Desființarea RENAR și ASRO generează îngrijorare în piață, patronatele și organizațiile profesionale solicitând transparență decizională din partea Guvernului, după ce proiectul de înființare a ANAS a fost o surpriză pentru toți. În acest context, Ministerul Economiei a ales să rămână tăcut.
Desființarea RENAR și ASRO ridică mari semne de întrebare
După ce ziarul online Oficiul de Știri a dezvăluit că Guvernul pregătește înlocuirea RENAR și ASRO cu o nouă agenție de stat, ANAS, au apărut îngrijorări în piață.
Patronatele care au colaborat cu cele două organisme independente solicită transparență din partea Executivului, dorind să afle pașii ce vor fi urmați pentru înființarea noii entități.
Asociația Evaluatorilor de Servicii Medicale (AESM), a aflat cu surprindere și îngrijorare din mass-media despre intenția Ministerului Economiei de a desființa RENAR (Organismul Național de Acreditare din România) și ASRO (Asociația de Standardizare din România), atribuțiile acestora urmând să fie preluate de o nouă structură, ANAS – Agenția Națională pentru Acreditare și Standardizare.

„Suntem alături de RENAR și ASRO – două organisme independente și cu tradiție, care și-au dovedit profesionalismul și integritatea în activitatea desfășurată alături de mediul economic, organizații profesionale și patronate. Considerăm că desființarea acestora reprezintă un pas înapoi în asigurarea calității și transparenței serviciilor din România, inclusiv în domeniul sănătății”, a declarat, într-un comunicat de presă, Biroul de presă AESM.
AESM mai menționează faptul că decizia anunțată prin presă, fără o consultare publică prealabilă, ridică serioase semne de întrebare cu privire la transparența decizională a Guvernului și că patronatele, organizațiile profesionale și actorii din domeniile reglementate au dreptul de a fi consultați înainte de a se lua măsuri care afectează direct funcționarea și încrederea în sistemele de acreditare și standardizare.
„Solicităm Ministerului Economiei și Guvernului României să ofere clarificări urgente cu privire la:
-Motivele reale ale desființării RENAR și ASRO;
-Justificarea înființării ANAS;
-Etapele de tranziție și impactul asupra beneficiarilor serviciilor de acreditare;
-Modalitatea prin care va fi asigurată continuitatea și imparțialitatea proceselor de acreditare și standardizare.”, completează Biroul de presă, AESM.
De asemenea, pentru Oficiul de Știri, Adriana Negreanu, director executiv al Asociației Industriei Vopselurilor din România, a declarat, cu îngrijorare, următoarele:

“În acest moment, este un proiect. Pentru noi, sunt foarte importante aceste două instituții, RENAR și ASRO, mai mult decât atât, din echipa tehnică a ASRO făcând și noi parte. Impactul măsurii este destul de greu de definit, pentru că nu știm exact care vor fi pașii, în cazul în care va fi HG sau ordonanță. Nu știm care sunt pașii pe care dânșii vor trebui să-i urmeze în continuare. Noi știm foarte bine că o certificare durează. Dar dacă această nouă instituție cumva preia din drepturile celor de la RENAR și de la ASRO, adică să poată, la rândul lor, să certifice mai departe, n-ar trebui să fie mare problemă. ASRO e pe partea tehnică, legată de standardizare, dar RENAR-ul este pe partea de certificare. RENAR-ul, clar, este peste tot, este peste toți și niciun organism de certificare din România, că are certificare de produs sau certificare de laborator, nu poate să meargă fără RENAR. Dar dacă această instituție ar prelua automat din funcțiile RENAR-ului și nu s-ar crea nicio întrerupere de funcționare, nu ar trebui să fie un impact. Dar, nu știu ce presupune, din punct de vedere legal, acest transfer”, a declarat, pentru Oficiul de Știri, Adriana Negreanu, director executiv al Asociației Industriei Vopselurilor din România.
Președintele Grupului pentru Calitatea Sistemelor Termoizolante “ETICS” (QETICS), Radu Georgescu, ne-a declarat că a aflat despre proiectul de înființare a unei noi instituții de acreditare și standardizare din publicația noastră.
Am solicitat și celor de la QETICS un punct de vedere cu privire la posibilele efecte pe care le-ar putea avea în piață desființarea RENAR și ASRO.
Retrospectivă
Guvernul pregătește, printr-o hotărâre de guvern, înlocuirea RENAR și ASRO cu Agenția Națională de Acreditare și Standardizare (ANAS), potrivit dezvăluirii Oficiul de Știri. Astfel, statul înlocuiește organismele independente de acreditare, care nu au fost finanțate, în ciuda obligațiilor sale, și înființează o agenție nouă, care va fi finanțată din bugetul statului. În plus, dorința unor politicieni de a impune o structură pe care să o controleze ar putea duce la blocaje în procesul de acreditare și standardizare, afectând domenii esențiale pentru siguranța națională.
Această agenție de stat va deveni organismul unic responsabil pentru acreditare și standardizare în România.

Conform surselor noastre, un proiect de hotărâre de guvern în acest sens ar fi deja pe masa Executivului. Proiectul a fost redactat de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.
Prin această hotărâre de guvern, ANAS va deveni singurul organism de acreditare și standardizare recunoscut de statul român, ceea ce va duce la dispariția RENAR și ASRO.
Proiectul de HG a fost întocmit fără o dezbatere prealabilă sau măcar o discuție cu cele două organisme existente, de care statul român a beneficiat fără a investi fonduri, dar obținând avantaje semnificative.
Oficiul de Știri a solicitat un punct de vedere conducerii ASRO, legat de posibilitatea rămânerii organismului independent fără obiectul muncii.

“În data de 6 martie 2025, am aflat de pe site-ul Guvernului de un proiect de ordonanță aflat, în prima lectură, pe lista ședinței de Guvern din acea zi, și anume proiectul de OUG privind activitatea de acreditare a organismelor de evaluare a conformității și standardizării. Nu cunoaștem și nu am văzut vreun document în acest sens sau vreo notă de fundamentare ca să putem formula un punct de vedere asupra propunerii.
ASRO funcționează din 1998 ca organism național de standardizare, atunci când, tocmai din rațiunea separării celor două activități – standardizare și acreditare – în procesul de pregătire a aderării României la UE, IRS – Institutul Român de Standardizare a fost desființat. Fiind o activitate participativă, bazată pe implicarea părților interesate, standardizarea este un parteneriat public-privat care pune la dispoziția economiei naționale instrumentele necesare funcționării unei piețe competitive – standardele naționale”, ne-au transmis reprezentanții ASRO.
Am solicitat explicații și de la Ministerul Economiei, însă până la momentul publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.
Vom publica punctul de vedere al ministerului de resort atunci când îl vom primi.