Legende istorice în benzi desenate! Aceasta este o provocare pentru artiști, în acest an, la Concursul de benzi desenate cu tematică istorică, din cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov.
Evenimentul a ajuns la cea de-a 7-a ediție, fiind inițiat de Muzeul Județean de Istorie Brașov. „Anul acesta am ales o temă care poate părea aparent ușoară, dar cu siguranță este foarte provocatoare. Noi ne așteptăm să primim chiar și legende populare în benzi desenate sau poate legende urbane sau, de ce nu, legende turistice. Ei trebuie să facă o lucrare, care să aibă minim două planșe, maxim opt planșe de benzi desenate, până în 26 iulie. Avem șase premii, ca de fiecare dată, în valoare de 1.500 lei fiecare, plus invitația de a participa la festival, la Brașov”, spune reprezentanta Muzeului Județean de Istorie Brașov, Ioana Șchiopu.
Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov va avea loc în perioada 15-18 august, la Casa Sfatului, Bastionul Țesătorilor, Piața Sfatului, propunând publicului expoziții, invitați surpriză, lansări de carte, dar și alte activități.
Provocare: Procedura de înscriere la festival
Perioada de înscriere la festival este 23 mai – 26 iulie 2024. Concursul se adresează tuturor creatorilor de benzi desenate cu tematică istorică, cu vârsta peste 18 ani. Ce trebuie să faci? Să realizezi o bandă desenată, având ca temă o legendă istorică, de minim 2 – maxim 8 pagini. Să o trimiți scanată la o rezoluție de minim 300 dpi, până în data de 26 iulie 2024 la adresa salonbdbrasov@gmail.com, împreună cu datele de contact – Lucrările pot fi în engleză, franceză sau română. Ce urmează apoi?
Un juriu format din 3 specialiști (artiști, istorici, scenariști) va juriza lucrările în perioada 27 – 31 iulie 2024 și va selecta lucrările care vor fi expuse în expoziție, cele care vor fi publicate în catalog și va desemna cei 6 câștigători. 2. Câștigătorii vor fi anunțați în data de 01 august 2024. Care sunt premiile? Cei 6 câștigători vor fi invitați să participe la festival în perioada 15-18 august 2024, având toate cheltuielile suportate de organizator și vor primi câte un premiu în valoare de 1500 lei/brut fiecare. Artiștii selectați vor avea lucrările expuse în expoziția festivalului.
3. Artiștii selectați vor avea lucrările publicate în catalogul festivalului.
Aplicația trebuie trimisă exclusiv în format electronic pe adresa salonbdbrasov@gmail.com până la data de 26 iulie 2024 (inclusiv) și constă în lucrarea, având subiect inspirat din tematica „Legende istorice”, va avea format A3 – (copie) planșă/e, rezoluție de minim 300 dpi. Subiectul ales poate fi abordat într-o lucrare care să conțină două până la opt planșe. Sursa de documentare pentru lucrare trebuie menționată de către autor în mod obligatoriu și este luată în calcul în criteriul de selecție calitatea scenariului.
Provocare: Criteriile de selecție pentru desemnarea celor 6 câștigători
Mai sunt necesare informații suplimentare în care să precizezi dacă lucrarea a mai fost sau nu publicată sau dacă face parte dintr-o lucrarea publicată anterior/ în curs de publicare. De asemenea, trebuie o scurtă biografie profesională (studii, expoziții, link-uri către/imagini pentru lucrările proprii etc.). Criteriile de selecție pentru desemnarea celor 6 câștigători: calitatea graficii (stil grafic ales, execuție, originalitate), desen în creion (clasic sau digital), contur / tuș (clasic sau digital), culoare (clasic sau digital). În plus, calitatea scenariului (cea mai buna adaptare a subiectului istoric), calitatea benzii desenate – lucrarea finală ( grafică, compoziție, scenariu).
