Manifestanţi bulgari au continuat duminică acţiunile de blocare a unor principale artere rutiere, într-o acţiune de protest împotriva planurilor guvernului de la Sofia de a închide termocentralele pe cărbune pentru a se conforma exigenţelor europene privind tranziţia energetică, relatează agenţia DPA.
Guvernul de la Sofia s-a angajat să închidă până în anul 2038 termocentralele şi minele de cărbune. Protestatarii, lucrători în aceste sectoare, sunt de acord cu data, nu însă şi cu modul în care ar urma să fie implementată tranziţia către energii mai curate.
În pofida manifestaţiilor, intrate duminică în a treia zi, premierul bulgar pro-european Nikolai Denkov a aprobat vineri planurile de închidere a trei zone miniere, pentru a nu pierde fonduri europene de peste două miliarde de euro.
Potrivit sindicatelor, circa 120.000 de persoane, din populaţia totală a ţării de circa 6,5 milioane, vor fi indirect afectate de închiderea celor trei centre miniere. Aproximativ jumătate din energia electrică a Bulgariei este în prezent produsă pe bază de cărbune, iar o treime provine din sectorul nuclear.
Se solicită alegeri anticipate
Poliția bulgară s-a încăierat pe 22 septembrie cu susținătorii partidului ultranaționalist Vazrajdane (Renaștere) care protestau împotriva politicilor guvernului prooccidental, cerând demisia guvernului și închiderea bazelor militare NATO, potrivit Reuters.
Bulgaria, care a trimis arme în Ucraina, a ridicat săptămâna trecută interdicția asupra cerealelor ucrainene.
„Bulgarii nu vor să participe la războiul dintre Rusia și Ucraina, vrem să fim o țară neutră”, a declarat Neli Tyulekova, 60 de ani, o femeie de afaceri. Ea a precizat că bulgarii se opun trimiterii de arme în Ucraina, „pentru că acest lucru incită și mai mult la război”.