Mii de oameni din întreaga lume s-au adunat, sâmbătă, în fața showroom-urilor Tesla din Statele Unite și în multe alte locații din lume, pentru a protesta împotriva lui Elon Musk și a eforturilor sale, alături de Donald Trump, de a slăbi guvernul federal american.
Proteste în mai multe țări împotriva lui Elon Musk
Organizatorii au dorit să îi transmită un mesaj președintelui Donald Trump prin care să arate că se opun acțiunilor celebrului afacerist, unul dintre oamenii importanți ai administrației americane.
Manifestanții le-au cerut oamenilor trei lucruri: să nu cumpere mașini Tesla, să vândă acțiunile companiei și să se alăture mișcării „Tesla Takedown”.
„Lovind Tesla, îl oprești pe Musk”, este unul dintre mesajele grupului.
„Oprirea lui Musk va ajuta la salvarea de vieți și a democrației noastre.”, au mai transmis organizatorii protestului.
Elon Musk, fondatorul SpaceX și Tesla, conduce așa-numitul „Departament pentru Eficiența Guvernamentală” (Doge), fiind responsabil de reducerea bugetelor federale din SUA, inclusiv de concedierea a mii de angajați. El a spus într-o declarație că nu a fost nimeni concediat, deși realitatea este alta.
„Aproape nimeni nu a fost concediat.”, a declarat Elon Musk, cel mai bogat om din lume.
„Nu cumpărați mașini naziste” și „Nu finanțați fascismul”, printre lozincile manifestanților
În capitala Regatului Unit, zeci de persoane s-au adunat în fața unui showroom din Park Royal, cu mesaje precum: „Nu cumpărați mașini naziste” și „Nu finanțați fascismul”, cu trimitere la salutul controversat făcut de Elon Musk la începutul acestui an.
„Este prea copleșitor să stăm deoparte și să nu facem nimic”, a declarat Louise Cobbett-Witten, care are familie în SUA și a protestat în fața reprezentanței Tesla din Londra.
„E o adevărată alinare să fim împreună în astfel de momente. Fiecare trebuie să facă ceva. Nu avem o strategie amplă, doar stăm pe marginea străzii, ținem pancarte și strigăm.”, a mai spus Louise Cobbett-Witten.
Proteste au avut loc și în fața showroom-urilor Tesla din Australia și Noua Zeelandă, precum și în Finlanda, Norvegia, Danemarca, Germania, Franța și Țările de Jos.
Presa din străinătate arată că fiecare manifestație a fost organizată local, având teme proprii. În Irlanda, protestul s-a desfășurat sub sloganul „Smash the Fash”, iar în Elveția, sub denumirea „Down with Doge”.
La New York, sute de oameni s-au strâns în fața showroom-ului companiei din Manhattan, iar organizatoarea protestului a ținut să sublinieze că manifestația nu este împotriva mașinilor electrice.
„Suntem aici pentru a protesta împotriva lui Musk, care practic a transformat curtea Casei Albe într-un showroom Tesla”, a spus femeia.
„Vrem să-i perturbăm afacerile cât mai mult posibil, iar asta înseamnă toate modelele Tesla, nu doar Cybertruck.”, a adăugat ea.
Până la începutul după-amiezii, mulțimi, de la câteva zeci până la sute de protestatari, s-au adunat și în la centrele Tesla din New Jersey, Massachusetts, Connecticut, New York, Maryland, Minnesota, conform The Seattle Times.