Zeci de mii de oameni protestează pe străzile din Belgrad, într-un val fără precedent de demonstrații împotriva președintelui sârb, Aleksandar Vučić, care durează deja de patru luni, potrivit Euractiv și Reuters. În timpul protestelor de amploare din Serbia a avut loc și un incident grav: o mașină a intrat în manifestanți. În paralel, circulă un fake news în presa din Serbia, care implică România.
Această demonstrație ar putea deveni cea mai mare din Serbia de la căderea lui Slobodan Milošević în octombrie 2000, speră studenții și cetățenii din toată țara care au ajuns la Belgrad în ultimele zile.
În centrul capitalei sârbe, vineri, 14 martie, o sută de tractoare rechiziționate de regim au fost parcate în jurul Palatului Prezidențial, formând o fortăreață improvizată, conform RFI. Aproape, un parc urban a fost ocupat de persoane care se opun blocării universităților sârbe de luni de zile, alături de zeci de veterani ai războaielor iugoslave.
„Guvernul ar putea încerca să-și dezlănțuie cei mai violenți susținători împotriva protestatarilor”, a declarat pentru Euractiv Vuk Vuksanović, analist la Centrul pentru Politică de Securitate din Belgrad. „Dar orice astfel de mișcare ar alimenta doar mobilizarea, mai ales că nu este clar dacă poliția și armata sunt încă pe deplin sub controlul autorităților.”
Peste 100.000 de oameni în stradă
Peste 100.000 de persoane au protestat vineri-sâmbătă la Belgrad împotriva corupției, conform datelor Ministerului de Interne, care a precizat că nu au fost “incidente majore” de la începutul manifestației, la prânz.
„Ministerul de Interne face din nou apel la toţi participanţii să păstreze pacea şi demnitatea ţării noastre în orele următoare, într-un spirit de responsabilitate civică şi de respect pentru lege”, continuă comunicatul, preluat de AFP.
#BREAKING #Serbia Surreal scenes in Belgrade as students from across Serbia, who have spent days walking to the capital, arrive ahead of tomorrow’s protests.https://t.co/xOcKa0NdLZ pic.twitter.com/oIYwKHgPRG
— The National Independent (@NationalIndNews) March 14, 2025
„Ne vom manifesta disidenţa”

„Ne vom manifesta disidenţa pentru a arăta pentru ce luptăm, un stat normal, un stat de drept, fără corupţie, minciună, presiuni mediatice, persecuţii”, a declarat Aleksa Cvetanovic, în vârstă de 23 de ani, care participă la demonstraţiile publice încă din luna decembrie.
Ce a anunțat poliția?
Poliția a anunțat că a reținut 13 persoane în timpul incidentelor din noaptea de vineri spre sâmbătă și sâmbătă dimineață, printre care trei bărbați acuzați de atacul asupra tractoarelor fermierilor pro-Vučić, parcate într-un inel de lângă Parcul Pionirski, unde susținătorii guvernului își montaseră corturile.
De cealaltă parte a străzii, sute de veterani ai brigăzilor de elită în berete maro și motocicliști, aliați ai studenților, s-au aliniat pe traseul marșului între clădirea parlamentului și piața Slavija.
Studenții își mențin opinia
Studenții au creat propriile gărzi de securitate, purtând veste galben fluorescent, între poliție și protestatari.
„Cred că tensiunile şi problemele nu vor apărea decât dacă regimul le provoacă”, a declarat Bojan Popovic, în vârstă de 22 de ani, un student care purta un steag sârbesc.
Străzile au fost aglomerate, iar protestatarii au menținut o atmosferă festivă, aprinzând rachete de semnalizare și scandând „Pump it up”.
Studenții cer publicarea documentelor privind incidentul din gara Novi Sad de anul trecut și tragerea la răspundere a celor vinovați.
Mulți dintre ei au călătorit sute de kilometri pe jos sau cu bicicleta. Zeci de locuitori din Belgrad au adus încălzitoare pentru protestatari și le-au oferit mâncare caldă, iar bunicile le-au dat biscuiți și plăcinte proaspăt coapte.
Tears of joy & excitement in Belgrade 🇷🇸 as thousands of Serbian students arrive from all over the country to take part in the largest anti-govt protest since the Milosevic overthrow in 2000.pic.twitter.com/Mjg7yQT02r
— Jakub Bielamowicz (@KubaBielamowicz) March 15, 2025
Ce s-a întâmplat pe scena politică în timpul protestului?
Procurorii au inculpat 13 persoane pentru dezastrul de la Novi Sad, iar guvernul a lansat o campanie anticorupție.
În timpul protestelor, prim-ministrul Milos Vucevic și doi miniștri au demisionat.
O mașină a intrat în manifestanți: trei răniți și șoferul arestat
Un incident grav a avut loc în timpul protestelor de amploare din Serbia, când o mașină a intrat în mulțimea de manifestanți din Belgrad. Trei persoane au fost rănite, iar șoferul a fost arestat, potrivit presei locale.
În prezent. studenții transmit din nou un mesaj puternic privind importanța unor instituții puternice și neafectate de corupție într-un stat.
Mii de oameni participă la acest protest masiv, după tragedia de anul trecut din gara Novi Sad, când 15 persoane au murit din cauza prăbușirii unui acoperiș, un incident ce mulți îl atribuie corupției sistemice sub conducerea lui Aleksandar Vučić.
Manifestanții se tem de posibile provocări din partea susținătorilor guvernului.
România, implicată într-un fake news
România a fost implicată într-o dezinformare apărută în presa de la Belgrad.
Jurnalele proguvernamentale susțin că cetățenii nu ar trebui să participe la proteste, deoarece hoți din România ar plănui să le spargă locuințele.
Ziarul Informer afirmă că, la comanda opoziției, numeroși români ar veni în Serbia pentru a pătrunde în apartamente.
Vučić și susținătorii internaționali
În ciuda opoziției crescânde, Vučić continuă să beneficieze de sprijin tacit din partea marilor capitale europene cu interese economice în Serbia, cum ar fi Berlin și Paris, dar și din partea instituțiilor UE, chiar dacă grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European susține cererile studenților.
Președintele sârb primește și sprijinul omologului său american, Donald Trump, care a trimis recent pe fiul său, Donald Trump Jr., la Belgrad, în urma unui acord cu o firmă de investiții condusă de ginerele său, Jared Kushner, pentru construirea unui hotel pe locul fostului cartier general al Armatei Populare Iugoslave.
Vučić se mândrește și cu relațiile strânse cu Moscova, având în vedere că Serbia nu a aplicat sancțiunile UE împotriva Rusiei, deși este candidat oficial pentru aderarea la UE din 2012. De asemenea, Vučić a afirmat recent că Vladimir Putin sprijină „autoritățile legitime ale Serbiei”.