În urma unui eşec de lansare, rachetele Falcon 9 produse de compania SpaceX vor putea fi recondiţionate şi utilizate din nou în misiunile viitoare. Această decizie a Agenţiei Federale pentru Aviaţie din Statele Unite asigură continuitatea şi importanţa industriei spaţiale americane.
În luna iulie, o lansare a rachetei Falcon 9 nu a fost un succes total, cu o anomalie care a afectat plasarea a 20 de sateliți pe orbită. Problema s-a manifestat la cea de-a doua treaptă a rachetei și poate fi explicată de mai mulți factori.
SpaceX investighează o scurgere de oxigen lichid la racheta Falcon 9
Rachetele din această gamă sunt cruciale pentru misiunile NASA, inclusiv aprovizionarea Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi transportul echipajelor de astronauţi la bordul laboratorului orbital. De asemenea, ele pot plasa sateliţi pe orbita Pământului, contribuind la cercetarea şi explorarea spaţiului cosmic.
Într-un comunicat de presă, compania SpaceX, deţinută de Elon Musk, a declarat că în timpul primelor porniri ale motorului rachetei Falcon 9 etapa a doua s-a produs o scurgere de oxigen lichid la nivelul izolaţiei motorului.
Potrivit SpaceX, cauza scurgerii a fost o fisură în conducta de detectare a unui senzor de presiune conectat la sistemul de oxigen al vehiculului. Acest lucru a fost identificat ca sursa problemei.
După o investigație amănunțită, Agenția Federală de Aviație din Statele Unite (FAA) a declarat că nu există alte probleme legate de siguranța publică în legătură cu anomalii la lansatorul Falcon 9. Aceasta înseamnă că operațiunile vor putea fi reluate în timp ce investigația continuă.

SpaceX continuă misiunile Falcon 9 după investigarea unei scurgeri de oxigen lichid
Desi considerata a fi extrem de fiabila, racheta aceasta are incidente rare. Inainte de iulie 2024, ultimul incident a avut loc in septembrie 2016, cand o racheta Falcon 9 a explodat pe rampa sa de lansare din Cape Canaveral. Cu toate acestea, echipa noastra se asigura mereu ca fiecare lansare este pregatita si monitorizata cu atentie pentru a minimiza riscul de accidente.
În iunie 2015, a doua treaptă a unei rachete Falcon 9 s-a prăbușit la doar două minute de la lansare în timpul unei misiuni de aprovizionare a Stației Spațiale Internaționale.
În luna iulie, misiunea Falcon 9 a întâmpinat eşecul la lansare. În acelaşi timp, doi astronauţi care au participat la primul zbor cu echipaj uman realizat de capsula Starliner, dezvoltată de Boeing, se află de mai multe săptămâni la bordul ISS din cauza unor probleme cu sistemul de propulsie al capsulei. Din acest motiv, NASA a decis să amâne revenirea capsulei pe Terra pentru a dispune de mai mult timp pentru efectuarea unor teste suplimentare.
După reluarea zborurilor rachetei Falcon 9, următoarea misiune de aprovizionare a laboratorului orbital va avea loc la începutul lunii august și va fi realizată cu ajutorul unui vehicul spațial de tip cargo. Astfel, transportul de provizii către stația spațială va putea continua fără probleme.
CITIȚI ȘI: „Vă puteți imagina aproape orice”. Noile funcții AI de pe WhatsApp