Programul Rabla 2025 vine cu schimbări importante pentru românii care doresc să își achiziționeze un autoturism nou, mai prietenos cu mediul. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat miercuri, 9 aprilie 2025, în cadrul deschiderii Green Energy Expo & Romenvirotec, că ecotichetul acordat pentru autoturismele electrice va fi majorat la 7.500 de euro. Propunerile vor fi trimise foarte curând spre publicare în Monitorul Oficial.
Propunerile oficiale pentru Rabla 2025
Ministrul Mediului a făcut publice noile valori propuse pentru ecotichetele din cadrul programului „Rabla 2025”. Cea mai importantă modificare este legată de creșterea semnificativă a sprijinului pentru achiziționarea de autoturisme electrice, în contextul în care România a devenit, între timp, țară producătoare de vehicule electrice.
Valorile ecotichetele propuse:
- 7.500 euro pentru autoturismele 100% electrice – cea mai mare sumă acordată până acum prin program;
- 10.000 lei (aproximativ 2.000 euro) pentru motorizări termice pe benzină, fără diesel, în conformitate cu angajamentele de reducere a emisiilor;
- 12.000 lei pentru autoturismele hibride;
- 17.500 lei pentru vehiculele plug-in hybrid.
„Așa cum am anunțat în trecut, urma să dau vești bune românilor. Cred că acesta este un bun moment să fac acest lucru. Voi trimite la Monitorul Oficial propunerile de ecotichete pentru Rabla 2025. Cred că marea veste pentru români este ecotichetul de 7.500 euro pentru mașinile electrice”, a declarat Mircea Fechet.

Trei modele electrice produse în România: banii rămân în țară
Ministrul Mediului a subliniat importanța susținerii producției autohtone de autovehicule electrice. Pentru prima dată în istoria programului Rabla, România produce trei modele electrice, fabricate la uzina Ford Otosan din Craiova.
„Spre deosebire de ceea ce se întâmpla anul trecut, acum avem în România trei modele produse în țară. Am vizitat fabrica, am condus acele modele și sper ca o parte însemnată a bugetului Rabla Plus să rămână în România. Nu mai vrem ca acești bani să meargă în China sau în afara Uniunii Europene.” a transmis ministrul.
Această măsură nu doar că încurajează mobilitatea electrică, dar sprijină și industria auto românească, oferind un impuls economic local.
Bugetul AFM, gata de aprobare: startul programului Rabla 2025 se apropie
Ministrul Fechet a mai precizat că bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat în săptămâna următoare, ceea ce va permite lansarea oficială a Programului Rabla 2025 în cel mai scurt timp.
„Săptămâna viitoare aprobăm bugetul AFM-ului la București. Asta înseamnă că, din acel moment, putem demara programul Rabla 2025”, a declarat oficialul.
Prin aprobarea rapidă a bugetului, Ministerul Mediului își propune să evite întârzierile și blocajele administrative din edițiile anterioare ale programului.
Rabla 2025: susținere pentru o tranziție reală către mobilitatea verde
Noul pachet de ecotichete propus de Ministerul Mediului urmărește să contribuie la reducerea poluării, scăderea emisiilor de CO2 și accelerarea tranziției către mijloace de transport curate și eficiente. În paralel, strategia guvernamentală are în vedere și reducerea importurilor de vehicule vechi și poluante, care domină în continuare piața auto românească.
Cu sprijinul financiar de până la 7.500 de euro, românii pot accesa mai ușor mașinile electrice produse chiar în România, ceea ce înseamnă un dublu beneficiu: atât pentru cetățeni, cât și pentru economia națională.
Green Energy Expo & Romenvirotec 2025: platforma pentru un viitor sustenabil
Anunțul privind Rabla 2025 a fost făcut în cadrul evenimentului Green Energy Expo & Romenvirotec 2025, care are loc între 9 și 11 aprilie 2025, în cadrul complexului expozițional Romexpo din București.
Evenimentul acoperă mai multe arii de interes:
- producția de energie regenerabilă (solar, eolian, hidroelectric);
- eficiența energetică în locuințe și industrie;
- colectarea, sortarea și reciclarea inteligentă a deșeurilor;
- gestionarea durabilă a resurselor de apă;
- soluții pentru orașe inteligente și servicii publice digitalizate.
Este cel mai mare târg dedicat tranziției verzi din România și un punct esențial de întâlnire pentru companii, autorități și cetățeni interesați de sustenabilitate și inovație ecologică.
Rabla 2025 – cea mai ambițioasă ediție de până acum
Programul Rabla 2025 marchează o schimbare de paradigmă în ceea ce privește politicile de mobilitate durabilă din România. Cu un ecotichet record de 7.500 de euro pentru electrice, încurajarea producției interne și un buget pregătit pentru lansare rapidă, Ministerul Mediului demonstrează o viziune clară asupra direcției în care trebuie să evolueze transportul autohton.
Pentru cei care vor să își cumpere o mașină nouă, mai curată și mai economică, Rabla 2025 este oportunitatea ideală. Iar pentru economia românească, este șansa de a deveni un jucător important în industria auto verde.