Directorul executiv al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), dr. Mihai Ponea, a făcut precizări importante în urma acuzațiilor aduse de președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, cu privire la vopsirea puiului și la prezența salmonellei.

Analizele sunt riguroase
Ponea a afirmat că testele făcute sunt riguroase și a explicat procesul de monitorizare a produselor avicole, accentuând că preocuparea principală a ANSVSA este siguranța alimentară a populației.
“Înainte ca orice lot de păsări să fie sacrificat, cu 48 ore înainte medicul de la fermă trimite informatic documente de lanț alimentar- furajare, greutate, vârsta și pune un buletin de laborator că păsările sunt libere sau contaminate cu salmonella.” a spus șeful ANSVSA
Puiul vopsit, împănat cu Salmonella. Scandal ANPC – ANSVSA
Referitor la acuzațiile lui Horia Constantinescu, Mihai Ponea a subliniat:
„Să nu creăm inducere în eroare că produselor comercializate de producătorii români sunt infestate sau li se adaugă coloranți. Fiecare lot de păsări care se sacrifică în ferme e testat de salmonella. Îi explic public lui Horia Constantinescu că sunt 2.500 de tipuri de salmonella, dintre care doar două sunt periculoase și sunt reglementate.”

ANSVSA: “Orice aliment are salmonella”
De asemenea, Ponea a explicat că salmonella este prezentă în mod natural în intestinul păsărilor și că, deși aproximativ 70% dintre acestea pot fi identificate cu salmonella, aceasta este în general inofensivă.
“Consumatorii trebuie să știe că noi nu mâncăm carne sterilă, doar produsele sterile din conservă nu conțin bacterii. Orice aliment pe care punem mâna are salmonella. Românii trebuie să aibă garanția că în fiecare abator, fermă, fiecare lot de păsări sacrificat e tratat din punct de vedere al salmonellei, pentru că suntem într-un program european și suntem monitorizați.” a explicat șeful ANSVSA.

Mihai Ponea a subliniat că se iau măsuri stricte pentru identificarea și retragerea de pe piață a produselor contaminate. În ceea ce privește acuzațiile referitoare la vopsirea puiului și prezența salmonellei, Ponea a explicat: „Cele două tipuri periculoase de salmonella sunt retrase de la raft, iar cele inofensive dispar într-un minut de la gătire. Pe orice etichetă scrie a nu se consuma fără tratament termic.”
De ce își schimbă carnea culoarea
Mihai Ponea a explicat de ce se produc modificări la aspectul cărnii pe care o cumpărăm și din ce motiv carnea provenită de la păsări crescute în curte, pentru consum propriu.

“În ce privește schimbarea culorii, se întâmplă din cauza schimbării de temperatură, de când îl luăm din galantar până ajungem acasă, se poate datora lanțului termic. El stă la 2 grade în galantar, dacă noi mai stăm în piață, în mașină, bacteriile schimbă culoarea. Dacă facem comparație cu puiul de la țară, cel hrănit doar cu grăunțe și caroten are culoare mai galbenă. Așa cum puiul sacrificat la țară e galben că îl hrănesc bunicii cu grăunțe, așa și comercianții oferă consumatorilor, pui cu carne galbenă.”, a declarat Ponea, la Digi24.

Șeful ANSVSA: “Horia Constantinescu nu deține informații”
În final, Ponea a criticat afirmațiile lui Horia Constantinescu, declarând că acesta vine cu acuzații defăimătoare la adresa producătorilor români și a consumatorilor, fără a avea suficiente informații.
Alerta inițială a șefului ANPC, Horia Constantinescu
Într-o postare pe Facebook, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Horia Constantinescu, a atras atenția asupra unei presupuse practici în industria avicolă, afirmând că unele firme vopseșc carnea de pui pentru a-i face aspectul mai atractiv. El a menționat că uneori acest proces ar avea loc chiar în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să pătrundă în țesuturile puiului și să nu poată fi îndepărtată. De asemenea, Constantinescu a avertizat că unele ouă primesc o altă culoare din cauza hrănirii amestecate cu astfel de produse.

“Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranța fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniți pentru a părea mai buni, împănați cu tulpini de salmonela periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare „gustos””, a afirmat Constantinescu.
El a considerat aceste practici ca fiind un atentat la siguranța consumatorilor și a anunțat că va transmite informații relevante către toate instituțiile abilitate pentru verificarea situației.
