Liderii mai multor sindicate reprezentative, membri ai Blocului Național Sindical (BNS), s-au întâlnit cu oficiali din Ministerul Finanțelor pentru a discuta problemele actuale ale confederației. Aceștia au exprimat îngrijorări legate de creșterea datoriei publice și posibilele modificări ale impozitelor pe venit. Discuțiile au avut loc în contextul protestului organizat astăzi, la care au participat sute de sindicaliști din mai multe județe.
Protestatarii, invitați la consultări la Ministerul de Finanțe
Delegația BNS a cerut Ministerului Finanțelor să ia măsuri pentru reducerea taxelor pe muncă și să inițieze o reformă fiscală urgentă, în care să fie implicate sindicatele și patronatele. De asemenea, au fost aduse în discuție îngrijorările privind creșterea datoriei publice și posibilele modificări ale cotelor impozitelor pe venit.
„În cadrul întâlnirii, delegaţia BNS a solicitat echipei Ministerului de Finanțe măsuri privind reducerea fiscalităţii pe muncă şi demararea de urgenţă a unei reforme fiscale, în care să fie implicate şi consultate inclusiv sindicatele şi patronatele. De asemenea, delegaţia BNS a transmis echipei Ministerului de Finanțe îngrijorările cu care se confruntă confederaţia în ceea ce priveşte creşterea datoriei publice şi în ceea ce priveşte posibilele semnale din spaţiul public legate de stabilirea unor viitoare cote pentru impozitele pe venit/ impozitare progresivă”, informează BNS.
Ce cer sindicaliștii
BNS a informat oficialii de la Ministerul Finanțelor că a solicitat un raport de informare privind nivelul redevențelor percepute de Executiv.
Sindicaliștii au subliniat că în ultimii ani, politicul a pus capitalul înaintea muncii, ceea ce a condus la emigrarea a milioane de români în vârstă de muncă. De asemenea, au criticat lipsa dialogului social adecvat în piața muncii din România, considerând că lucrătorii români sunt afectați de experimentele fiscale ale guvernelor din ultimele decenii.
”În ultimii ani, clasa politică din România a pus capitalul mai presus de toate, iar asta a dus la migrarea peste hotare a 5 milioane de cetăţeni din România, aflaţi în vârstă de muncă. România are astăzi cea mai ostilă piaţă de muncă în ceea ce priveşte dialogul social! Lucrătorii români au ajuns cobaii experimentelor fiscale făcute de toate guvernele de după 1989”, susțin sindicaliştii.
Delegația sindicală a inclus președintele confederației, Dumitru Costin, și liderii Federaţiei IndustriAll, Federaţiei Sindicatelor Ford, Federaţiei Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane.
Protestul de luni a avut loc în fața sediului Guvernului și a continuat cu un marș către mai multe ministere, pentru a solicita reducerea fiscalității pe muncă.