Anul 2023 a fost unul plin de provocări pentru pacienții cu afecțiuni cronice și oncologice, din cauza lipsei bugetului pentru decontarea tratamentelor, după cum oficiuldeștiri.ro a relatat. Cu toate acestea, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, promite investiții majore în sistemul de sănătate, începând cu anul 2024. Oficialul de la Sănătate spune că este alocată suma de 11 miliarde de lei, astfel încât pacienții să aibă condiții mai bune de tratament.
„În 2023 am început schimbări semnificative în sistemul de sănătate – un nou capitol în reformarea şi modernizarea acestuia. Investiţii fără precedent de 11 miliarde de lei sunt în curs de desfăşurare, punând bazele unor infrastructuri vitale: noi spitale, centre dedicate pacienţilor cu arsuri grave şi cu afecţiuni oncologice, precum şi consolidarea serviciilor de neonatologie, ambulatorii de specialitate şi cabinete de medicină de familie”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, prin intermediul Facebook.
Ministrul Sănătății spune că România va avea spitale pentru pacienții cu arsuri grave abia în 2025
La acest moment, România nu are suficiente paturi pentru pacienții cu arsuri grave. Potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății, la nivel național sunt 33 de paturi pentru tratarea arsurilor severe. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că în 2025 vor fi, însă, operaționale cele trei centre pentru arși, pentru care s-au semnat deja contracte de finanțare.
„Practic, în aceşti doi ani de mandat, am repornit proiecte care păreau abandonate şi lucrurile se desfăşoară în mod evident – cele trei noi centre de arşi vor fi gata în anul 2025”, a subliniat ministrul Rafila.
România are un protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii, MAI, MAE şi MApN, pe de o parte, şi Ministerul Apărării din Belgia, pe de altă parte, privind internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave în Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles, potrivit Executivului României.
În ceea ce privește finanțarea programelor naționale de sănătate publică, acestea sunt plătite de Ministerul Sănătății și de la bugetul de stat, iar cele de sănătate curative, așa cum este cel de oncologie, sunt finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, administrat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS).