Proteste violente de 1 mai în Turcia și Franța: La Istanbul bătaia generală a izbucnit atunci când manifestanții au încercat să spargă barierele polițiștilor pentru a ajunge în Piața Taksim. La Paris, potrivit Le Figaro , cel puțin 15 persoane au fost arestate, iar 478 de manifestanți au fost percheziționați. Printre altele, protestatarii de la Paris au scandat „Toată lumea detestă poliția”!
Poliția turcă a reținut, miercuri, zeci de manifestanți care încercau să dărâme baricadele în diferite cartiere din Istanbul, după ce autoritățile au interzis mitingurile de 1 Mai în principala piață Taksim din oraș, după cum relatează AFP.
Primele altercații au izbucnit în timp ce manifestanții încercau să forțeze trecerea printre barajele poliției pentru a ajunge în emblematica piață Taksim, care a devenit în 2013 epicentrul unui val de proteste împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Poliția a impus stare de asediu în Istanbul, în timp ce forțele de ordine au blocat inima celui mai mare oraș al Turciei. Bariere metalice înalte au fost puse în jurul pieţei, în care se termină celebrul bulevard pietonal Istiklal, a constatat un jurnalist al AFP, potrivit RFI. Peste 42.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi miercuri la Istanbul, după cum a transmis ministrul turc de interne, Ali Yerlikaya.
„Nu le vom permite organizaţiilor teroriste (…) să facă din 1 mai un câmp de acţiune şi de propagandă”, a avertizat el.
Mitingurile nu mai sunt permise în Piața Taksim, care a devenit epicentrul protestelor împotriva regimului lui Recep Tayyip Erdogan de la valul de proteste care a zguduit țara în 2013. Dar sindicatele și organizațiile politice își cheamă acolo în mod regulat membrii. Marți seară, Erdogan a denunțat „organizațiile teroriste care vor să folosească ziua de 1 Mai ca instrument de propagandă” și a avertizat sindicatele și partidele politice împotriva „oricărei acțiuni care ar putea dăuna atmosferei de 1 Mai”.
Proteste violente în Turcia: „Taksim aparține muncitorilor”
De pe malurile Bosforului până la peninsula istorică Sultanhamet și la Palatul Topkapi, bariere metalice au blocat toate pasajele, iar transportul public, inclusiv feriboturile, a fost paralizat, în timp ce turiștii dezorientați își târau valizele. Miercuri dimineața, în timp ce demonstranții s-au adunat în cartierul Besiktas pentru a sărbători ziua de 1 Mai, au izbucnit incidente cu poliția și câteva zeci de persoane au fost suite în dubele poliției.
Un alt miting, convocat în fața municipalității din Istanbul de către primarul de opoziție Ekrem Imamoglu și partidul său CHP, a fost de asemenea împiedicat să se desfășoare.
Luând cuvântul alături de primarul, care a fost reales la 31 martie, președintele CHP, principalul partid de opoziție din parlament, Özgür Özel, a promis „să nu renunțe”: „Vom continua eforturile noastre până când Taksim va fi liber”. „Taksim aparține muncitorilor”, a declarat el, adresându-se apoi poliției: „Acești muncitori nu sunt dușmanii voștri. Singura noastră dorință este ca această zi să fie sărbătorită. Nu dorim un conflict”.
Proteste violente de 1 mai în Franța
Zeci de arestări au avut loc miercuri, la marşul de 1 Mai, de la Paris şi din alte oraşe ale Franţei. Protestatarii au distrus vitrine și panouri stradale, la Paris, scandând împotriva polițiștilor, potrivit Le Figaro. În fruntea coloanei, manifestanţi care au desfăşurat un banner au incendiat simbolul Jocurilor Olimpice în aclamaţiile mulţimii.
Protestatarii s-au încăierat cu polițiștii, care au replicat cu bastoane și grenade lacrimogene. Au fost făcute arestări și unii participanți au fost transportați la spital.
La Lyon, băncile s-au aflat în vizorul persoanelor îmbrăcate în negru, cu faţa ascunsă. Violenţe au izbucnit şi în centrul oraşului Nantes, la o manifestaţie la care au luat parte mii de oameni. Au fost distruse magazine, iar forţele de ordine au tras cu gaze lacrimogene. Au fost manifestaţii de amploare şi la Marsilia, Nisa, Strasbourg şi Clermont-Ferrand. La Marsilia, manifestanţii au agitat numeroase steaguri palestiniene, potrivit unor imagini difuzate de BFMTV. Tot steaguri palestiniene au fost agitate şi la Nisa, potrivit France Bleu.
Principalele sindicate franceze au cerut cer manifestaţilor să mărşăluiască de 1 Mai, pentru a obţine salarii mai mari, în favoarea păcii sau a unei Uniuni Europene „mai protectoare”.
Citiți și: Rusia e ca Franța? Părerea istoricului