Alertă în județul Satu Mare. Un focar de rabie a izbucnit în comuna Apa. Locuitorii vor primi mesaje RO-ALERT, transmite Instituţia Prefectului.
Prefectul Ioan Tibil a convocat, în calitate de preşedinte, şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB)
Stu Mare, după confirmarea unui focar de rabie la un câine într-o gospodărie din localitatea Apă. Situaţia a fost prezentata de către directorul executiv-adjunct al Direcţiei Sanitare Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Corneliu Ceică,
CLCB a emis o decizie privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarul de rabie din comuna Apa şi zona considerată de risc crescut.
Decizia va fi transmisă pentru aplicare tuturor Unităţilor Locale de Sprijin (UAT), către Garda Forestieră Judeţeană Satu Mare, RNP-Romsilva – Direcţia Silvică Satu Mare şi către gestionarii fondurilor cinegetice. Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea şi inspecţia animalelor receptive din exploataţia afectată, restricţionarea mişcării animalelor şi stabilirea zonelor de protecţie şi supraveghere, dar şi identificarea animalelor din speciile receptive din localitate.
Drept măsură suplimentară pentru focarul de rabie, la nivelul comunei Apa a fost dispusă identificarea şi gestionarea câinilor fără stăpân.
Acest lucru se face ţinând cont de riscul epidemiologic ridicat legat de această boală gravă atât la animale, cât şi la om. “De asemenea, s-a decis transmiterea unei alerte locale prin sistemul RO-ALERT pentru informarea locuitorilor despre pericolul reprezentat de apariţia focarului de rabie”, precizează sursă citată. DSVSA Satu Mare recomandă tuturor deţinătorilor de câini şi pisici vaccinarea de urgenţă a acestora şi consemnarea în carnetele de sănătate. „Solicit tuturor instituţiilor responsabile comunicare şi conlucrare, pentru identificarea altor animale bolnave şi pentru punerea în aplicare a tuturor măsurilor din planul aprobat astăzi. Este o zonă cu risc crescut şi dorim închiderea rapidă a focarului de la Apa”, a declarat prefectul Ioan Tibil.
Rabia este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic, găsit în saliva animalelor infectate.
Aceasta se poate răspândi la mamifere (apare la om, dar și la animale), dacă sunt zgâriate sau mușcate de un alt animal cu rabie. Cuvântul grecesc “lyssa”, utilizat pentru desemnarea rabiei, înseamnă nebunie. Virusul rabiei infectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei, sau prin contact direct cu mucoasa ochiului sau a cavității bucale, ori cu răni deschise. Rabia cauzează anual între 50.000 şi 70.000 de decese şi, astfel, se plasează pe locul 10 la nivel mondial între maladiile infecţioase mortale.
Citiți și
Concediu medical, faza cu obstacole. Dacă ai ciumă sau rabie e mai simplu