Nicuşor Dan, a prezentat, duminică, proiectul de buget al Primăriei Capitalei pentru anul 2024. Acesta este pus în dezbatere publică. Ședinţa de vot va fi în 1 sau 4 martie.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a menţionat că ar mai fi fost investiţii pe care ar fi dorit să le includă, însă reprezentanţii municipalităţii vor să fie responsabili cu bugetul local, să nu ducă Primăria ”din nou în zona de faliment”. ”Cu totul, excluzând viitoare fonduri europene şi excluzând sume care doar tranzitează conturile noastre, este un buget de 6,5 miliarde lei”, a afirmat el.
Proiectul de buget este disponibil aici.
Buget mai redus față de anul anterior
Nicușor Dan a precizat că s-au alocat 25 de milioane de lei pentru finalizarea Planului Urbanistic General, fonduri pentru Baza de Date Urbană, și că mai multe clădiri cu risc seismic urmează să fie reabilitate.
“Am alocat un milion de lei pentru teste antidrog, necesare Poliției, atât la nivel național, cât și local, și pentru continuarea programului de sterilizare a câinilor și pisicilor, care a fost demarat odată ce oamenii au înțeles că îi putem sancționa”, a menționat el.
“Regretabil, avem un buget mai redus față de anul precedent. După cum am menționat de mai multe ori, ne revin 620 de milioane de lei, însă Guvernul a propus și Parlamentul a decis să nu ni-i aloce.
Reducerea de la 50% la 47% a impozitelor pe salarii ale bucureștenilor, care ar fi trebuit să fie 50% pentru noi și s-au alocat doar 47%, și o cotă de 2% pentru instituțiile de cultură care, deși sunt în competența noastră, nu au primit acești bani, în timp ce județele i-au primit.
Din acest motiv, sunt multe proiecte pe care am fi dorit să le realizăm și pentru care nu am avut resurse. De exemplu, deși ALPAB-ul a propus, am redus considerabil costurile pentru pază în parcuri, am diminuat cu 100 de milioane de lei bugetul Administrației Străzilor pentru reparații, și am restrâns finanțările pentru reparații la instituțiile de cultură, la mai multe clădiri pe care le gestionăm, reparații ale aleilor, la Circ, în cimitire, policlinici și la niște centrale termice de cartier care nu au fost întreținute de mult timp.
Am dorit să facem toate aceste investiții, însă vrem să gestionăm responsabil bugetul local și să evităm să aducem Primăria în zona falimentului”, a subliniat Nicușor Dan.
El a precizat că în buget sunt incluse și sume care vin, de exemplu, de la Ministerul Sănătății pentru plata salariilor medicilor, și pentru plata personalului neclerical al cultelor. De asemenea, sunt prevăzute sume pentru achitarea, de exemplu, a unor tramvaie, întrucât încă nu există confirmare oficială privind finanțarea lor.
“Cu aceste clarificări, excludând sumele de acest tip, am inclus în buget venituri de 6 miliarde de lei, parte provenind din impozitul pe salarii al bucureștenilor și venituri proprii, plus încă 425 de milioane de lei care reprezintă fonduri europene pentru achiziții plătite de noi în 2023, dar care ne vor fi decontate în 2024. Deci, în total, excludând viitoarele fonduri europene și aceste sume care doar tranzitează conturile noastre, bugetul este de 6,5 miliarde de lei”, a detaliat Nicușor Dan.
Potrivit acestuia, subvențiile pentru termoficare și transport sunt estimate între 1 și 1,1 miliarde de lei fiecare.
“Investițiile – nu am făcut o socoteală exactă, deoarece sunt repartizate pe fiecare instituție în parte, dar aproximativ, aș estima că se ridică la aproximativ un miliard de lei”, a concluzionat primarul.
