şi despre cum el şi Geanina au devenit printre cei mai activi colecţionari din România.
RAD Art Fair – Program
25 de galerii ce vor introduce publicului pe cei peste 90 de artişti români şi internaţionali expozanţi în cadrul RAD Fair 2024. O atenţie deosebită va fi oferită prezentărilor Solo/Duo (cu câte unul sau maxim doi artişti în dialog), cu scopul de a oferi o înţelegere mai profundă a practicii artistice. Şase discuţii publice vor fi axate pe piaţa şi scena de artă regională cu experţi naţionali şi internaţionali; 30+ lucrări în Parcul de Sculpturi ocupând un spaţiu de 5000 mp pe marginea lacului, cu acces gratuit, timp de o lună (9 mai – 9 iunie); 20+ opere de Collectible Design, parte de expoziţia RAD Design curatoriată de Adela Maria Marius, fondatoare Epretext; 50+ lucrări în ediţie limitată la secţiunea RAD Editions, cu preţuri începând de la 100 de euro.
De asemenea, RAD Kids, programul educaţional ce oferă zilnic ateliere cu artişti vizuali; RAD Curatorial ce reuneşte 20 de curatori din 10 ţări într-o serie de discuţii aplicate pe contextul regional;
OFFSITE RAD, o serie circuite artistice în Bucureşti, cu expoziţii, proiecte, şi evenimente speciale în timpul RAD Fair.
În colaborare cu diferite entităţi private, RAD va oferi 10 premii de achiziţie din cele peste 300 de lucrări expuse.
RAD Art Fair se aşteaptă să atragă la ediţia din 2024 peste 9500 de vizitatori, dintre care 1800 VIP şi profesionişti. Parcul de Sculptură cu vizitele gratuite timp de o lună, îşi propune să aducă arta mai aproape de publicul larg, anticipând peste 10.000 de vizitatori.