Proteinele sunt esențiale în sezonul virozelor pentru creșterea imunității. Pe lângă aportul de vitamine C și D, mai puțin știut este faptul că și proteinele sunt esențiale pentru un sistem imunitar sănătos.
Proteinele cresc imunitatea
Traversăm o perioadă de creștere alarmantă a cazurilor de viroze, astfel că este important să acordăm o și mai mare atenție consolidării sistemului nostru imunitar. Tocmai de aceea, pe lângă fructe bogate în vitamine, este indicat să includem în alimentație surse bogate de proteine, inclusiv din suplimente de calitate.
”Vitaminele și mineralele sunt cunoscute de toată lumea ca aliații de nădejde pentru un sistem imunitar puternic. Însă, pe lângă vitaminele C și D, seleniu și zinc, este indicat să avem și un aport suficient de proteine. Ele sunt implicate în numeroase procese care susțin apărarea organismului împotriva infecțiilor.
Pe lângă faptul că ajută la producția de anticorpi, ele repară daunele tisulare cauzate de inflamații sau infecții și, mai mult, contribuie la regenerarea celulelor imunitare, care sunt distruse sau epuizate în timpul luptei cu o infecție. Să nu uităm nici că multe enzime și hormoni implicați în răspunsul imun sunt, la bază, proteine. De aceea este esențial să includem în alimentație surse de proteină, inclusiv din suplimente de calitate”, declară Dr. Vasile Oșean, specialist în medicina de recuperare sportivă și membru al Comitetului Consultativ în Nutriţie al Herbalife.
Citește și: Legătura dintre obezitate și diabetul tip 2, mai ales în rândul copiilor
Ce cantitate de proteină este recomandată zilnic
În funcție de vârstă, sex și gradul de activitate fizică pe care o desfățoară zilnic, cantitatea de proteine necesară diferă de la o persoană la alta. În medie, specialiștii recomandă zilnic între 0,8-1,2 g proteine/kg greutate corporală. Adică, dacă ai 75 de kilograme, este indicat să consumi între 60 și 90 de grame de proteină, chiar mai mult în perioadele de boală, suprasolicitare fizică sau mentală.
Cele mai bune surse de proteine
Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate.
Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa.
In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine.
Pieptul de pui fara pielita contine 80% proteine, carnea de curcan, 70% proteine, iar carnea macra de vaca, 53%.
Bogate in calciu si proteine de calitate, produsele lactele sunt ideale la micul dejun. O cana cu iaurt grecesc contine 29 grame de proteine, ele reprezentand 48% din aportul caloric.
Branza de casa, pe pe alta parte, contine 59% proteine, iar laptele dulce partial degresat, 21% proteine.
Ouale sunt considerate cele mai valoroase surse de proteine. Si asta pentru ca albusul de ou contine albumina pura, o proteina etalon de foarte buna calitate.
Ciupercile contin 28% proteine si sunt considerate un hibrid intre proteina vegetala si cea animala, se aseamana la gust cu carnea, insa nu contin colesterol.
Citește și: De ce NU e bine să ne spălăm pe dinți imediat după ce am mâncat dulce
Citeste si: Trei inamici ai tinereții pielii: poluarea, radiațiile și…