Ultima casă în care a locuit actrița Marilyn Monroe a fost desemnată monument istoric de Consiliul Municipal din Los Angeles. O clasificare care vizează evitarea distrugerii acestei case în care a murit actriţa.
Fosta casă din Los Angeles a lui Marilyn Monroe, emblema Hollywood-ului, a fost declarată monument cultural istoric, împiedicând astfel demolarea ei de către actualii proprietari, notează Fox.
Decizia a fost aprobată printr-un vot unanim. Aceasta ar trebui să permită municipalităţii să protejeze clădirea, situată în cartierul luxos Brentwood şi recent achiziţionată de americani bogaţi, care doresc să o demoleze. „Nu există nicio altă persoană sau loc în oraşul Los Angeles care să fie la fel de emblematic ca Marilyn Monroe şi casa ei din Brentwood. Unele dintre cele mai faimoase fotografii ale ei au fost realizate în această casă, pe acest teren şi lângă piscina acesteia. Marilyn a murit tragic aici, ceea ce o leagă pentru totdeauna, în timp şi spaţiu, de acest loc”, a subliniat consiliera municipală Traci Park.
Marilyn Monroe a achiziţionat acea reşedinţă de 270 de metri pătraţi în 1962, imediat după divorţul de scriitorul Arthur Miller, în încercarea de a regăsi aparenţa unei vieţi private. În această casă, invizibilă de pe stradă, vedeta a fost găsită moartă şase luni mai târziu, din cauza unei supradoze de medicamente, la vârsta de doar 36 de ani. Monroe a cumpărat casa cu un etaj de pe Helena Drive în 1962 pentru 75.000 de dolari.
Vila a avut mai mulţi proprietari de la moartea vedetei din „Gentlemen Prefer Blondes” şi „Some Like It Hot”. Proprietatea de 2.900 de metri pătrați din cartierul de lux Brentwood are patru dormitoare și trei băi. Casa are tavane cu grinzi și podele din teracotă, precum și o piscină mare în curtea din spate, înconjurată de citrice luxuriante și o peluză îngrijită.
Casa lui Marilyn Monroe, cvea în care a murit. Foto: The Economic Times
Cine cumpărase casa lui Marilyn Monroe și dorea să o demoleze
O polemică a izbucnit însă, anul trecut, după ce casa a fost cumpărată de Brinah Milstein, o bogată moştenitoare, şi de Roy Bank, un producător de reality-show. Cuplul, care deţine o casă vecină, a achiziţionat locuinţa pentru 8,35 milioane de dolari, cu intenţia de a o demola pentru a-şi extinde proprietatea. Însă, permisul lor de demolare a fost rapid anulat de către primărie, din cauza importanţei istorice a reşedinţei. Această decizie i-a determinat pe noii proprietari să ducă cazul în instanţă. Un proces pe care justiţia nu l-a soluţionat încă pe fond.
Desemnarea casei drept monument istoric nu interzice demolarea acesteia, însă necesită o examinare riguroasă din partea comisiei municipale pentru patrimoniu. Cuplul a propus mutarea casei, pentru a o face accesibilă fanilor, mereu fascinaţi de actriţa Marilyn Monroe. Această opţiune este încă luată în considerare, potrivit lui Traci Park.
„Echipa mea şi cu mine am colaborat îndeaproape cu proprietarii pentru a evalua posibilitatea de a muta casa într-un loc în care publicul ar putea într-adevăr să o viziteze şi să petreacă un anumit timp”, a explicat consiliera municipală. Consiliul municipal din Los Angeles a votat în unanimitate – cu 12 voturi pentru și 0 împotrivă – pentru aprobarea moțiunii introduse de consilierul Traci Park, care reprezintă districtul 11, unde se află casa construită în stil colonial spaniol.
Proprietatea a aparținut Glory of the Snow LLC, firmă ce a achiziționat casa în 2017 pentru 7,25 milioane de dolari, potrivit The Real Deal, iar în iulie 2023, casa a fost supusă unei tranzacții de 8,35 milioane de dolari.
Copilăria lui Marilyn Monroe a fost marcată de instabilitate
Marilyn Monroe, născută Norma Jeane Mortenson pe 1 iunie 1926 în Los Angeles, California, a fost o figură iconică a secolului al XX-lea, cunoscută pentru frumusețea sa radiată, talentul actoricesc și viața sa tumultuoasă. Deși viața sa a fost scurtă, ea a rămas una dintre cele mai recunoscute și adorate vedete din istoria Hollywood-ului.
Copilăria lui Marilyn Monroe a fost marcată de instabilitate, crescând în diferite familii adoptive și în case de copii. A început să lucreze ca model la vârsta de șaisprezece ani, când și-a atras atenția cu fizicul său plin de farmec și cu părul blond platinat, devenind rapid o figură iconică în lumea modei și a fotografiei.
Cariera sa în film a început să prindă contur în anii ’50, când a semnat un contract cu studioul 20th Century Fox și a început să apară în roluri importante în filme precum “Niagara” (1953) și “Gentlemen Prefer Blondes” (1953). Însă rolul care a consacrat-o definitiv a fost cel din “Some Like It Hot” (1959), o comedie care a demonstrat versatilitatea sa actoricească și capacitatea de a aduce umor și sensibilitate pe ecran.
Marilyn Monroe a fost o prezență fascinantă
Pe lângă talentul său actoricesc, Marilyn Monroe a fost o prezență fascinantă și enigmatică în cultura populară. Personalitatea sa vibrantă și carisma naturală au captivat atât publicul cât și criticii. Cu toate acestea, viața ei personală a fost presărată cu dificultăți și instabilitate emoțională, reflectată în multiplele sale căsătorii și în problemele de sănătate mintală.
Marilyn Monroe a fost, de asemenea, o figură emblematică a stilului și a modei, contribuind la definirea unui standard de frumusețe și eleganță în anii ’50. De la rochiile ei elegante până la imaginea sa de sex simbol, ea a reușit să influențeze și să inspire generații întregi de artiști și femei din întreaga lume.
Moartea sa prematură în 1962, la vârsta de doar 36 de ani, a alimentat numeroase teorii și speculații. Marilyn a fost descoperită de menajera ei, după ce aceasta a observat lumina din dormitorul vedetei aprinsă la primele ore ale dimineții. Raportul toxicologic a anunțat oficial cauza de deces ca fiind otrăvire acută cu barbiturice, medicamente folosite pentru a trata anxietatea. Moartea ei a fost considerată o supradoză și „probabilă sinucidere”.
Cu toate acestea, moștenirea și influența lui Marilyn Monroe continuă să fie resimțite în cultura contemporană, fiind o icoană a feminității și a Hollywood-ului clasic care a traversat cu grație și farmec timpul.