Programul artistic din cadrul proiectului „Străzi Deschise – Bucureşti, promenadă urbană” programat la sfârşitul acestei săptămâni pe Calea Victoriei se anulează, având în vedere prognoza meteo care anunţă caniculă în Capitală.
Conform unui comunicat al municipalităţii, se vor instaura doar zonele pietonale şi se menţin expoziţiile organizate la interior, cum ar fi cele ale Muzeului Municipiului Bucureşti şi Şcoala de Artă.
De asemenea, se anulează şi activităţile programate să aibă loc în cadrul proiectului pe Strada Secuilor din Sectorul 4. Primăria București a anunțat printr-un comunicat că anulează programul artistic din week-endul 13-14 iulie din proiectul Străzi Deschise de pe Calea Victoriei din cauza caniculei. În week-endul
Programul ”Străzi Deschise – București, promenadă urbană” aduce în fiecare week-end zeci de mii de oameni în centrul Capitalei atât la evenimentele artistice, cât și la restaurantele și cafenelele din zonă.
Alternativa la „Străzi Deschise”
Ca alternativă la evenimentele artistice, organizatorii „Străzi Deschise” recomandă vizitarea unor puncte de interes cultural, care sunt de asemenea gratuite:
- expozițiile de la Casa Filipescu-Cesianu a Municipiului București
- Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute și În apropierea sfinților
- Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani, deschise sâmbătă și duminică, în intervalul 10:00-17:3
- expozițiile organizate de Școala de Artă București, pe Strada Cuza Vodă nr. 100, în Sectorul 4, ce oferă publicului oportunitatea de a admira lucrările cursanților din diverse secții artistice, între orele 15:00 și 20:30
- Expoziția Universul lui Salvador Dalí, la Hanul Gabroveni, deschisă între orele 10:00-20:00

Universul lui Salvador Dalí – una din variante în loc de Străzi deschise
Expoziția Universul lui Salvador Dali, ce prezintă o varietate impresionantă de obiecte de artă ale celebrului artist la ARCUB – Hanul Gabroveni, se prelungește până la 1 septembrie 2024. Astfel, fanii lui Salvador Dali și nu numai se vor bucura mai mult de creațiile fascinante ale excentricului artist.
Zeci de mii de vizitatori au pășit pragul spațiilor expoziționale ale Hanului Gabroveni în cele 5 luni de la deschidere și au intrat în lumea fabuloasă a unuia dintre cei mai reprezentativi artiști suprarealiști. Până la 1 septembrie, familii, studenți, turiști, grupuri de copii, iubitori de artă pot admira celebrele ceasuri moi care câștigă eterna luptă cu timpul, reinterpretări ale feminității, concretizate în sculpturi în bronz, precum Venus girafă sau Omagiu lui Terpsichore, versiuni daliniene ale legendelor biblice, precum Sfântul Gheorghe și dragonul, sau lucrări ambigue, deformate, precum Manechin indonezian și Premoniția sertarelor – propunerile lui Dalí de a interpreta arta prin intermediul subconștientului.
Mesajele ascunse ale artistului
Un univers unde frontierele dintre realitate și vis se estompează, expoziția forțează privitorul să descifreze mesajele ascunse ale artistului și să-și pună întrebări despre rolul pe care îl joacă obiectele în construirea și deconstruirea realității: îngeri suprarealiști, fluturi și alte simboluri daliniene – furnici, ouă, sertare, melci – redau imagini distorsionate, din adâncurile subconștientului, materializate în experimentele lui Dalí cu diverse forme de expresie și materiale (aur, bronz, sticlă Daum).
Obiectele de artă expuse redau o parte din personalitatea excentricului Salvador Dalí și interesele sale multiple: religie, literatură, muzică, mitologie, filozofie, precum și relația profundă cu soția sa, Gala. Seriile de ilustrații Poeme secrete, Moise și monoteismul, Bestiarul lui La Fontaine, După 50 de ani de suprarealism, Cucerirea cosmosului sau Fantasme și obiecte ale viitorului sunt doar câteva dintre obiectele Salvador Dalí care ilustrează vasta cultură a celebrului artist, precum și maniera sa unică de a explica și transpune realități din propria viață.
Sculpturile-bijuterii din cadrul expoziției ilustrează, în același timp, fascinația lui Dalí pentru metale prețioase și imensa lui creativitate și inspirație: Alice în Țara Minunilor, Îngerul triumfător, Unicorn reiterează obsesiile artistului într-o îmbinare armonioasă a aurului cu pietre prețioase și simboluri daliniene.
Experiență artistică și educativă
Experiență artistică revelatoare și educativă, totodată, expoziția „Universul lui Salvador Dalí” oferă informații detaliate despre viața și cariera artistului, corelate cu momente semnificative din istoria curentului artistic suprarealist, informații esențiale pentru a interpreta și contextualiza obiectele de artă expuse.
Expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată până la 1 septembrie 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00. Accesul în spațiul expozițional se face din Str. Gabroveni nr. 50-53. În perioada 1-6 mai, pe parcursul zilelor libere legale și al sărbătorilor pascale, expoziția rămâne deschisă, iar programul de vizitare rămâne neschimbat.
Biletele pentru expoziția „Universul lui Salvador Dalí” de la ARCUB pot fi achiziționate, la prețuri variabile, în funcție de categorie, de pe arcub.ro, universuldali.ro, entertix.ro și de la casa de bilete ARCUB (Strada Gabroveni nr. 50-53). Copiii cu vârsta sub 6 ani, însoțiți de un adult, beneficiază de acces gratuit. Studenții (cu vârsta de până în 26 de ani) și pensionarii beneficiază de tarif redus. Vizitatorii pot beneficia de ghid audio, ce conține explicații detaliate referitoare la obiectele expuse, și experiență VR, o plimbare virtuală printre personaje și simboluri desprinse din picturile daliniene.

Străzi deschise – cel mai popular eveniment outdoor
Până la 13 octombrie, Calea Victoriei, dar și anumite străzi din sectoarele Capitalei devin în fiecare weekend zone pietonale ce îi încurajează pe bucureșteni și turiști să (re)descopere unicitatea arhitecturii orașului și să participe la evenimente artistice și interactive organizate pe traseele pietonale în colaborare cu teatrele, instituțiile culturale, operatorii independenți și artiștii Bucureștiului. De obicei, de la instalații de artă interactivă, demonstrații de pictură la concerte live și expoziții, programul artistic pe Calea Victoriei devine în weekenduri un adevărat hub de expresie artistică și comunitară.