După ce mai multe spitale din România au fost atacate cibernetic la începutul săptămânii, Bitdefender a anunțat că oferă gratuit soluții de securitate pentru a ajuta sistemul sanitar și buna desfășurare a actului medical. Compania românească va oferi acces gratuit la soluții de securitate informatică destinate mediului de business tuturor instituțiilor sanitare publice din România.
Mai multe spitale din București și din întreaga țară au fost victimele unui atac cibernetic masiv. Aproape 400 de pacienți care așteptau internarea au fost afectați, luni, din cauza compromiterii sistemului informatic Hipocrate. Atacatorii, ale căror identități rămân neclare, solicită o răscumpărare de 157.000 de euro, plătibilă în Bitcoin.
Atacatorii cer peste 150.000 de euro
Autoritățile îndeamnă unitățile medicale să nu plătească răscumpărarea cerută. Până în prezent, nu a fost identificată o grupare specifică care să revendice acest atac, ci doar o adresă de e-mail asociată cu atacatorii.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că „desfășoară o investigație asupra unui atac cibernetic executat cu aplicația ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos”, care a criptat datele din serverele câtorva zeci de spitale din România care folosesc platforma informatică Hipocrate.
„Majoritatea spitalelor afectate au copii de siguranţă a datelor de pe serverele afectate, cu date salvate relativ recent (1-2-3 zile în urmă) cu excepţia unuia, ale cărui date au fost salvate cu 12 zile în urmă. Aceasta ar putea permite restaurarea mai facilă a serviciilor şi a datelor”, a precizat DNSC.

Ajutor de la Bitdefender pentru spitale
Bitdefender nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind o companie de securitate cibernetică recunoscută la nivel global, cu sediul central în România. Fondată în anul 2001, a devenit una dintre cele mai importante și inovatoare companii din domeniul securității informatice. Cu o gamă variată de soluții antivirus, anti-malware și de securitate pentru dispozitivele personale și de afaceri, Bitdefender este prezentă în peste 150 de țări și protejează milioane de utilizatori și companii în întreaga lume.
Cu tehnologii avansate de detecție și prevenire a amenințărilor cibernetice, Bitdefender continuă să se remarce ca un lider în domeniul securității digitale, contribuind la protejarea datelor și a infrastructurilor IT împotriva atacurilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate. Acum, compania românească își dorește să ofere o mână de ajutor și sistemului public de sănătate din țară.
Potrivit unui comunicat emis recent, ca răspuns la atacurile ce vizează sistemul de sănătate și nivelul ridicat de risc, Bitdefender oferă acum gratuit serviciile MDR Foundations însoțite de produsul GravityZone Enterprise pentru instituțiile sanitare publice din România până la 12 luni.
Împreună, tehnologiile GravityZone și serviciile MDR Foundations de consultanță, monitorizare, investigare și gestionare a amenințărilor asigură detecția promptă a breșelor de securitate cibernetică și oferă protecție de cel mai înalt nivel împotriva potențialelor atacuri care ar viza sistemul de sănătate din România.
“Ne bucură reacția rapidă și sprijinul oferit de Bitdefender pentru întărirea securității și rezilienței cibernetice a sectorului sănătății din România. La acest moment, utilizarea unor soluții avansate de securitate cibernetică în acest sector va sprijini eforturile comune de contracarare a atacurilor cibernetice.” spune Dan Cîmpean, directorul DNSC.
Citește și: Tinerii care vor să inoveze pentru România vor primi microgranturi. Care este procedura