Protestele fermierilor din mai multe state europene, dezbătute miercuri, în plenul reunit al Parlamentului European de la Strasbourg. Solicitarea de a organiza dezbaterea a fost depusă de eurodeputatul PNL Daniel Buda, care este vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală (AGRI) a PE.
Protestele fermierilor din mai multe state europene, dezbătute în Parlamentul European
“Mă bucur foarte mult pentru această modificare a agendei care a survenit ca urmare a cererii mele, pentru că mi-am dorit să dezbatem această problemă la nivelul Parlamentului European, deoarece, în opinia mea, sectorul agricol de la nivel european se află într-o situaţie extrem de complicată şi de dificilă şi ea nu poate să cunoască o rezolvare decât de la nivel european”, a declarat Buda într-un briefing pentru jurnalişti români la Strasbourg.
Eurodeputatul a spus că fermierii români au nevoie de bani europeni pentru că altfel “nu vor avea capacitatea de a rezista la aceste provocări cu care sunt confruntaţi astăzi, fie că vorbim de secetă, de inflaţie, de inundaţii, războiul cu Ucraina şi nu numai, sunt provocări majore, sunt provocări care până la urmă îi pun în dificultate şi ele trebuie să primească un răspuns de la nivelul Comisiei Europene.”
Protestele fermierilor din mai multe state europene, dezbătute în Parlamentul European
Pe de altă parte, a spus Buda referindu-se la o parte din revendicările fermierilor care protestează în România în aceste zile, “acele chestiuni pot să fie rezolvate, în opinia mea, într-o şedinţă de guvern, pentru că nu sunt chestiuni majore, nu sunt chestiuni care să ţină neapărat seama de bani”.
Dezbaterea PE privind problemele ridicate de protestele fermierilor nu va fi urmată de adoptarea unei rezoluţii, întrucât nu există timpul necesar pentru negocierea unui text comun.
“Eu de doi ani de zile cer Comisiei Europene să vină cu resurse financiare către sectorul agricol. Nu spun că mă bucur de aceste proteste pentru că nu mă bucură să văd oamenii în stradă care stau la minus 10 – 15°C (…). Dar eu vreau să cred că într-un interval de câteva luni de zile, Comisia Europeană va găsi resurse financiare care să fie alocate către fermieri în aşa fel încât să le sprijine activitatea, pentru că sprijinind fermierii, de fapt sprijinim consumatorii, ne sprijinim pe noi toţi (…)”, a mai spus Daniel Buda.
Protestele fermierilor din mai multe state europene, dezbătute în Parlamentul European
Fermierii români vor înceta protestele. Marius Micu, reprezentantul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), a anunțat, luni seara, într-o conferință de presă, că Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări.
La conferință de presă a participat și ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a spus că „aşteaptă ca toţi fermierii să meargă acasă”, notează news.ro.
„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil că vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen.
La momentul în care se vor îndeplini sau nu se vor îndeplini, vom lua din nou decizia ce vom face în actul de reprezentare. Am agreat împreună cu domnul ministru să constituim grupuri de lucru, ca împreună, în cadrul acestor grupuri de lucru, să urmărim termenele pe care vi le-am prezentat pentru soluţionarea celor 13 propuneri menţionate”, a explicat Micu, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Agriculturii.
Protestele fermierilor din mai multe state europene, dezbătute în Parlamentul European
Printre solicitările fermierilor români se numără acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro per ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.
Totodată, permisul de conducere categoria B este echivalat şi va fi recunoscut pentru categoria tractor (TR). Este introdus şi Creditul Fermierului, un credit cu capital de lucru cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii şi Guvern, având termen până la finalul lunii februarie.
Marius Micu a adăugat că a fost încheiat un proces verbal cu ministrul Agriculturii cu privire la aceste solicitări.
CITEȘTE ȘI:
Transportatorii şi fermierii nu renunță la proteste după întâlnirea cu Marcel Ciolacu UPDATE