Donald Trump și Vladimir Putin fac un „prim pas către pace” în războiul din Ucraina. Donald Trump și Vladimir Putin au purtat astăzi, 18 martie, o discuție de cel puțin 90 de minute. În urma acestei discuții, Rusia a acceptat o încetare parțială a focului în ceea ce privește atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, pentru o perioadă de 30 de zile, conform Sky News.
Casa Albă a publicat un rezumat în urma negocierilor dintre Putin și Trump.
Iată, în cele ce urmează, liniile importante:

Încetarea focului
„Liderii au convenit că mișcarea către pace va începe cu o încetare a focului în domeniul energiei și al infrastructurii, precum și cu negocieri tehnice privind punerea în aplicare a unei încetări a focului maritim în Marea Neagră, încetarea completă a focului și pacea permanentă”, se precizează în raport.
Când și unde vor avea loc negocierile
„Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu. Liderii au vorbit pe larg despre Orientul Mijlociu ca despre o regiune de potențială cooperare pentru a preveni conflicte viitoare”.
Despre armele „strategice” – armele nucleare
„Ei au discutat în continuare despre necesitatea de a opri proliferarea armelor strategice și se vor angaja alături de alții pentru a asigura o aplicare cât mai largă posibilă.”
SUA – Rusia
„Cei doi lideri au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între Statele Unite și Rusia are avantaje uriașe. Aceasta include afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică atunci când pacea a fost atinsă.”
Discuții Putin-Trump

În cadrul discuției, Donald Trump a propus ca părțile implicate în conflict să se abțină reciproc de la atacurile asupra infrastructurii energetice timp de 30 de zile. Vladimir Putin a răspuns favorabil acestei inițiative și a dat imediat ordinul corespunzător forțelor armate ruse.
De asemenea, președintele rus a reacționat pozitiv la propunerea lui Donald Trump de a implementa o inițiativă bine cunoscută privind siguranța navigației în Marea Neagră. S-a convenit să se demareze negocierile pentru a stabili detaliile specifice ale unui astfel de acord.
Putin i-a transmis lui Trump că își dorește o oprire drastică a ajutorului militar extern și a sprijinului serviciilor secrete pentru Ucraina.
„S-a subliniat faptul că principala condiție pentru prevenirea escaladării conflictului și pentru soluționarea acestuia prin mijloace politice și diplomatice ar trebui să fie încetarea completă a asistenței militare străine și a furnizării de informații către Kiev”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.
După ce a reafirmat angajamentul său ferm față de o soluționare pașnică a conflictului, președintele rus a exprimat deschiderea de a colabora îndeaproape cu partenerii americani pentru a dezvolta soluții detaliate, care să fie cuprinzătoare, durabile și pe termen lung.
În cadrul inițiativei președintelui SUA de a propune un armistițiu de 30 de zile, partea rusă a subliniat câteva aspecte importante legate de asigurarea unui control eficient asupra unei posibile încetări a focului pe întreaga linie de contact, necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma Forțele Armate ale Ucrainei. De asemenea, au fost evidențiate riscurile semnificative generate de incapacitatea regimului de la Kiev de a negocia, care a sabotat și încălcat repetat acordurile anterioare. A fost subliniată, totodată, problema crimelor teroriste barbare comise de militanții ucraineni împotriva civililor din regiunea Kursk.
Referitor la apelul recent al lui Donald Trump de a salva viețile militarilor ucraineni încercuiți în regiunea Kursk, Vladimir Putin a confirmat că partea rusă este dispusă să acționeze în baza unor considerente umanitare și, în caz de capitulare, garantează protecția vieților soldaților Forțelor Armate Ucrainene, asigurându-le un tratament corect, conform legilor ruse și dreptului internațional.
Vladimir Putin a anunțat că, pe 19 martie, va avea loc un schimb de prizonieri între părțile rusă și ucraineană, cu 175 de persoane de fiecare parte. De asemenea, ca un gest de bunăvoință, vor fi transferați 23 de militari ucraineni grav răniți, care se află în prezent sub tratament în spitale rusești.
Președinții Vladimir Putin al Rusiei și Donald Trump al Statelor Unite și-au reafirmat angajamentul de a continua eforturile pentru rezolvarea conflictului din Ucraina, conform serviciul de presă al Kremlinului:
„Liderii și-au reiterat intenția de a continua eforturile pentru soluționarea crizei ucrainene în regim bilateral, inclusiv luând în considerare propunerile președintelui american”, adăugând că în aceste scopuri „vor fi create grupuri de experți ruși și americani”.
Așadar, cu toate cele menționate anterior, Putin a acceptat să suspende atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile, după discuția cu Trump.
Știrea inițială
Trump a postat pe Truth Social că va vorbi cu Putin marţi dimineaţă. Acesta a declarat că, deşi au existat acorduri, „mai rămân multe” la care trebuie să se lucreze și pe care să le pună în discuție.
„Fiecare săptămână aduce 2.500 de soldaţi morţi, de ambele părţi, şi trebuie să se termine ACUM. Aştept cu nerăbdare convorbirea cu preşedintele Putin”, a scris Trump.
El a declarat anterior reporterilor că „vom vedea dacă putem lucra la un acord de pace, o încetare a focului şi pace, şi cred că vom fi capabili să o facem”.