Prin participarea la selecție, autorii sunt de acord ca lucrările trimise în format electronic să poată fi folosite ca imagini în comunicarea Festivalului. Trimiterea lucrării reprezintă acceptul fiecăruia privind utilizarea vizuală a imaginilor lucrării proprii de către Festivalul Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, cu menționarea autorului și titlului.
Decizia de selecție a organizatorilor este finală.
Benzile desenate constituie un fenomen important în România
Prima bandă desenată din România a apărut în anul 1891. Aceasta a debutat în revista pentru copii, Amicul Copiilor, cu numele Sub președenția lui B.P. Hașdeu. Următoarele lucrări de acest gen s-au numit Pisica spălată și Măseaua babei, și au apărut în Revista copiilor. Alt exemplu: Dimineața copiilor (1924).
Cele mai popularea benzi desenate din perioada comunistă au fost Pif Gadget și Rahan. Ambele erau aduse din Franța pe baza unei înţelegeri cu comuniştii francezi. Pif Gadget a apărut începând cu anul 1969, iar popularitatea i se datora faptului că venea însoțită de un “gadget”, o jucărie pentru copii. Primele apariții ale revistei Rahan au fost în cadrul revistei Pif Gadget, apoi ca serie de sine stătătoare, cu 2-4 scurte istorii.
În perioada comunistă, benzile desenate românești s-au axat foarte mult pe subiecte istorice: Luminița, Cutezătorii. Dar și pe subiecte științifice: Galbar – o povestire științifico-fantastică desenată de Sandu Florea după un scenariu de Ovidiu Șurianu. Este despre contactul cu o civilizație extraterestră, desenată de Sandu Florea după un scenariu de Ovidiu Șurianu.
În ceea ce privește benzile desenate românești, acestea au început să se dezvolte rapid după 1989. Exemple ca Universul copiilor, Bucuria Copiilor, Start 2001, Carusel au avut un start încurajator, dar au dispărut după câteva numere. Carusel este una dintre cele mai bune benzi desenate de pe piața românească de după ’89. A fost înființată în 1990 de Nicolae Frânulescu și Sandu Florea.
Își încetează apariția din cauza morţii lui Nicolae Frânculescu şi a plecării lui Sandu Florea în America, unde realizează benzi desenate pentru Marvel Comics.
Provocare: Făt-Frumos, un erou dintr-o lume post apocaliptică
În 2005, Sandu Florea revine din S.U.A și relansează fără succes revista Carusel.Obstacolele financiare, lipsa publicului și a susținerii marilor edituri devin probleme majore pentru creatorii de comics underground. În 2006, după creare unor ateliere în Cluj și București, industria benzilor desenate ia amploare. Traducerea revistei TINTIN și lansarea revistei Otaku în 2006 contribuie la dezvoltarea industriei benzilor desenate.
Începand cu 2010, valurile de noi publicații românești, dar și importul benzilor desenate străine (Marvel, DC Comics) cresc considerabil. Revista Comics pune bazele unui mainstream B.D. in țară. Primul număr apare în anul 2010.
Harap Alb continuă! Se reinventează, trăiește în prezent, ilustrat în stilul benzilor desenate Marvel/DC Comics în încercarea de a reda tinerilor moderni simțul aventurii oferit de poveștile scrise de autori români. Revistele Abația, Terapie de basm și Tinerețe fără bătrânețe sunt alte câteva lucrări românești de acest gen. Revista de benzi desenate Abația este inspirată din romanul omonim al lui Dan Doboș, un roman science fiction considerat a fi unul dintre cele mai bune romane SF românești. Terapie de basm este o poveste modernă în benzi desenate, dar cu puternice referințe către geografia și cultura românească. Adaptată după basmul lui Petre Ispirescu, revista de benzi desenate TFB (Tinerețe fără bătrânețe) ne prezintă un alt tip de Făt-Frumos, un erou dintr-o lume post apocaliptică.
Citiți și: Nu e desen animat: Walt Disney a început al doilea val de disponibilizări