Sediul organizației PSD Sector 3 a fost astăzi locul unde a fost organizată o conferință de presă având ca temă principală anularea dispozițiilor nr. 4333/2005 și nr. 4334/2005 ale fostului primar al Bucureștiului, Adriean Videanu.
Fostul edil al Capitalei a dispus atunci retrocedarea unei suprafețe de 11,2 hectare din Parcul „Alexandru Ioan Cuza” (IOR). Cele două dispoziții sunt în vigoare și astăzi din cauză că actualul primar general, Nicușor Dan, refuză să introducă acțiune în anulare.
Pliante în care PSD Sector 3 cheamă lumea la un miting de protest în fața Primăriei Capitalei sunt distribuite în București. Protestul este anunțat pentru data de 16 noiembrie. PSD Sector 3 a inițiat și o petiție.
Ascultă aici declarațiile de la conferința de presă:
Cum s-a ajuns în această situație
La întâlnirea cu reprezentanții mass-media au fost prezenți membri importanți ai organizației PSD Sector 3, în frunte cu Adrian Țuțuianu, Secretar General Adjunct al Guvernului României. Alături de acesta au stat în fața ziariștilor viceprimarul Sectorului 3, Elena Petrescu, precum și o serie de consilieri PSD de la Primăria Capitalei și de la Primăria Sectorului 3.
Aceștia au readus în atenție îndelung discutata temă a Parcului „Alexandru Ioan Cuza” sau Parcul IOR, așa cum îl știe toată lumea. Mai exact, este vorba despre problema retrocedării unei zone cu o suprafață de 11,2 hectare, care s-a făcut pe vremea când primarul Capitalei era Adriean Videanu.
Retrocedarea a fost contestată în instanță de către Primăria Sectorului 3. Procesul a fost câștigat pe fond, în 2019, atunci când decizia nr. 4333/18.05.2005 a fost declarată nulă. Trei ani mai târziu, procesul a fost pierdut definitiv din cauza lipsei procesuale, după cum a precizat Adrian Țuțuianu.
Atunci, Înalta Curte de Casație și Justiție a României (ICCJ) a statuat faptul că doar Primăria Bucureștiului are calitate procesuală, ceea ce se traduce prin faptul că deține dreptul să ceară constatarea nulității absolute a dispozițiilor de retrocedare amintite anterior.
Chestionat în legătură motivele pentru care nu se expropriază/cumpără de către Primăria Capitalei porțiunea de teren retrocedată, Nicușor Dan a răspuns că este de acord cu exproprierea doar după ce nu vor mai exista căi juridice de recuperare a acesteia. Asta, pentru că valoarea acelui teren se ridică la o sumă considerabilă, de aproximativ 66 milioane euro.
Ce spun reprezentanții PSD Sector 3
„Vom aborda astăzi o temă de interes major, am constatat noi, pentru locuitorii din Sectorul 3 București, pentru bucureșteni în general, o temă care a fost mult discutată în ultimii ani și care, din păcate, nu are încă nici o rezolvare legală. Este vorba despre modul în care a fost retrocedată o suprafață de 11,2 hectare de teren din Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) în baza Legii nr. 10/2001, retrocedare care a avut loc în 2005, când primar era Adriean Videanu. Acesta a emis două dispoziții prin care a retrocedat cele 11,2 hectare de teren, care avea la data respectivă destinația de parc, lucru care ar fi trebuit să conducă la o altă soluție din perspectivă juridică, și anume a respingerii cererii de retrocedare”, a declarat în fața ziariștilor Adrian Țuțuianu.
Respectiva zonă de spațiu verde din IOR a fost retrocedată în 2007, iar anul trecut, proprietarii și chiriașii au anunțat că vor să construiască un parc de distracții. De la începutul anului curent, zeci de arbori de pe zona retrocedată au fost defrișați, iar în ultima perioadă, în acea zonă, au izbucnit mai multe incendii.
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, i-a cerut edilului Capitalei, Nicuşor Dan, să acţioneze în instanţă în vederea anulării dispoziției de retrocedare a celor 11,2 hectare din Parcul IOR şi i-a propus o discuţie pentru identificarea unei soluţii în acest caz. Edilul Bucureștiului afirma la începutul lunii septembrie că se acționează pe două căi, o cale juridică și una administrativă. În primul rând, se dorea recuperarea terenului retrocedat, în justiție sau prin expropriere, iar în al doilea rând se urmărea majorarea amenzilor pentru tăierea copacilor, care acum sunt la o valoare minimă de 50 lei/copac.
PSD Sector 3 cheamă cetățenii la un miting de protest pe 16 noiembrie
Practic, singurul care poate cere constatarea nulității absolute a dispozițiilor de retrocedare din 2005 este primarul general Nicușor Dan. Deși a promis inițial că va face demersuri în acest sens, edilul Capitalei refuză să introducă acțiune de anulare a dispozițiilor amintite.
Organizația PSD Sector 3 mai susține că primarul sectorului, Robert Negoiță, a făcut demersurile necesare pentru anularea retrocedării, însă nu este susținut de Primăria Capitalei.
În consecință, organizația PSD Sector 3 a inițiat o petiție pentru a susține acțiunea în instanță a Prefecturii București și a Primăriei Sectorului 3, pentru a recupera cele 11,2 hectare printr-un proiect de expropriere.
Mai mult, cetățenii din sectorul 3 sunt invitați, pe data de 16 noiembrie 2023, cu începere de la ora 16:30, la un miting de protest în fața Primăriei Municipiului București sub sloganul „Împreună Salvăm Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR) din Sectorul 3!”. Membrii filialei PSD Sector 3 au început să distribuie pliante care cheamă la miting cetățenii sectorului 3, dar și bucureștenii interesați de soarta Parcului IOR.
În pliantele asumate de organizația PSD Sector 3 Nicușor Dan este acuzat că „susține mafia retrocedărilor” și că acesta nu ia măsuri pentru anularea deciziilor care au dus la retrocedarea unei porțiuni din Parcul IOR.