Lucrări majore de infrastructură
“Demarăm procesul de reabilitare a celor 50 de kilometri de linie de tramvai, pentru care s-au alocat fonduri în buget. Desigur, așteptăm lansarea Programului Operațional Regional pentru a obține o mare parte din finanțare de acolo și din împrumuturile pe care le putem accesa doar după ce primim fonduri europene”, a afirmat primarul.
El a adăugat că în buget sunt prevăzute fonduri pentru extinderea rețelei de tramvai, pentru realizarea de studii de fezabilitate privind Piața Unirii, inelul median, precum și extinderea de la Băneasa. De asemenea, a menționat achiziționarea a 100 de tramvaie și 100 de troleibuze, precum și fondurile destinate achitării ratelor pentru autobuzele Otokar, achiziționate de administrația anterioară și neachitate.
“Anul acesta nu vom cheltui niciun ban, însă am inclus în buget finanțare pentru achiziționarea a 250 de tramvaie noi, o investiție foarte semnificativă, în valoare de aproximativ 800 de milioane de euro, pentru care vom depune o cerere în cadrul POR, urmând să accesăm și împrumuturi ulterior”, a detaliat primarul general.
Conform acestuia, a fost prevăzută o sumă semnificativă pentru reparații de străzi și trotuare.
Parcuri
Nicușor Dan a afirmat că au fost alocate fonduri în buget pentru înlocuirea a 30 de zone de joacă, astfel încât doar patru dintre acestea să nu fie complet înlocuite în cadrul mandatului său. De asemenea, există fonduri pentru sistemele de irigații din mai multe parcuri, printre care Cișmigiu și Herăstrău, pentru un puț de apă în Parcul Circului, precum și pentru reparații ale aleilor.
Extinderea programului de educație fizică în școli
S-a discutat despre o “extindere semnificativă” a Programului de Educație Fizică în Școli, care a funcționat anterior la nivel experimental și pentru care s-au alocat 20 de milioane de lei în proiectul de buget.
“Aceasta presupune că avem în vedere țintirea a 50.000 de elevi din cei aproximativ 270.000 prezenți în București, atât la nivel de școală generală, cât și de liceu (…) grupuri de 15-20 de copii din fiecare școală care, sub îndrumarea unui profesor plătit de noi – adică noi acoperim costurile, școala suportă cheltuielile pentru profesor pe oră – desfășoară activități sportive, cum ar fi handbalul, voleiul, fotbalul, atletismul etc., pe terenurile și în sălile de sport ale școlilor”, a explicat el.
Dan a menționat că, în cazul lipsei de spațiu, se poate plăti pentru închirierea facilităților, inclusiv a bazinelor de înot.
“Continuăm investițiile în sistemele de termoficare; în 2023 am reușit să înlocuim 50 de kilometri din rețeaua principală, iar în acest an vrem să ajungem la 70. Avem pentru aceasta și finanțări europene, și fonduri de la Ministerul Dezvoltării și fonduri locale. Pentru zonele problematice, cum ar fi capetele de rețea, se află în curs de licitație achiziționarea a 20 de centrale, iar am inclus sumele necesare în buget”, a subliniat el.
Sănătate
“În sfârșit, după ce proiectul a fost inițiat în 2009 și s-au tăiat multe panglici, vom finaliza lucrările la Spitalul Foișor, pentru care am alocat aproximativ 30 de milioane de lei”, a subliniat Nicușor Dan.
El a anunțat lansarea proiectului privind înființarea Băncii de Țesuturi la Spitalul Colentina (cu aproximativ 20 de milioane de lei) și continuarea unor lucrări la alte unități medicale, precum construirea unui nou corp de Terapie Intensivă pentru neonatologie la Spitalul Filantropia.
“Dacă Ministerul Sănătății ne va permite, ceea ce momentan nu pare să fie intenția lor, să găsim o soluție pentru relocarea temporară a unei părți din Maternitatea Bucur, pentru care avem fonduri din PNRR pentru consolidare”, a menționat primarul general.