Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, care include aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii privind siguranța cărnii de pui care se comercializează în magazine. După declarațiile controversate ale șefului ANPC, Horia Constantinescu, crescătorii de păsări explică faptul că fermele sunt supuse unor controale riguroase din partea ANVSA.

Ce dă culoarea cărnii de pui
Crescătorii explică că culoarea și calitatea cărnii sunt influențate de doi factori principali: rasa și alimentația. Există două categorii de pui: cei cu creștere lentă, care ajung la maturitate în 56 sau 82 de zile și au pene galbene, și cei cu creștere rapidă, care sunt pregătiți pentru tăiere în 42 de zile și au pene albe. Fiecare categorie are caracteristici specifice, iar culoarea cărnii este determinată în principal de dieta păsărilor.
Uniunea Crescătorilor de Păsări precizează că vânzările au scăzut în urma scandalului.

Ce spun specialiștii: “Nu constituie o problemă de siguranţă alimentară”
Ingredientele utilizate în hrana păsărilor, precum carotenoizii din morcov, lucernă sau alte surse naturale, sunt aprobate conform legislației în vigoare. Alexandru Ciric, directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, subliniază că o alimentație bogată în carotenoizi și alți coloranți naturali nu ridică probleme de siguranță alimentară.
“Puii pot fi coloraţi în mod natural prin furajare, caz în care ar trebui să avem colorată atât pielea, cât şi restul ţesuturilor, ţesutul gras, deci grăsimea, musculatura. În cazul în care vedem că avem o culoare doar superficială atunci poate fi o problemă. O alimentaţie bogată în caroten, în alţi coloranţi naturali proveniţi din porumb nu constituie, sub nicio formă, o problemă de siguranţă alimentară. Din ceea ce avem noi ca probe, nu am identificat această problemă până în momentul de față.” a explicat directorul Institutului pentru Cercetări Alimentare, pentru Pro TV.
Certificate de siguranță alimentară
Crescătorii de pui asigură că fermele lor sunt supuse unor riguroase inspecții de către ANSVSA, iar certificatele de siguranță alimentară sunt prezentate comercianților înainte de a plasa produsele pe rafturi. Comercianții, la rândul lor, sunt obligați să solicite și să aibă documentele necesare pentru a garanta calitatea și siguranța produselor comercializate.

Șeful ANPC nu se lasă
Șeful ANPC, Horia Constantinescu spune că puii hrăniţi cu coloranţii acceptaţi nu pot fi retraşi de la raft, dar că e obligatoriu să se reeticheteze produsele astfel încât consumatorii să nu mai fie înşelaţi.
“E de noaptea minţii. “Colorează puiul şi gălbenuşul ouălor. Noi ca autoritate îi vom obliga să spună că au fost vopsiţi artificial.”, acuză Constantinescu, citat de Observator.

Șeful ANPC susține că a descoperit doar o singură firmă care avea puii vopsiți, dintre cele opt care au fost depistate cu Salmonella.